Steeds vaker zie ik waterfilterkannen bij mijn vrienden en familie op tafel staan. Het bewustzijn rondom ons drinkwater, dat steeds meer vervuilt, wordt overduidelijk groter. De Brita waterfilterkan is in mijn vriendenkring de meest gebruikte waterfilterkan, maar is deze ook het best? Ik schrok nogal van het testresultaat.
Jawel, de testen zijn uitgevoerd in Nederland door een erkend laboratorium en ik vond de resultaten schokkend. Resultaten zijn op zoveel manieren te presenteren dat het soms te mooi voor woorden lijkt. Dat blijkt maar weer.
Een tijdje geleden kwam ik een onderzoek tegen naar de kwaliteit van waterfilter kannen, gericht op het filteren van zware metalen. Filteren op zware metalen is met name belangrijk wanneer je nog oude (binnen) leidingen hebt van lood. Heb je geen oude (binnen) leidingen van lood dan heb je in Nederland echt geen filter nodig dat filtert op lood. Maar wat schetst mijn verbazing? Zie het zelf in bijgevoegde afbeelding. De Brita waterfilterkan filtert nauwelijks op zware metalen (!).
Brita waterfilter: goed of slecht?
Dat is dan natuurlijk de eerste vraag die ik mezelf stel. Voor zover ik bovenstaande resultaten kan beoordelen, zie ik dat Brita nauwelijks filtert op zware metalen, behalve dan wellicht op kwik (mercury). Schokkender om te zien, is dat water, gefilterd met een Brita waterfilter, meer aluminium aan het water toevoegt i.p.v. dat het Brita waterfilter aluminium eruit filtert! Maar lees hieronder verder, in mijn onderzoek blijkt ook dat weer anders te zitten.
Nu is dit alleen maar een test op zware metalen en bovendien is het louter uitdrukken in % van onderzoeksresultaten best vertekenend, vooral wanneer het om slechts minieme hoeveelheden vervuiling gaat.
Dat vraagt dus om iets meer onderzoek.
ZeroWater of Brita waterfilter, wat zijn de onderzoeksresultaten volgens ZeroWater?
ZeroWater is een Amerikaans merk dat nogal veel claims doet over de kwaliteit van haar waterfilters. Amerika is het land van de claims, dus als een claim niet klopt, dan kan dat voor een bedrijf of merk tot een schadepost leiden van miljoenen. Miljoenen dollars in dit geval. Amerikaanse merken met een claim liggen onder een vergrootglas van toezichthouders dus die zullen hun werk goed hebben gedaan. Daar ga ik echt van uit.
Dus: als je je merk omdoopt tot merknaam ZeroWater, dan verwacht ik dat je alles filtert. ZERO is een woord met een betekenis toch? Nou, guess again 😉 Het blijkt overigens iets anders te betekenen, iets met een slim marketing foefje als indicator.
ZeroWater heeft op haar website een aantal overtuigend uitziende staatjes en grafiekjes bijgevoegd en geeft meteen even 5 redenen om direct je Brita om te ruilen voor een ZeroWater:
- De waterfilterkan van Zero maakt gebruik van een 5-fase filter i.p.v. een 2-fase filter (Wat maakt mij de methode uit, het gaat toch om het resultaat.)
- Het waterfilter van Zero is gecertificeerd door de NSF voor lood en zware metalen (Super natuurlijk, als je kraanwater in Amerika gebruikt, maar in Nederland is dat volstrekt irrelevant)
- Zero’s waterfilterkan filtert beter dan een Brita waterfilterkan (welke niet zou ik zeggen ;-))
- Zero verwijdert 50% meer opgeloste stoffen dan Brita (dat voegt weinig toe t.o.v. punt 3 maar het lijken wel meer punten, puntje voor ZeroWater ;-))
- ‘Pro’s use it’. (Oh ja, Pro’s. Dat is een goede reden 😉 alhoewel influencers marketing ook sterk in Nederland in opkomst is.)
ZeroWater versus Brita: The Battle
Zie bijgevoegd het intimiderende, paginalange overzicht van testresultaten dat door ZeroWater op haar eigen website wordt gebruikt. ZeroWater gaat er prat op dat het Brita met gemak verslaat Brita op anorganische vervuiling, zware metalen, pesticiden en vluchtige organische stoffen (VOC).
Maar hoe kijk ik er eigenlijk naar:
- Less is more! Ik kijk naar een tabel waarop ontzettend veel stoffen vermeld staan. De meeste stoffen komen hoe dan ook niet eens in ons kraanwater voor!
- Resultaten worden uitgedrukt in procenten. Uitermate storend, want het zegt niets: 1% reststoffen van veel kan schadelijk zijn en 99% reststoffen van weinig volkomen onschuldig. De hamvraag is natuurlijk: hoeveel ieniemienie microgrammen zouden er nog in het water kunnen zitten?
- Alle moderne vervuiling, zoals medicijnen, wordt niet meegenomen in het onderzoek. Waarom eigenlijk niet, vraag ik mij dan af. Want juist de moderne vervuiling is de vervuiling waar ook onze waterbedrijven voor waarschuwen. Test dát dan eens!
Kortom: ga nooit af op statistieken van de fabrikant zelf! Niet van Brita, maar ook niet van Brita’s concurrenten.
Zerowater of een Brita waterfilter: een onafhankelijk oordeel
Om de proef op de som te nemen, wilden mijn toenmalige compagnon en ik zelf ook Zerowater vergelijken met Brita. Waarom?
Nou, in de eerste plaats omdat wij niet houden van bullshit marketing maar van onafhankelijke onderzoeken en in de tweede plaats omdat ik in Nederland woon en Nederlands kraanwater drink. Dus ik wil graag testresultaten met Nederlands kraanwater. Ik heb meteen een Brita Marella waterfilterkan gekocht op Fonq en een ZeroWater waterfilterkan uit Amerika laten komen.
De test heb ik laten uitvoeren door het onafhankelijke en geaccrediteerde waterlaboratorium Aqualab Zuid, dat ook de watermonsters van de Nederlandse waterbedrijven controleert. ZeroWater heeft een grote claim voor wat betreft het filteren op lood, dus ik heb aan AquaLab Zuid gevraagd of zij aan het te testen kraanwater een flinke dosis lood wilden toevoegen. Niet dat het van belang is voor het Nederlandse kraanwater waar lood nagenoeg niet in voorkomt, maar ik was wel benieuwd uiteraard. Stel dat je de pech hebt van (binnen)leidingen van lood, zou er eventueel lood in je kraanwater kunnen zitten. Zie hieronder de testresultaten in een tabel naast elkaar (niet zo fancy als van Zero weliswaar, maar er staan tenminste meeteenheden in i.p.v. procenten).
Interpretatie van de testresultaten van ZeroWater versus Brita Marella
Ik schrik van een aantal dingen:
Het Nederlands kraanwater scoort op vermelde parameters fantastisch!
Dat is natuurlijk helemaal niet iets om te schrikken, maar goed nieuws! Dat roept de vraag op: waarom filter ik in Nederland mijn kraanwater? Zo’n waterfilterkan vind ik nu vooral zonde van het geld.
Beide waterfilter kannen zuiveren helemaal niet alles
ZeroWater heeft duidelijk een andere betekenis gegeven aan Zero dan ik… Ook Zero filtert namelijk niet alles. En wat ze niet moeten filteren (zoals mineralen), filteren ze ook.
Bij Brita én bij Zero is er een groot risico op bacteriegroei in de filters
Dit vind ik de belangrijkste conclusie: zie je wat er gebeurt onderaan in de tabel bij microbiologische parameters? Daar zie je bij beide waterfilters flinke koloniegetallen ontstaan. Dat betekent dat er bacteriën kunnen gaan groeien in de filters. En guess what: de test is uitgevoerd met een vers filter dat nieuw uit de verpakking komt. Hoe zou het zitten met een filter dat al 3 weken in gebruik is? Dat moet toch krioelen van de bacteriën? Dat is nog eens een sterk staaltje ‘collateral’: ‘schadelijke’ stoffen in je prijzige waterfilter cartridge vervangen door bacteriën.
Brita waterfilterkan review: water op 3 punten afgekeurd door de waternorm!
Water dat gefilterd is door een Brita waterfilterkan wordt op 3 (!) punten afgekeurd volgens de waternorm. Wat betekent dat? Als het een normaal kraanwater monster zou zijn, dan zou het waterlaboratorium het water afkeuren voor veilig drinkwater en aan het waterbedrijf opdracht geven de waterkwaliteit direct te verbeteren. OMG! Op 3 punten.
- De zuurgraad zakt weg naar 6,32. Een pH van 6,32 werkt verzurend in ons lichaam! Lekker dan, drink je ‘gezond’ gefilterd water, ben je actief je lichaam aan het verzuren.
- Brita Marella laat een hogere concentratie ammonium zien ná het filteren dan vóór het filteren. Kraanwater met een ammoniumgehalte > 0,20 mg/l zou worden afgekeurd, maar niemand controleert Brita met maar liefst 0,45 mg ammonium per liter.
- De waterhardheid scoort te laag, veel lager dan is toegestaan volgens de waternorm. Het is overigens logisch dat het gebeurt: een filter discrimineert niet en haalt zowel de goede als de slechte dingen uit het water. Dus ook alle goede mineralen, zoals calcium en magnesium.
ZeroWater waterfilterkan review: water op 1 punt afgekeurd door de waternorm!
Water dat gefilterd is door ZeroWaterfilter wordt op 1 punt afgekeurd volgens de waternorm. De waterhardheid scoort ook hier veel te laag: < 0,1 mmol/liter waar het > 1 per liter zou moeten zijn.
Koop jij met deze cijfers een dure waterfilterkan? Mijn conclusies
Hier kan ik alleen mijn persoonlijke conclusie vermelden. Ik gebruik géén waterfilterkan op basis van deze resultaten:
- Kraanwater in Nederland is erg schoon op de parameters waar deze filter fabrikanten mee schermen. Dus waarom zou je juist op die parameters willen filteren? De moderne vervuiling (zoals van medicijnen en nieuwe bestrijdingsmiddelen) is veel gevaarlijker en daarop zijn geen filterresultaten beschikbaar.
- De waterfilters filteren beiden veel minder dan beloofd. En dan heb ik alleen nog maar een verse filtercartridge getest. Hoe ‘goed’ is je filtercartridge nog na bijvoorbeeld 3 weken?
- De nadelige effecten van het water filteren vind ik te groot: ja, je filtert ook kostbare mineralen uit het water, dat is zonde. Maar veel schadelijker: je waterfilter wordt een broeinest van bacteriën die je water vervuilen. Een vers filter geeft al hoge koloniewaarden.
- En dan de prijs: € 10,- tot € 15,- per maand om water dat al heel schoon niet zozeer te verbeteren maar te verslechteren is een hoop geld.
Kortom, ik gebruik geen waterfilterkan. Absoluut niet. Maar wat doe jij? En waarom?
56 Comments
Het nadeel van de Brita filter is dat het óók de goede mineralen eruit filtert. Hoe zit dit met de ZeroWaterfilter?
Beste Lisa,
ZeroWater verwijdert 99,63% van alle total dieselde solide (TDS) uit het water. 99,63% is meten in parts per billion.
Om je vraag daarmee te beantwoorden: ja, ZeroWater haalt niet alleen de vervuiling maar ook de mineralen uit het water. Er komen overigens steeds meer waterfilters op de markt die na het filterproces mineralen toevoegen, bijvoorbeeld met een mineralencartridge. Dat is niet voor niets dus.
Wanneer je op flessen leest ‘mineraalwater’ dan is de kans groot dat ná het filtratieproces de benodigde mineralen weer worden toegevoegd. Wil je graag mineraalwater drinken, dan heb ik nog wel een goede tip voor je: voeg een korreltje keltisch zeezout toe aan gefilterd water. Keltisch zeezout bevat de meeste mineralen en sporenelementen, dus daarmee maak je van elk water een mineraalwater.
Hartelijke groet,
Rosa
Beste Rosa, ik heb wellicht een aparte vraag. Ik heb een kat met nierproblemen. Op aanraden van diverse dierenartsen krijg ik te horen dat je naast een fosforbinder aan het voedsel (ipakitine) ook Spa blauw kunt gebruiken, omdat het calcium en magnesium gehalte zo laag mogelijk moet zijn. Na wat onderzoek kwam ik op Zero water uit. Mijn dierenarts is geïnteresseerd in het onderzoek. Mijn overweging was hiervoor te kiezen uit milieu overwegingen. Wat zou jij adviseren? Bij voorbaat dank voor het antwoord.
Ik hoef met water uit een britta minder vaak de espressomachine te ontkalken.Ik zette twee glazen water,een uit de kraan en een uit de brittafilter op de kachel.Na een deze een aantal keer te laten verdampen zag ik dat één glas met keihard en erg moeilijk te verwijderen kalk uit de kraan was en de britta had ik dat niet.Zo ziet de binnenkant van je waterkoker,koffieapparaat enz er dus uit.Ik heb wel eens alg zien groeien in filterhouder van de britta kan.Een Zero wil ik wel hebben maar dat kan alleen online.Ik koop niks online.Bacteriën zullen wel het loodje(hahaha) leggen in de boiler van het espressoapparaat of in een pan kokende aardappelen.Het RIVM zegt dat het water schoner is dan vergeleken met Zambia of Spanje.Laat ik nou nogal wantrouwig zijn.In londen moet je wel flessen water gebruiken voor espresso,anders kan je elke maand een nieuw apparaat kopen.
Bedankt voor de moeite die je telkens doet Rosa! Ik had geen idee dat mijn brita filter zo slecht was. Zo lang mensen als jij zich opwinden over sneaky marketing, hoop ik dat het beter wordt.
Hoe vaak moet je een filter vervangen?
De fabrikant zegt dat een filter in de praktijk 1,5 tot 2 maanden mee gaat. Het is afhankelijk van hoeveel je het gebruikt en van de kwaliteit van het water dat je er doorheen giet. Maar ik heb het niet doorgetest want ik heb besloten hem niet te gebruiken.
Leuk artikel!
Ik ben toch bang dat er in mijn drinkwater zware metalen zitten. En ben ook benieuwd hoe ik medicijn resten uit het water kan halen.
Heb je nog een tip?
Hi Denise,
Dankjewel! Het enige water dat 100% zeker vrij is van bacteriën, medicijnresten en andere vervuiling is gedestilleerd water. Maar dan is ook eigenlijk alles uit het water verdwenen, dus bijvoorbeeld ook mineralen. Dat wordt gebruikt in ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook in strijkijzers 😉 Destilleren is kort gezegd water verdampen en dan de pure damp opvangen. Wat je kan doen, is eens nagaan hoeveel rommel er in je kraanwater zit, tenminste als je zoals bijna iedereen van ons op de waterleiding zit aangesloten. Ik schreef een blog over wat zit er in het kraanwater en verwijs daarin naar het RIVM waar je heel gedetailleerd kan zien (per gebied in NL) hoe het gesteld is met de kwaliteit van het kraanwater. Als je een waterfilter zoekt dat de medicijnresten eruit filtert, vraag dan expliciet om de metingen hiernaar. Het is niet zo heel kostbaar, dus een fabrikant kan dat vrij eenvoudig doen!
Groetjes, Rosa
Beste Rosa
Ik zou een britafilter vooral nemen voor de xenobiotica die in het drinkwater zitten. Xenobiotica zijn chemische stoffen met werking op mensen zoals de pil medicijnen xenooestrogenen. die zijn veel groter dan mineralen en geactiveerd koolstof is bekend als beste verwijderaar van xenobiotica. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24430496
reverse osmose, heel kleine membraangaatjes waardoor water wordt geperst. is nog beter maar is lastig aan te sluiten op je waterleiding . want het moet een druk van 4 bar van de waterleiding hebben. Daar komen ook de mineralen niet goed doorheen. wat je kunt meten door de weerstand van het water te meten. doordat de geleiding van water heel slecht is als er geen mineralen inzitten. om voldoende mineralen te houden is het genoeg veel groente te eten en keltisch zeezout als sole te gebruiken.
Goedendag,
Ook ik gebruik al een paar jaar de Brita waterfilter. Afgelopen winter had ik alg groei in de kan. Iemand van het woningverhuurbedrijf erbij gehad, hij heeft monsters genomen. Ik heb daar verder niets meer over gehoord.
Nou ja, maar weer een nieuw filter erin, helaas zijn ze nogal kostbaar. Vorige week de kan schoongemaakt met een middel waarin chloor zit.
Ik was een weekje weg en de kan stond op het aanrecht (niet in direct zonlicht.) Ik zag bij terugkomst dat de hele bodem groen was. Ik heb nogmaals de kan schoongemaakt. Vanochtend was ik verbaasd, want op de bodem van de kan lag een laagje graffietachtige stof. Ik heb de kan nu wederom schoongemaakt, ik denk de laatste keer!
Heeft iemand ervaring met een zwarte aanslag op de bodem van de britakan?
vr. groet
evert
Brita filters al jaren gebruikt – al is het maar dat de pannen schoon blijven, de bloemenvazen geen aanslag geven, er veel minder ketelsteen is in de electrische ketel.
De bloemen in de vazen varen er wel bij en ik geloof in Brita filters.
Weet je hoe het zit met die GenX stof en of dat gefilterd kan worden door dit soort filters?
Goede vraag! Ik heb bij de verschillende filterfabrikanten gevraagd om testresultaten, maar tot op heden nog geen resultaten ontvangen! Zodra ik die heb, publiceer ik ze erbij.
Groetjes, Rosa
In dordrecht moest de waterzuivering een extra fijn filter bouwen om deze geloosde chemicalien er uit te kunnen filteren.
Ze hebben daar ongeveer een jaar over gedaan om die te bouwen.
Deze stoffen zijn al te klein om er zo uit te filteren in onze huidige zuiverings installaties.
Ga er maar niet van uit dat er ook maar iets door een simpel huis filtertje er uit gefilterd word.
Ik heb een kan gekregen met 3 filters erbij (is denk ik geen Brita, filter is Zwitsers) Wat mij opvalt is dat ik geen thee aanslag in de glazen kan en in mijn glazen heb als ik gefilterd water gebruik.
Ik dacht erover om een Brita kan aan te schaffen, maar nu ik de resultaten en reacties lees ga ik toch twijfelen en denk ik dat gewoon leidingwater in Nederland net zo gezond is.
Een Brita water kan heeft misschien wel nut hebben wanneer je water in een Afrikaans land wilt drinken (en niet steeds flessen water moet gaan kopen.
Zo te lezen uit je artikel, vind ik de ZeroWater waterfilterkan heel erg goed. Inderdaad een vleugje keltisch zeezout erbij en alle nadelen zijn weg. En de bacteriegroei zoals gemeten is helemaal niet erg. Er was geen analyse of het om goede of slechte bacteriën ging, welk er precies inzaten. Als je onze lichaamscellen optelt en vergelijkt met het aantal bacteriecellen, dan zijn de bacteriën met 95 % in de meerderheid. We zitten boordevol waardevolle darmbacteriën, zonder die kunnen we niet leven. De afgelopen jaren is daar baanbrekend onderzoek naar gedaan. Kefir bevat heel veel goede bacteriën, maar in onze maag dood het maagzuur ze bijna allemaal. Daarom maak ik me niet druk om bacteriegroei. Ik maak me meer zorgen hoe ´t komt dat ons kraanwater geen bacteriegroei had in deze test. Dat komt wellicht doordat het chloride en andere chemische stoffen er nog steeds in zitten. Of dit Vitens laboratorium is toch iets anders omgegaan met de 3 soorten water. Wel bedankt voor al ´t naspeuren, ik ga eens kijken waar deze ZeroWater waterfilterkan te koop is.
Waarom laat je het water niet testen op Fluoride?
Dit zou namelijk de voornaamste reden zijn dat je het kraanwater wilt laten filteren, de rest zit zoiezo al vrij goed.
Hi Mike, er zit nauwelijks fluoride in het kraanwater in NL, vandaar. Maar ik kan je vraag wel beantwoorden: er zitten geen componenten in de filters die specifiek op fluoride filteren. Groetjes, Rosa
Na vele jaren een Brita waterfilterkan te gebruiken, heb ik geen klachten gekregen in wat voor vorm dan ook.
Wel vernam ik dat de filters veel langer gebruikt kunnen worden dan de verpakking beweert. Dat was tijdens de periode
dat ik als drogiste werkte, in een winkel met grotendeels natuurlijke producten en de leveranciers van Brita-producten
over de vloer kwamen. Mij (en ook mijn collega’s) werd verteld dat de strenge eisen aan consumentprodukten een strakke
norm hanteren. M.a.w. de marge aan de onderkant, de kortst mogelijke termijn van houdbaarheid.
Tevens heeft het gebruik van de kan, aantal gebruikers en intensiteit van gebruik in samenhang met hetzij thuiswerkend/zittend leven, hetzij op het werk overdag, invloed op de “houdbaarheid” van de filter. Zelf gebruikte ik elk Brita filter minimaal 5 maanden,
levend met een kattevriend en 3 dagen per week uit huis, van 7.00 uur ’s morgens tot 7.00 uur ’s avonds.
Overigens heb ik vernomen van bankiervrienden die uit het doorsnee geldsysteem zijn gestapt, veelal op de hoogte van het economisch beleid in het land, min or meer achter de schermen, dat slechts rond de 45% van ons drinkwater wordt gefilterd door gemeente reinigingsdiensten. Vanwege bezuinigingen. Je kan het horen in een van de Blije B. lezingen met Ronald Bernard.
Of dit waar is? Het zal, zoals je je wellicht kunt voorstellen, niet door prins Alexander worden aangekondigd. Ook al heeft hij de portefeuille “water” in het koninkrijk Nederland, als ik me niet vergis. Als prins was hij er wel mee bezig i.e.g, maar alle informatie
die de consument kan verontrusten, als gevolg van bank/ overheidsbesluiten, wordt ons meestal liefderijk onthouden, ahem.
Als die bezuiniging in de vorm van 45 % waterfiltering waar is, tel uit je winst, wat medicijnresten en anticonceptiepil -esiduen betreft, in je drinkwater. Je zal als man plotseling borstjes zien groeien bij jezelf…. of vrouwelijke trekjes. Daarbij is nano-technologie een onderwerp wat ik je aanraad te bestuderen. Want verborgen toegepast, om stoffen in het lichaam te brengen met een programma ingebouwd. Kijk de presentaties van Harald Kautz Velle er eens op na, als je wilt. Een verstandige burger is op de toekomst voorbereid. Net als deze verstandige meid 😉
Hoewel ik, als antidosis voor angstkwekerijen, in mijn hoedanigheid als voedingskundige erbij voeg dat als je “schoon” voedsel eet (biologisch) of van eigen teelt, en chemisch bereide dranken vermijdt, ook alles waar “te” voorstaat en ook voldoende frisse lucht en beweging hebt, regelmatig, plus een positieve houding in het algemeen, dat je een heel eind aan je gezondheid bouwt c.q. een gezond immuunsysteem. Bewust zijn van wat je eet en drinkt en dat ook bewust kiezen, heeft invloed op je welzijn.
Mocht er onder jullie mensen zijn die zeewier willen eten, die helpen zware metalen uit je lichaam te verwijderen.
Veelal in biologische winkels en op biologische boerenmarkten te koop. Onthoud namen als kombu, wakame, dulse en nori.
Klinkt Japans, maar de herkomst kan maar beter ergens anders zijn, gezien de Fukushima kernramp met als gevolg vervuild
zeewater, waar kombu-zeewier misschien 10 x groter groeit, om minder goeie redenen.
Hier is nog een boekje dat open wordt gedaan door Lucas Reijnders: “Boekje Water”
https://www.scribd.com/document/270688086/Lucas-Reijnders-Boekje-Water
Cheers, ik hef het glas water op je gezondheid 😉
Beste Rosa, dank voor het vele speurwerk dat jij doet en dat je dit op deze manier met ‘de wereld’ wilt delen. Ik heb nog een vraag over de Brita filters. Ik gebruik deze ook al jaren, vind dat thee en koffie beter smaken met gefilterd water, maar ben de laatste tijd ook wat wantrouwig geworden. Ik heb gezocht naar de samenstelling van de werkzame stoffen die in het Brita filter zitten en die dus voor de filterende werking zouden moeten zorgen. Op de verpakking is daarover helemaal niets te vinden. (Vreemd! Ik dacht dat dit in ons land wettelijk verplicht was?!) Weet jij iets over de samenstelling van het Brita filter?
Hi Arnold,
goede vraag! De informatievoorziening van Brita laat hierover zeer te wensen over. Als je naar de Brita website gaat, zie je dat de focus lang niet zoveel meer ligt op waterfiltering, maar bijvoorbeeld op het verbeteren van de smaak van het water. En dat is eerlijk gezegd precies wat Brita doet: het verbeteren van de smaak. Maar ja, filter chloor er grotendeels uit en de smaak is al een heel stuk beter. Dat zegt natuurlijk niets over het filteren van de vervuiling uit het kraanwater.
De filtermechanismes die worden gebruikt door Brita zijn tamelijk traditioneel:
Een groot deel van het filteren gebeurt door actieve kool. Door adsorptie van stoffen worden ze uit het water gehaald, actieve kool heeft een groot bindend vermogen door het grote oppervlakte. Actieve kool zorgt echter ook voor verzuring van het water (zie onderzoeksresultaten) en dat is natuurlijk niet zo mooi.
Brita filtert ook door ionenwisseling. In de basis worden calcium- en magnesium ionen omgewisseld voor natriumionen. Dat maakt het water wel zachter (fungeert dus als een waterontharder) maar ook hierdoor verzuurt het water licht.
Ook begrijp ik dat ze kunstharsfilters gebruiken. Hoe dat precies werkt, daarin heb ik mij (nog) niet verdiept.
Wat je natuurlijk kan doen, is de vraag eens stellen bij de klantenservice van Brita, ik vermoed dat ze wel antwoorden hoor!
Excuses dat ik je niet meer kan vertellen…
Groetjes, Rosa
Beste mensen,
is het niet goedkopen om eenmalig een distiller aan te schaffen.
En waterfilterkan kost ook niet niks en als je 10>x het filter verwisselt ..
Zelf gebruik ik ook een distiller werkt supergoed gaat superlang mee..
M.v.g Jan.
Ik ben heel blij met deze tip, ik kende deze distiller nog niet. 🙂
Ik denk dat het inderdaad goedkoper is, en zelfs gratis als je zonnepanelen hebt voor de stroom. En natuurlijk met plug-in zonnepanelen, mocht je een huurhuis hebben, want op de meeste mag je geen “vaste” zonnepanelen installeren.
Ga er zo snel mogelijk een distiller bestellen. Ik krijg namelijk om de haverklap zweertjes in mijn mond van de Brita waterkan als ik deze voor drinkwater gebruik. En dan bewaar hem nog wel altijd in de koelkast (op 4 graden), en maak hem voor iedere nieuwe filter minutieus schoon.
Maar ik gebruik deze kan nog wel, maar alleen om het kalk uit het water voor mijn ultrasone luchtbevochtiger te halen.
En die laatste heb ik nodig, want anders moet ik in het stookseizoen zoals nu, weer aan de oogdruppels. En de thermostaat kan ook een graadje lager omdat met de juiste luchtvochtigheid het warmer en behaaglijker aanvoelt. Maar vooral mijn nog enige long met emfyseem en astma is blij met de juiste luchtvochtigheid, ook al vanwege het mindere stof.
Ik tel ruwweg dat een liter zelf gedestilleerd water ongeveer 15 cent per liter kost aan reguliere stroom (Pre Poetin energieprijs). Dat vind ik wel te doen. Demiwater kopen kost ongeveer 45 cent.
Ik hang zo ongeveer aan elkaar van de (voornamelijk voedsel) allergieën, maar uiteindelijk ben ik er wel blij mee. Zo ben ik wel verplicht om steeds gezonder te leven en te puzzelen hoe. En dat is met vele ongekende resultaten. Het blijft mijn huisarts en mij verbluffen, en vallen van de ene positieve ervaring in de andere. 🙂
Hou ook de recente berichtgeving over plastic deeltjes in het water in de gaten.
Kraanwater is zeker niet schoon, kan ik bevestigen als voormalig laborant op een drinkwaterbedrijf. Schoon wordt gedefinieerd aan de hand van de normen en zonodig worden die normen aangepast, ipv de water kwaliteit.
Er leven ook kleine waterdiertjes, schimmels en bacterien in waterleidingen onder de grond. Die scheiden ook afvalsstoffen af.
Maar plastic, antibiotica, medicijnen, hormonen en andere chemische stoffen zijn veel belangrijker dan die mineralen.
Alex
Beste Alex en Roos,
Juist je opmerking over de plastic deeltjes in het water en andere chemische stoffen, daar gaat het om!!
Welke waterfilter kan ik aanschaffen om dit uit het water te laten verdwijnen?
Gr,
Tatiana
Hi Tatiana,
Ik wou dat ik het wist! Ik ben het namelijk met je eens dat juist de chemische ingrediënten het belangrijkst zijn om te filteren. Tot op dit moment heb ik nog geen enkel filter getest dat dit daadwerkelijk doet. De filters die ik heb getest verbeteren de smaak, verlagen chloor en doen ook iets met bacteriën, maar helaas is chemisch filteren nog zo nieuw dat er niet goed op wordt gescoord.
Groetjes, Rosa
PS mocht iemand anders tips hebben, please do! Ik laat de filters wel testen vervolgens 😉
Oké! Maar hoe verklaar je dan dat de gefilterde water uit die kannen beter en zachter smaken (naar wat ik hoor van die vele gebruikers)?
Ha Denny,
Goede vraag! De meeste filters filteren het chloor er wel uit, en het maakt het bovendien iets minder hard, dat zie je ook aan de scores. Dat maakt dat het water veel zachter smaakt. Zachter water vinden veel mensen lekkerder van smaak. Je hoort de opmerking ook vaak over waterontharders.
Hartelijke groet,
Rosa
Via de ionenwisselaar in de filter (Brita) worden calcium en magnesium-ionen gewisseld voor kalium. De concentratie van deze ionen bepalen de grootte van de grootheid ‘hardheid’. Zie ook de resultaten van kalium, die concentratie is in het Brita-filtraat verhoogd ten op zichte van deze in het kraanwater.
Bedankt voor je onafhankelijke labo-opdracht Rosa!
Wij filteren het water met Brita om 2 redenen: de thee ziet er aanzienlijk beter uit en smaakt ook aanzienlijk beter met Brita water. Das 1. We hebben helaas ook een stuk loden waterleiding in het huis wat we niet zomaar kunnen vervangen zonder een grote verbouwing aan te gaan. We hopen met het filter ook wat lood uit de leiding weg te filteren. Dat laatste is helaas dus minimaal.
hi kees,
Interessante test hier gedaan door Rosa. Waarvoor dank!
Jammer dat het weer een vooringenomen manier van rapporteren is door het laboratorium waarbij de grote klant (leidingwaterbedrijven) in bescherming genomen wordt.
Rosa wordt bedonderd door dat laboratorium waar ze bijstaat.
De uitslagen van het laboratorium is voor velerlei uitleg vatbaar. Je wilt natuurlijk liefst 100% van al het lood eruit filteren en andere zware metalen.
dat zerowater claimt juist zo goed als 100% van de zware metalen eruit te halen in tests gedaan in USA die er niet om liegen.
De resultaten door het laboratorium worden gepresenteerd op een manier dat het leidingwater er goed uitkomt – wat totale BS is.
We willen echte getallen zien en geen “kleiner dan” met name voor de zware metalen.
Ik drink voorlopig spa blauw tot ik tot een waterfilter besloten heb 🙂
Vincent Diepeveen
DiepSoft Robots & 3d printers – dus geen belanghebbende bij claims doen t.a.v. water.
We filteren al van het begin dat Brita bestaat, dit is mijn 3aparaat en weg gedaan dat het niet meer mooi was om op tafel te zetten. Nu gebruik ik spijtig genoeg alleen voor te koken omdat het water hier warm is en durf het niet meer drinken. Maar ben er zeer tevreden van. En koop ook altijd de patronen in reclame. De volgende ligt al klaar tegen deze kan versleten is. Veel succes die hem hebben.
De brita waterfilter onthard het water en voor water desinfectie gebruik je andere filter methoden . Ik ben tevreden over de Brita water ontharding en de smaakt
Is t geen idee om flessen water te drinken mineraal of bronwater?
Ja dat doe ik dus op dit moment.
Alleen van spa zie je keiharde testresultaten wat er in ’t water zit.
Fiks wat van die gebottelde watertjes waar je geen testresultaten van ziet dan kun je net zo goed leidingwater drinken.
Wel oppassen dat je niet doorschiet en iets gaat drinken waar je osmose problemen van ondervindt (ik heb hier fiks wat flessen gedemineraliseerd water ook voor waterkoeling computers en gpgpu’s die op priemgetallen rekenen).
Heb je je wel eens in de Berkey filters verdiept? Ik heb een tijdje water filters over de hele wereld onderzocht en de Berkey filters kwamen er het beste uit op papier. Je kan er extra filters bij kopen om fluoride eruit te halen. Goede stoffen blijven in het water. Schijnt door instanties als UNICEF te worden gebruikt.
1 blik op website van Berkey zelf en testresultaten leert me dat het serieus filter lijkt. Wel doet hij het verrot slecht op aluminium die enorm belangrijk is om er uit te halen natuurlijk. Op andere doet hij ’t beter dan zerowater. Dat lijkt het belangrijkste verschil te zijn.
Berkeyfilters in huis gehad doch die bevatten zilver en daar ben ik kennelijk allergies voor? Na een paar dagen drinken begon eerst de mond en daarna de rest van het innametraject te kriebelen/tintelen en te verkrampen. Heeft ong. een week, met kraanwater, geduurd voordat die verschijnselen weg waren. Met nieuw opgestuurde filters idemdito.
Kon gelukkig, ook nadat men nieuwe filters gestuurd dus hulde voor de verkoper!!, eea retourneren.
Jammer want opzich leek me dit systeem ideaal.
Kan het ook zijn dat je zouten miste na filteren?
Kent iemand het aqualine systeem (tradeline) of mss handig om te laten testen?
In ieder geval bedankt voor dit artikel!
Ha Chrissie,
ik ken de aqualine maar al te goed en heb die zelf ook erg lang gebruikt. Hun testrapporten kloppen als een bus en het merk is zeker betrouwbaar.
Hartelijke groet,
Rosa
Volgens mij was er één die erg goed is en wel voldoet aan heel veel punten die hier worden genoemd. Wel erg duur..
https://www.radiantlifecatalog.com/product/radiant-life-14-stage-water-purification-system/water-filtration-systems
Hi Rosa,
super handig artikel. Ik heb voorheen een Brita gehad en was er niet te vreden mee. Er kwamen zwarte kerels uit de filter ook bij vervanging en nieuwe filters. Bij navraag bleek de helpdesk dit ook niet te kunnen verklaren. Verder is er niets met mijn klacht gebeurd en ook geen vervangende kan aangeboden, dus Brita ging de prullenbak in.
Nu heeft mijn vriendin Aqua Optima gekocht. Zij vind het fantastisch en ook haar planten die nagenoeg bijna dood waren, ze heeft absoluut geen groene vingers, heeft ze water uit deze kan gegeven. Wonderbaarlijk zijn deze planten helemaal opgeknapt (binnen een week!) en hebben zich vermenigvuldig. Zo groen heb ik haar huis nog nooit gezien!
Maar nu dus mijn vraag: zou je misschien deze waterkanfilter kunnen testen? Want door wat ik heb gezien ben ik super verbaasd en lijkt het bijna onwerkelijk dat het water zo goed is.
Alvast bedankt voor je reactie!
Ha Cindy, dit filter maakt het water zachter doordat het chloor verwijdert. Dat op zich is prima natuurlijk, verder zie ik dat dit filter niets mag claimen. Als het filter aantoonbaar meer filterde dan chloor, dan hadden ze dat wel geclaimd met testresultaten. Dus verwacht er buiten chloor niet teveel van 🙂 groetjes, Rosa
Heeft iemand ervaring met de waterman? Deze maakt het water basisch.
http://www.duurzaam-gezond.nl/de-beste-alkaline-waterfilter-de-waterman/
Heel fijn artikel om te lezen. Heb je toevallig ook onderzoek gedaan over de SLRP waterfilter?
Zou heel fijn zijn om daarover iets te lezen, want in België wordt deze ook vaak gebruikt.
Ha Marie, dat heb ik nog niet, maar het is een goede suggestie, dus die neem ik de volgende keer mee!
Hartelijke groet,
Rosa
heeft iemand ervaring de eva fontein?
http://www.utilebio-france.com
alvast bedankt.
Mooi artikel. Bedankt!
Interessante uitkomst van jouw laboratoriumonderzoek: hoewel het eerste plaatje (met de tabel over het Brita-filter) laat zien dat 14,1% van het lood gefilterd wordt, is dit 79.3% in jouw onderzoek. Dit is nogal een verschil en zeker interessant voor mensen die puur gericht zijn op het loodgehalte in hun water.
Hi Rosa,
Super interessant artikel! Dankjewel voor het onderzoek doen.
Ik sta op het punt een waterfilter (kan) te kopen en mijn oog viel op Brita en ben nu wel erg gaan twijfelen.
Ik drink in geen ander land dan NL drinkwater, alleen ik woon in centrum Amsterdam, waardoor ik toch een beetje ga twijfelen.
Het water bij mijn ouders in Brabant smaakt echt beter. Ook heb ik vaak hoofdpijn wat naar mijn idee komt door dit kraanwater.
Weet je iets meer over het kraanwater in Amsterdam?
Het kraanwater heeft namelijk veel verschil in verschillende delen van het land.
Liefs
Hoi Rosa.
Dankje voor het vele uitzoekwerk. Ook ik wilde een waterfilterkan aanschaffen maar krijg nu toch mijn bedenkingen. Alleen,de reden dat ik er 1 aan wilde schaffen is omdat ik een slechte drinker ben. Kraanwater krijg ik niet weg. Ik houd van zacht water. Daarom koop ik altijd flessen spa blauw maar ook dat staat me tegen. Heb je een andere tip om kraanwater zachter te maken? Hoor graag van je. Mvg Anne
Hoi Rosa,
Wat fijn dat je deze onderzoeken doet!
ik heb al een paar jaar een EWO aan mijn keukenkraan. Toch vraag ik mij al heel lang af of dat nu echt wel iets doet.
Heb jij een idee?
Ik ben toch nog even op zoek gegaan en via de site waar ik de vullingen bestel kon ik achterhalen dat een aantal belangrijke zaken er wel degelijk uitgefilterd worden gelukkig.
https://www.ahealthylife.nl/webwinkel/wp-content/uploads/2014/07/Onderzoeks-Resultaten-Filterkwaliteit.jpg
http://www.carbonit.com/anwendung/gutachten
Ha Marianne,
EWO is een zeer betrouwbaar waterfilter uit Duitsland. Heel fijn ook dat deze rechtstreeks op de kraan kan worden bevestigd. Ik heb deze eerder al eens onderzocht en was er prima tevreden over.
Hartelijke groet,
Rosa
[…] Ik heb de proef op de som genomen en e.e.a. getest, je vindt het hier. […]
Hoe zit het met medicijn en drug resten in het kraanwater? Zou het niet en video kunnen zijn dat zero water deze er uit filtert?