Verzuring betekent letterlijk ‘het zuurder worden van iets’. Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte van ons lichaam te hoog is. Dit leg ik uit aan de hand van het zuur-base systeem. Hoe zuur of basisch (het tegenovergestelde van zuur) iets is, wordt aangegeven met de zuurgraad, ook wel pH-waarde genoemd. Stoffen met een pH-waarde van 1 tot 7 zijn zuur en stoffen met een pH-waarde van 7 tot en met 14 zijn basisch (een ander woord voor basisch is alkalisch). De meeste stoffen in je lichaam zijn licht-basisch, met uitzondering van maagzuur (zoals de naam zelf al zegt). De optimale pH-waarde van ons bloed is 7,35 tot 7,45.
Hoe ontstaat verzuring van het lichaam?
Iedereen verzuurt. Dat hoort bij het ouder worden: zure afvalstoffen hopen zich meer en meer op in ons lichaam naarmate we ouder worden. Bij onze geboorte bestaat ons lichaam voor 70% uit water en voor 30% uit mineralen en sporenelementen. Na het 40ste levensjaar kan het lichaam door verzuring al voor de helft bestaan uit zure afvalstoffen (zowel in vaste als in vloeibare vorm).
Voeding, stress, medicijnen, overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen die je lichaam kwijt moet raken om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden. Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn o.a. urinezuren, melkzuren, vetzuren, azijnzuren, looizuren en fosforzuren.
Oorzaken van versnelde verzuring
Onze westerse leefstijl, persoonlijke gezondheidssituatie en leefomgeving vormen de basis van het chronisch verzuringsproces. De volgende factoren zijn in hoge mate verantwoordelijk voor het versnelde verzuringsproces en plegen op dagelijkse basis een grote aanslag op onze bicarbonaatbuffers:
- Verarming van de landbouwgrond
- Zuurvormende voeding
- Verarming van de landbouwgrond
- Zuurvormende voeding
- Overmatig alcohol- en suikergebruik
- Medicijngebruik
- Stress
- Milieu invloeden
- Weinig beweging
- Roken
- Te weinig nachtrust
- Crash diëten
- Overmatige sportactiviteiten (spierverzuring)
Wat zijn verzuringsklachten?
Ik noem hier voorkomende klachten door een latent aanwezige verzuring in stadium 1 (klachten in het begin) en stadium 2 (klachten in een vergevorderd stadium).
Stadium 1:
- Slaapstoornissen
- Obstipatie
- Zure oprispingen
- Cariës
- Infectiegevoeligheid
- Haaruitval en huidproblemen
- Spierkrampen
- Libidoverlies
- Allergieën
Stadium 2:
- Diabetes
- Jicht
- Nierstenen
- Artrose
- Reuma
- Botontkalking / Osteoporose
- Fibromyalgie
- en diverse andere verouderingsziektes
Wat kan je zelf doen tegen verzuring?
Om verzuring tegen te gaan, ga je ontzuren. Ontzuren kan je zelf:
- Beperk verzurende factoren: Vermijd of beperk factoren die je lichaam sterk verzuren, zoals stress, roken, medicijnen en overmatige spierbelasting.
- Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken, zoals dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie en zwarte thee.
- Eet meer ontzurend voedsel: een gezonde pH-waarde is in feite niet meer dan een goede balans. Door extra inname van basisch voedsel verhoog je ook je pH-waarde. Eet hiervoor meer groente, fruit, aardappelen noten en zaden, deze voeding is basisch.
- Drink ontzurende kruidenthee die een gezonde pH waarde ondersteunt.
Ontzuren is een geleidelijk proces, net als verzuring zelf. Wil je actief ontzuren, neem hier dan ook enkele maanden de tijd voor. Houdt gedurende het ontzuren actief je pH-waarde bij om te zien of je lichaam daadwerkelijk minder zuur wordt.
Meer informatie over over zelf je lichaam ontzuren met voeding vind je hier.
Leave A Reply