Stoppen met de pil lijkt een ware trend te worden. Best gek eigenlijk: waar de pil ooit het symbool was van vrijheid voor vrouwen, lijkt nu het ‘ontpillen’ de ware vrijheid. Back to nature, goodbye daily blues en lang leve de nieuwe seksuele drive 😉
Vandaag, 1 april 2017, zit ik nietsvermoedend in mijn favoriete koffietentje aan een heerlijk bakkie pleur het NRC Weekend minutieus door te lezen. En daar opeens een grote kop “Moe van de pil” en nog een “Pil kan leiden tot depressie of lager libido“. Stoppen met de pil alweer in de krant? Mocht je niet meer van de papieren krant zijn, klik dan op de linkjes, dan kom je bij de online artikelen. Het eerste is een makkelijk leesbaar ervaringsverhaal en het tweede is zowaar een goed leesbaar wetenschappelijk onderzoek.
Als een speer de laptop uit de tas, en ja toch maar eens een persoonlijk blog eruit. Dat ben je niet van mij gewend, nou, ik zelf ook niet, mijn opdrachtgevers ook niet, en mijn klanten ook niet 😉 maar ik realiseer me dat persoonlijke ervaringen óók mij helpen bij mijn keuzes.
Stoppen met de pil: voordelen of ‘gewauwel in de ruimte’?
Stoppen met de pil heeft een positieve invloed op je libido en op je stemming.
Wat zo moeilijk is aan het onderzoeken van de effecten van het stoppen met de pil, is dat het ontzettend subjectief is. De ene vrouw is de andere niet. Dus stopt de ene vrouw en ervaart ze dáárdoor iets anders, of wás zij al anders waardóór zij stopte? Zijn de twee groepen vrouwen, de stoppers en de n-stoppers, niet toch al heel erg anders in de psyche? Zelf ben ik sociaal wetenschapper en ik heb me bij zoveel onderzoeken afgevraagd wat de kip was en wat het ei: elke onderzoeker loopt de kans blind te worden voor onafhankelijkheid omdat hij/zij ‘ergens’ naar op zoek is. En dat wat je zoekt, zie je nu eenmaal sneller dan dat wat je niet zoekt. Assumption is the mother of all fuck-ups. In het geval van stoppen met de pil:
- Zijn het de vrouwen bij wie al meer testosteron (bijvoorbeeld als gevolg van leeftijd) in het lichaam gemaakt wordt, die daarom meer zin in seks krijgen, of komt de lust daadwerkelijk door het stoppen van de pil? Of is de oorzaak van meer zin in seks al in de psyche van de (voor zichzelf) kiezende vrouw gelegen? Het is immers voor geen enkele man een geheim dat er met de zelfbewuste, gelukkige vrouw veel meer op seksueel gebied te beleven valt.
- Zijn het de gelukkige en daadkrachtige vrouwen bij wie het glas altijd halfvol is, die gewoon ‘zomaar’ beslissen te stoppen met de pil en die daarna dus ook geen enkele depressieve gevoelens (meer) ervaren? En zijn het de vrouwen van het glas is half leeg, die al jaren balen dat ‘zij hormonen in hun lichaam proppen’ terwijl ‘hun man te beroerd is om zich te steriliseren’? Als je van nature een glas-is-half-leeg-vrouw bent, dan ligt (gevoeligheid voor) depressie nu eenmaal toch al meer op de loer.
Goed, met deze -belangrijke- kanttekening de uitkomsten van de wetenschappelijke onderzoeken. Wat gebeurt er, of kan er gebeuren, als je stopt met de pil:
- Natuurlijke schommelingen in je hormoonspiegel komen weer terug, omdat deze niet meer worden afgevlakt door het pilgebruik (pilgebruik vlakt schommelingen van oestrogeen en progesteron af)
- Je zin in seks kan toenemen, vooral omdat je hoeveelheid testosteron weer hoger wordt
- Als je last had van depressieve gevoelens, kunnen die afnemen als je stopt met de pil
Stoppen met de pil: waarom deed ik het?
Ik gebruikte Mercilon. Bijna 25 jaar. Op de bijsluiter van Mercilon staan werkelijk alinea’s vol over de verhoogde kans op trombose, maar ook dat vrouwen die de pil gebruiken vaker borstkanker en baarmoederhalskanker krijgen en dat er levertumoren bij pilgebruiksters zijn gevonden.
Of dat nog niet genoeg is, staat er onder mogelijke bijwerkingen ook
- dat 10% last krijgt van depressieve stemmingen, hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, pijnlijke borsten en gewichtstoename. 10 PROCENT (!!!).
- 1% krijgt nog eens last van vochtophoping, minder zin om te vrijen, migraine en andere zeer vervelende klachten.
- En datgene waar we het meest bang voor waren voordat we aan de pil begonnen, overkomt volgens de bijsluiter slechts 1 op 1.000: bloedstolsels (met longembolie, hartaanval of beroerte tot gevolg).
Goed, blijkbaar lees ik de bijsluiter van de pil net zo goed als elke keer dat ik een vinkje zet waar staat: ‘ik ga akkoord met de algemene voorwaarden’. En dat lezen van die bijwerkingen heb ik in al die 25 jaar niet gedaan. Bovendien: het was een lichte derdegeneratiepil dus ‘gelukkig’ niet zo schadelijk als de voorgangers. En bovendien: niets kon erger zijn dan tienermoeder worden. In mijn tienerogen.
Waardoor zette ik de stap naar een pilvrij leven 2,5 jaar geleden? Eigenlijk maar 1 ding: obstinaat gedrag. Ik kan het niet mooier maken dan het is. Echt niet. Het is geen mooi bedacht verhaal over ‘die hormonen zijn rommel voor mijn lijf’ of theatrale ‘ik hoef geen gifstoffen meer in mijn lijf’. Niets van dat al. Mijn zoveelste relatie had ik weer beëindigd en ik dacht: ‘Wáárom slik ik die pil? En voor wÃe eigenlijk?’. Ik dacht net zoveel na over het stoppen met de pil als dat ik ook ooit had nagedacht over het beginnen met de pil. Ik stopte gewoon.
Mijn ervaringen in het pilloze tijdperk
De eerste drie maanden
De eerste drie maanden merkte ik niets. Mijn cyclus bleef zo regelmatig als altijd, geen menstruatiepijnen, niet afvallen of aankomen, geen ander humeur of ander libido.
Drie tot tien maanden na het stoppen
Na een maand of drie gebeurde er eindelijk iets: mijn cyclus ging per maand verschuiven. Elke maand werd ik telkens 1 dag eerder ongesteld. Dat was een aparte gewaarwording. Uiteindelijk stabiliseerde dit toen mijn cyclus een week eerder plaatsvond dan mijn ‘pilgedreven’ cyclus. Mogelijk had ik met het regelmatig doorslikken van de pil, en het verplaatsen van menstruatiemomenten om belangrijke feestjes en vakanties heen, mijn natuurlijke cyclus volledig vernacheld.
De volgende effecten merkte ik in deze periode:
- Mijn menstruatiecyclus zocht haar eigen weg en kreeg een keurige regelmaat
- De buikpijn rond mijn eisprong en de eerste dag van mijn menstruatie was werkelijk niet te houden, ik klapte soms dubbel van de pijn
- Ik was licht prikkelbaar (mijn omgeving had een andere definitie van ‘licht’ dan ik)
Na een jaar pilloos leven
Nou moe, een jaar na het stoppen voelde ik me pas ‘ontpild’! En wát een effecten:
- Mijn libido viert sindsdien hoogtij
- Ik bruis van de energie, mijn voorheen matte emotionele huishouding is volledig verdwenen
- Mijn cyclus is super regelmatig, ik voel zowaar mijn eisprong en kan op de minuut aanvoelen wanneer ik ongesteld word, maar pijn, dat heb ik niet meer.
Had mij na vijf jaar pilgebruik gevraagd of ik effecten had gemerkt op mijn libido of op mijn stemming, en ik had vol overtuiging ‘nee’ geantwoord. Soms moet je blijkbaar eerst ergens mee stoppen om pas goed te zien wat voor een effect iets op je heeft. Of het nu de pil is, koffie, gluten en lactose, of agressieve shampoos en haarlak. Als je iets al heel lang doet, weet je simpelweg niet beter. Pas na het stoppen zie je, terugkijkend, wat de invloed was van iets, in mijn geval, pilgebruik.
Inmiddels geloof ik niet meer in de percentages die in de bijwerkingen van de pil vermeld staan. Niet! OMG, hoe kun je als 25-jarige deelneemster aan een onderzoek nu aangeven of je seksuele drive is verminderd? Of dat je meer of minder last van depressiviteit hebt? Je begon al aan de pil als tiener, een kind, en je weet niet beter. Je weet pas beter nádat je gestopt bent. Het getuigt van enige naïviteit om een pilgebruikende respondentengroep te vragen naar het verschil in ervaring.
Een mooi persoonlijk verhaal over stoppen met de pil lees je op degroenemeisjes. Een heel ander verhaal dan het mijne, maar wel van iemand die ooit begon, stopte, weer begon, en uiteindelijk weer stopte. Kijk, dat is nog eens een ervaringsverhaal!
Ontgiften van de pil met het juiste supplement
Je weet inmiddels wel hoeveel nadelen er aan de pil zitten en dat de rotzooi in de pil kan leiden tot diverse klachten en zelfs ziektes. Ik wilde mijn lichaam meteen ‘schoon’ hebben na mijn besluit om te stoppen. Okay, zo snel gaat dat niet, voordat alle rommel eruit is. Maar je kan het altijd een beetje helpen. Het groene algje chlorella staat bekend om haar superontgiftende werking. Met chlorella ontgift je zelfs van zware metalen in je lichaam. Dus ik heb enkele maanden biologische chlorellatabletten gebruikt om mijn lijf te ontgiften.
En jij? Overweeg jij om te stoppen met de pil?
Adviezen heb ik niet. Alleen ervaring. Ervaring in de categorie: n=1. Ikzelf dus. Als je last hebt van stemmingswisselingen of depressieve gevoelens, als je last hebt van een verminderd libido, dan kan het liggen aan je pilgebruik. Let op: kan. Als je er veel last van hebt, dan snap ik dat je daar vanaf wil. Dan zou je een flink aantal maanden met de pil moeten stoppen om te zien of daar daadwerkelijk een (of de) oorzaak ligt van je klachten. Maar het duurt echt een paar maanden! Ik denk zelf altijd: als je klachten storend genoeg zijn, storender dan bijvoorbeeld een paar maanden iets anders verzinnen als anticonceptie, dan is het een mooi moment om het te proberen!
Alternatieven voor de pil
Er zijn talloze alternatieven voor de pil. Talloze. Ik gebruik ze niet. Ik heb eventjes geëxperimenteerd met de LadyComp, maar OMG wat een gedoe is dat zeg! Alleen al het gedoe van temperaturen is overduidelijk niets voor mij. Wel gebruik ik een app op mijn telefoon: Clue. Heel makkelijk. En zonder gedoe. Het heet een zogenaamde ‘period tracker’ en het geeft aan wanneer je vruchtbare periode is. Ik weet niet of die vaker wordt gebruikt om zwanger te worden of om het juist niet te worden. Zelf gebruik ik hem voor het laatste en neem ik daar bovenop een goede veiligheidsmarge in acht. Better Safe than Sorry 😉
Wat is jouw verhaal?
7 Comments
Mijn man klaagde al heel lang over mijn gebrek aan zin. Uiteindelijk besloten we dat we graag zwanger wilden worden, dus toen ben ik gestopt. Wat een heerlijkheid. Maar bovendien kwam mijn oude zin in vrijen weer terug. Ben nooit meer aan de pil begonnen. Er zijn nog zoveel andere manieren.
Superleuk artikel ☺. Ik ben meer dan 10 jaar geleden met de pil gestopt. Ik voel m’n menstruatie veel meer en ben ook langer ongesteld. Beetje jammer ?. Maar het idee van onnodig hormonen in je lichaam stoppen is natuurlijk niet fijn en ook heb ik al heel lang geen seksuele relatie meer, dus is het geen gebruik meer maken van de pil de meest logische keuze. Wanneer ik weer seksueel actief zal zijn, zit ik er aan te denken om een spiraaltje te nemen. Het klopt toch dat dit zowel beschermend is als ook hormoon-vrij?
Liefs, Susanne ☺
Hi Susanne,
Er zijn 2 soorten spiraaltjes (althans, voor zover ik weet): een hormoon spiraal en een koper spiraal. Een hormoon spiraal, het woord zegt het al, is allesbehalve hormoonvrij. Het koper spiraal is een hormoonvrije variant. Hoe werkt het koper spiraal: het koper spiraal geeft doorlopend lage hoeveelheden koper af. Ik moet bekennen dat ik te weinig afweet van eventuele schadelijkheid van koper in je lijf. Het is een metaal, en ik schrijf ook blogs over het ontgiften van metalen…). Ik ken wel de bijwerkingen dat een koper spiraal tot flink heviger menstruaties kan leiden. Maar je brengt me op een idee voor een nieuwe uitzoekklus 😉
Overigens, er zijn in je cyclus niet zo heel veel dagen dat je erg vruchtbaar bent. Er zijn apparaatjes beschikbaar waarmee je kan meten of je in je vruchtbare periode zit. Die zijn niet 100% nauwkeurig maar die kan je met een dag plussen en minnen voor extra veiligheid 😉
Hartelijke groet,
Rosa
Ik ben met de pil gestopt omdat ik vaak zo moe was en hoofdpijn had. Ook was mijn libido ver te zoeken. De eerste keer dat ik stopte rond mijn 36ste kreeg ik meer pukkels, leek mijn haar dunner te worden en baalde ik ervan dat ik zo lang ongesteld was. Omdat ik ook nogal reislustig ben en ik het sturen van mijn menstruatie belangrijk vond ben ik weer begonnen. Al snel voelde ik me weer zo moe terwijl bloedtesten goed waren. Ik ben wederom weer gestopt op mijn 39ste. In het begin had ik langdurig hoofdpijn maar dat ging na een maand weg. Ik heb deze stoppoging geen pukkels meer gekregen en ik heb niet het idee dat mijn haar deze keer dunner is geworden. Ik ben nu ruim 6 maanden gestopt en ik heb nog maar zelden hoofdpijn (met pil elke maand tijdens stopweek). Die vermoeidheid is weg. Ik houd nu goed bij wanneer ik ongesteld moet worden en zo kan ik redelijk goed inschatten wanneer ik ongesteld moet worden en plan ik hierop mijn vakantie. En bij de huisarts kan je een pilletje halen die je menstruatie kan uitstellen met max 2 weken dus daarvoor hoef je geen pil te blijven slikken. En mijn libido is toegenomen. Ik omarm nu mijn natuurlijke cyclus al ben ik langer ongesteld en ben blij dat ik heb doorgezet. Iedereen is anders maar ik voel me beter. En we doen het overigens met condoom. Geen probleem voor mijn vriend, die is al blij dat hij weer een vriendin heeft die seksueel opgebloeid is en ik voel me ook veel beter.
Heel herkenbaar, je bent een mooi voorbeeld van hoe het ook kan zijn! Welldone 😉
Hoi , ik heb een vraag. Ik ben 48 jaar en slik de pil al jaren, de laatste twee jaar heb ik de pil doorgeslikt omdat ik steeds hevige bloedingen had. Ik wil graag stoppen met de pil, zou dat zo maar kunnen? De gynaecoloog waar ik vorig jaar was zei dat ik gewoon door kon blijven slikken maar wil graag af van alle rommel en hormonen. Iemand advies voor mij?
Hoi,
Bedankt voor je verhaal. Ik vroeg me af hoe het ontgiften is bevallen met de chrorella tabletten. Merkte je een verschil en vielen de ‘afkick’ symptomen van de pil hierdoor mee?
Ik zit er ook aan te denken om te stoppen na 12 jaar pil gebruik. Dus ik ben nu wat aan het kijken hoe ik mij het beste hierop voor kan bereiden.