Deodorant zonder aluminium, waarom dat nu weer??? De afgelopen jaren wordt steeds meer duidelijk wat aluminium in deodorant betekent en welke gezondheidsrisico’s dit met zich mee kan brengen. In deze blog leg ik je uit hoe het precies zit met deodorant en aluminium en hoe je gezonde deodorant zonder aluminium kan vinden.
Hoeveel giftige stoffen staan er in jouw badkamer…? Eerlijk is eerlijk, ik heb dan wel deodorant zonder aluminium 😉 maar in mijn badkamer staan nog steeds teveel giftige stoffen maar ik ben hard bezig om 1 voor 1 de giftige stoffen uit mijn badkamer te weren. Lees meer in mijn blog over schadelijke stoffen in verzorgingsproducten.
Deze blog gaat over mijn zoektocht naar natuurlijke deodorant zonder aluminium en parabenen.
Direct 100% natuurlijke deodorant kopen zonder rotzooi?
Jumping into conclusions voor de ongeduld: klik hier voor een overzicht van 100% natuurlijke en veilige deodorants zonder aluminium en parabenen waar je veilig kan winkelen.
Of natuurlijk lekker verder lezen als je wil weten hoe het zit 😉
Elk jaar opnieuw duikt er wel weer een onderzoek op naar het gevaar van aluminium in deodorant. September 2016 nog in het Financieel Dagblad waarin de conclusies van een recent Zwitsers onderzoek worden gemeld: vrouwen die regelmatig deodorant met de stof aluminiumchloride gebruiken, kunnen een verhoogd risico op borstkanker lopen.
Wat is er nu zo storend aan dit soort onderzoeken?
Elk onderzoek heeft voorstanders en tegenstanders en natuurlijk ook verschillende belanghebbers. Soms lijkt het alsof de hardste schreeuwers of belanghebbers met de grootste portemonnee gelijk krijgen. Voorlopig gelijk. Zo heeft Unilever in 2008 opdracht gegeven voor een onderzoek naar de effecten van aluminium op onze gezondheid. Uit dat onderzoek bleek toen dat er geen verband was. De studie was echter geen klinisch, maar een literatuuronderzoek. En zeg nu zelf: welke uitkomst had jij verwacht van een onderzoek waarvan Unilever (eigenaar van aluminiumhoudende Rexona deodorants en toen geen deodorant zonder aluminium) de opdrachtgever was?
Ik schreef al eerder over het ‘baanbrekende’ onderzoek dat vet aanwees als de boosdoener van hart- en vaatziektes (dit onderzoek werd op de achtergrond gefinancierd door de Sugar Research Foundation) en over het gebrek aan ethiek in Big Pharma dat uit winstbejag decennialang wetenschappelijke onderzoeken heeft gemanipuleerd. En wellicht herinner je je het Coca Cola schandaal nog dat in 2015 aan het licht kwam: de New York Times berichtte toen over de manipulatie van wetenschappers door Coca Cola, die aantoonden dat mensen niet dik werden van suikerhoudende drankjes. Coca Cola betaalde miljoenen om onderzoekers de focus te laten verleggen van de rol van suikerhoudende dranken bij obesitas naar het gebrek aan beweging bij veel mensen.
Gebruik zelf je gezond verstand
Chemische industrie, farmaceutische industrie, voedingsindustrie, het heet niet voor niets industrie. De schoorsteen moet roken en euro’s moeten rollen. Financiers van onderzoeken bepalen grotendeels de uitkomsten, want zij bepalen naar welke verbanden er moet worden gezocht. En naar welke verbanden er niet wordt gezocht.
Wat kun jij nu zelf, als consument die graag lang wil leven maar ook lang in goede gezondheid wil leven? Gebruik je gezond verstand. Zo simpel is het eigenlijk. Wat voelt goed en wat voelt niet goed. Kleine stapjes ter verbetering van je gezondheid zijn mooi, maar grote stappen leiden al snel tot rigide gedrag en leveren hoofdzakelijk stress op. Zoek een goede balans in de 80-20, want zodra het een ‘volhouden’ wordt, is de lol er snel van af.
In deze blog leg ik je uit hoe het precies zit met deodorant en aluminium en hoe je probleemloos deodorant zonder aluminium kan vinden. Maak van simpele gezonde alternatieven een gemakkelijke nieuwe gewoonte!
Vanwaar mijn interesse in natuurlijke deodorant zonder aluminium?
Een jaar of twee geleden bekeek ik zomaar eens de ingrediëntenlijst van een aantal van de producten in mijn badkamer. OMG van de meeste ingrediënten had ik nog nooit gehoord! Ik weet wel dat onze huid doorlaatbaar is, dus dan is het best belangrijk wat ik er wel op smeer en wat niet. Ik ben altijd bewust met voeding bezig, maar wat minder bewust met schoonheidsproducten. Zo ook met deo. Maar nu niet meer. Lees hier mijn zoektocht 😉
Deodorant of antitranspiratie middel: wat is het verschil?
Een deodorant is een middeltje dat je aanbrengt op je lichaam om te voorkomen dat je lichaam onaangenaam gaat ruiken door bacteriële afbraak van zweet in bijvoorbeeld je oksels of onder je voeten. Deodorant betekent in het latijn ontgeurder en gaat zweetluchtjes tegen door ze neutraliseren of te verdoezelen met een sterkere geur (parfum dus).
Een antitranspiratie middel beïnvloedt lichaamsgeur maar zorgt er ook voor dat je minder of helemaal niet meer zweet door je zweetklieren te beïnvloeden. Het zorgt er dus voor dat je minder zweet. Dat probeer ik tot mij door te laten dringen: zweten is een natuurlijk proces dat primair je lichaamstemperatuur reguleert. Wáárom zou je dat proces frustreren? En niet onbelangrijk, waar blijft dat zweet dan eigenlijk? Zweten is een natuurlijk proces om je lichaamstemperatuur te reguleren én om afvalstoffen via je huid af te voeren. Dat moet toch op een of andere manier ergens heen?
Je hebt aparte antitranspiratie middelen die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Maar ook in veel deodorants worden transpiratiewerende middelen toegevoegd. Wist je dat deodorants gecombineerd met transpiratiewerende middelen door de FDA worden geclassificeerd als geneesmiddelen?
Hoe werkt deodorant met aluminium?
Aluminium chloride, aluminium chlorohydrate en aluminium-zirconium verbindingen worden vaak gebruikt als antitransparant in deodorant. Aluminiumchloorhydraat en aluminiumzirkoniumchloridehydroxide tetrachlorohydrate gly zijn de meest voorkomende werkzame bestanddelen in commerciële antitranspiratie middelen.
Aluminiumgebaseerde toevoegingen reageren met de elektrolyten in je zweet waardoor er als het ware een soort gel-plug in je zweetklierkanaal wordt gevormd. Deze plug verstopt je poriën en voorkomt daardoor dat je zweetklier vocht (zweet) uit kan scheiden. Je huid vernieuwt zichzelf continu en in dit proces worden deze gecreëerde gel-plugs opgeruimd. Als je vervolgens weer opnieuw deodorant met anti-transpiranten aanbrengt, worden weer nieuwe pluggen gevormd om het zweet tegen te houden.
Aluminiumzouten blokkeren de poriën onder je armen en hebben bovendien een licht samentrekkend effect op je poriën waardoor het nog moeilijker wordt om zweet door te laten naar je huidoppervlak. Als je dus maar genoeg deodorant met antitranspiratie middelen gebruikt, zullen je meeste zweetklieren geen zweet meer aan je huidoppervlak brengen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om toxines uit je lichaam te verwijderen via je okselzweet. Maar waar kunnen deze metalen heengaan als ze door je huid heen worden opgenomen in je lichaam en gaan zwerven?
Ernstige gezondheidseffecten van chemische deodorants
Chemische deodorants geven aanleiding om continu object van onderzoek te zijn. De volgende relaties tussen chemische deodorants en gezondheidsproblemen worden gelegd:
Overgevoeligheid en allergische reacties
Na gebruik van zirkoon (zirconium) kan je huid een allergische reactie geven waaronder een oksel granuloom. Transpiratiemiddelen met propyleenglycol kunnen irritaties en overgevoeligheid veroorzaken. Deodorant kristallen met synthetisch vervaardigd kalium alum (potassium alum) zijn irriterend voor de huid, net als overigens deodorant op alcoholbasis.
Toegestane hoeveelheid aluminium en aluminium vergiftiging
Aluminium (Al) is een zwaar metaal waarvan in-vitro-onderzoek neurotoxiciteit heeft aangetoond. De EU heeft richtlijnen afgegeven voor de blootstelling aan aluminium. Minder dan 1 milligram per kilo lichaamsgewicht wordt op dit moment als veilig geacht. Richtlijnen worden breder toegepast, zo ook bijvoorbeeld in ons drinkwater. De aangetroffen hoeveelheid aluminium in ons drinkwater moet beneden de norm van 200 μg/ liter blijven, anders wordt het als drinkwater afgekeurd.
Aluminium is een vast bestanddeel in de meeste transpiratiewerende middelen. Aluminium komt dan voor in de vorm van aluminiumchloorhydraat (aluminum chlorohydrate) of aluminiumchloride. Het is vooral het aluminiumchloorhydraat wat onder vuur ligt. Over aluminium lactaat (natuurlijk aluminiumzout uit melkzuur dat de zuurtegraad onder je oksels regelt) vind je weinig veronderstelde narigheid.
Er is veel onderzoek gedaan naar aluminium en de kankerverwekkende effecten. Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs geleverd en aluminium staat niet op de lijst van carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) maar zekerheidshalve wordt vooral aan zwangere vrouwen of mensen die kanker hebben (gehad) geadviseerd om een niet-aluminiumhoudende deodorant te gebruiken.
Borstkanker
Er lijkt een hardnekkige mythe gaande dat je een verhoogde kans hebt op borstkanker als je deodorant gebruikt met aluminium en het chemische additief parabenen. Officiële instanties ontkennen dit omdat er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd dat dit onderbouwt. Na wat speuren heb ik zelf toch wat verontrustende onderzoeken gevonden.
Onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology toont aan dat aluminium niet alleen wordt geabsorbeerd door je lichaam maar zich ook vastzet in je borstweefsel. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het gemiddelde niveau van aluminium in vloeistof in de tepels significant hoger was bij vrouwen met borstkanker dan bij vrouwen zonder borstkanker. Onderzoek van borstweefsel van vrouwen met borstkanker liet ook zien dat er een hogere concentratie aluminium wordt aangetroffen aan de buitenzijde van de borst, dus dichterbij de oksels. Overigens, al dit bovenstaande geldt ook voor parabenen: 99% van borstweefsel met borstkanker bevat een verhoogde concentratie parabenen.
Nierfunctie stoornis
Kleine hoeveelheden aluminium kunnen door het maagdarmkanaal en door de huid worden geabsorbeerd. Daarom wordt mensen met een nierinsufficiëntie afgeraden om dagelijks transpiratiewerende middelen te gebruiken die aluminium bevatten.
Alzheimer
Er is onderzoek gedaan naar aluminium en de ziekte van Alzheimer. Wat blijkt? Bij autopties werden hoge concentraties aluminium in de hersenen aangetroffen bij Alzheimer patiënten dan bij mensen zonder Alzheimer. Maar uiteraard ook weer onderzoeken die dit tegenspreken. En wie financiert nu wat?
Waarom gebruik ik geen deodorant met aluminium?
Kort en goed, ik heb moeite met ‘wetenschappelijke’ onderzoeken. Waarom, dat heb ik uitgelegd. Ik heb ook geen zin om af te wachten wat eventuele uitkomsten zijn van longitudinaal onderzoek. Mijn logica is eigenlijk heel eenvoudig:
- als ik ingrediënten kan gebruiken waar géén discussie is over de veiligheid (zoals kokosolie en baking soda) dan geef ik daar de voorkeur aan boven ingrediënten waar wel discussie over bestaat.
Los van de mogelijke gezondheidsrisico’s van aluminium is 1 ding gewoon een feit: aluminium sluit de poriën van je huid waardoor je zweet niet gemakkelijk door je huid je lichaam kan verlaten. Je frustreert hiermee je natuurlijke warmteregeling en je natuurlijke afvoer van toxines. Dat vind ik dus echt niet nodig als er deodorant zonder aluminium makkelijk verkrijgbaar is.
Dan maar natuurlijke deodorant zonder aluminium?
De markt van aluminiumvrije deodorants groeit momenteel explosief. Er zijn steeds meer merken die aluminiumvrije deodorants uitvoeren en er zijn zelfs merken die geheel natuurlijk zijn en dus geen enkele deodorant uitvoeren met aluminium.
Het zijn met name deze merken die met grote letters claimen dat zij aluminiumvrij zijn. Hiermee verwijzen ze naar aluminiumchloorhydraat, aluminiumchloride, aluminium hydroxybromide of aluminium zirkonium.
De Crystal deodorants zijn nu razend populair onder bewuste consumenten die zoeken naar een goede aluminiumvrije deodorant. Echter, soms hebben deze deodorants een ander ingrediënt, aluin of alum genaamd. De meest voorkomende aluin is kaliumaluin (potassium alum), ofwel kaliumaluminiumsulfaat (potassium aluminium sulfate).
Kaliumaluin is een natuurlijk mineralenzout waarvan de moleculen zo groot zijn dat ze niet kunnen worden geabsorbeerd door je huid. Ze vormen een beschermende laag op je huid die op je huid de groei van bacteriën remt. Uiteraard is dit een beter alternatief dan de anti-transpiranten die in de huid binnendringen. Maar is het veilig? Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan om deze vraag zorgvuldig te beantwoorden, effecten op de lange termijn zijn niet bekend. Ik heb de vraag naar veiligheid van potassium alum op diverse goede, wetenschappelijke platforms gesteld, maar óf mijn vraag wordt stelselmatig genegeerd óf er wordt geantwoord dat hier nog te kort onderzoek naar is gedaan om met resultaten te komen.
Lees hier meer (Engelstalig) over aluminium in deodorant.
Waarop moet je letten bij een natuurlijke deodorant zonder aluminium?
Aluminiumvrije deodorant hoeft uit niets anders te bestaan dan natuurlijke ingrediënten, eventueel aangevuld met essentiële oliën voor een verfrissende geur. Chemicaliën zoals triclosan en propyleenglycol, welke beide je hormonen ontregelen, zijn helemaal niet nodig in een deodorant. Ook conserveringsmiddelen zoals Potassium Sorbate (kaliumzout versie van sorbinezuur) kunnen irriterend werken dus oppassen als je gevoelig bent.
Veelgebruikte deodorant en de ingrediënten
Inmiddels ben ik verschillende drogisten en apothekers binnengestapt om naar de etiketten van veelgebruikte deodorants te kijken. Het is dan telkens weer een flinke zoektocht in de lange ingrediëntenlijst met zogenaamde INCI benamingen, waarom kan dat niet gewoon in normale mensentaal??? De meeste ingrediënten kende ik niet of ik had er zelfs nooit van gehoord…
Populaire en veelgebruikte deodorants zoals Axe, Dove (ja óók Dove Sensitive of Dove Women Pure), Rexona (ja óók Rexona Mineral Pure), Niveau (ja óók Nivea Sensitive & Pure) en Sanex deodorant. En nee, Sanex deodorant zero% bevat inderdaad géén aluminiumchloorhydraat maar in plaats daarvan potassium alum, maar wat schetst mijn verbazing: wél dimethicone (ofwel siliconen…). Vichy koop je niet voor niets in een ‘drugstore’, ook daarin zit aluminium. Nee inderdaad, niet in de Vichy deo zónder aluminium, maar deze bevat dan ook weer dimethicone en alcohol.
Conclusie: wanneer een deodorant schreeuwt dat ‘ie aluminiumvrij is (want dat is tegenwoordig heel populair om te zeggen) check dan vooral goed de andere ingrediënten.
Natuurlijke deodorant: wat zien we daar?
Ik vind er ondertussen al niks meer aan, ingrediëntenlijsten uitpluizen. Dat moeten fabrikanten toch ook begrijpen? Dat ik iets herkenbaars onder mijn oksels wil smeren?
Ondertussen kom ik nog wat aangeprijsde ‘natuurlijke’ deodorants tegen met het –voor mij- nieuwe ingrediënt Ammonium Glycyrrhizate, die zocht ik toch nog even uit. Ik zie dat Ammonium Glycyrrhizate in een eindrapport op NCBI als veilig wordt bestempeld in kleine hoeveelheden. Maar ik wil überhaupt geen ingrediënt waarvan de veiligheid moet worden onderzocht! En wat is een ‘kleine’ hoeveelheid?
Crystal deodorant steen met aluin
Deze vraag kreeg ik vaak, maar ik moest het antwoord een aantal maanden schuldig blijven. OMG wat een intransparante wereld is dat zeg! Een Crystal deodorant, zo wordt gezegd, is een natuurproduct dat voor 100% uit minerale zouten bestaat. Ze zouden een laagje ‘op de huid’ leggen en niet in de huid binnendringen. Ook zou de huid gewoon kunnen blijven ‘ademen’. Nou ja, ik weet niet waarmee jij ademt?
De feiten die ik heb gevonden over aluin: de meest gebruikte vorm van aluin in de de verzorgingsproducten is kalium aluin. De scheikundige benaming van kalium aluin is kaliumaluminiumsulfaat, ofwel KAl(SO4)2.12H2O. De werking is dus ook hetzelfde als die van aluminiumhoudende deodorants: het eiwitpropje in je zweetklieren wordt gevormd, zoals hierboven omschreven. Aluin kan dan wel uit de natuur komen, maar het is een enorme misvatting dat alles wat uit de natuur komt goed voor je is. Als je dus een deodorant zoekt zonder aluminium is een aluinsteen dus een ongelukkige keuze.
Natuurlijke deodorant zonder aluminium: mijn persoonlijke keuze
Voor welke natuurlijke deodorant heb ik uiteindelijk gekozen? Uitgangspunt 1: een deodorant moet werken! Ik wil mij zeker voelen in moeilijke gesprekken wanneer mijn zweet ook nog eens gestoord wordt door stresshormonen en daar ook naar ruikt. Daarom heb ik ontzettend veel natuurlijke deodorants getest: ze moeten werken.
Een basis deodorant bevat wat mij betreft het ingrediënt zuiveringszout of natrium bicarbonaat. Als je zweet, wordt de pH op je huid onder je oksels zuurder. Dat betekent dat de pH waarde lager wordt. Zuiveringszout of natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat je pH waarde weer verhoogt, ofwel: de zuren worden geneutraliseerd. Zo blijf je gewoon op een natuurlijke manier transpireren, maar zonder nare luchtjes. Wil je graag een geurende deodorant, dan zijn dit soort deodorants ook verkrijgbaar waarvan de geur wordt toegevoegd met een natuurlijke olie.
SUIT Matters deodorant
Dit merk heeft alleen maar natuurlijke deodorant zonder aluminium, wel zo handig! SUIT is NCS / EcoControl gecertificeerd. Er zijn geen synthetische, ongezonde ingrediënten toegevoegd. Het is een Nederlands merk dat gewoon in een Nederlands familiebedrijf wordt geproduceerd. De werking van deze deo is super eenvoudig: de ontgeurende werking komt van zuiveringszout en talk, dat op natuurlijke wijze geurtjes neutraliseert. Deze natuurlijke deodorant is verkrijgbaar in 3 heerlijke geuren. De standaard prijs is € 8,50. Met deze deodorant doe ik zelf 3 maanden, dus de prijs valt mij zeker mee!
Koop hier de SUIT Matters deodorant
DIY deodorant?
Ben jij zo’n hippe ‘do-it-yourself’-er? Dan maak jij wellicht je eigen deodorant. Doe je dat nog niet, maar ben je nieuwsgierig hoe dat werkt? Dan krijg je hier van mij tot slot nog een basis recept voor DIY natuurlijke deodorant zonder aluminium.
Ingrediënten:
- 60 gram kokosolie
- 15 gram baking soda
- 15 gram arrowroot (natuurlijk bindmiddel)
Bereiding:
Mix eerst de droge ingrediënten door elkaar. Roer, prak of wrijf vervolgens de droge ingrediënten door de kokosolie. Houd je niet van geurloze deodorants? Voeg dan een of twee druppeltjes etherische olie toe naar keuze, gewoon wat jij lekker vindt. Heb je een gevoelige huid let dan wel op met de citrusolie en lavendelolie, van deze olie is bekend dat zij een gevoelige huid mogelijk kunnen irriteren.
Gebruik jij een goede deodorant zonder aluminium die ook nog eens goed werkt? Laat me hieronder in de opmerkingen weten welke, ik ben erg benieuwd!
93 Comments
Ik vind het een super interessant en goed onderbouwd stukje en ik ben nu ook op zoek naar een deodorant die geen schadelijke stoffen bevat! Ik doe nu al een week bewust niks op, ik zweet gelukkig weinig en vind mijn zweet ook niet vies ruiken en douch gewoon wat vaker. Ik heb zelf al wel wat deo’s gezien bij de natuurwinkel maar die beginnen bij 7 euro en heel eerlijk vind ik dit echt teveel geld hiervoor. Zijn er ook meer veilige deo’s voor wat schappelijkere prijzen? (denk aan max. 5 euro).
Hi Jitske,
Dankjewel! Zelf vind ik de Deo Dorant van Ohm heel redelijk geprijsd, vooral omdat ik er ook écht meer dan 3 maanden mee doe, dan vind ik € 9,95 redelijk. De andere natuurlijke en veilige deo’s van bijvoorbeeld Earthline, Weleda, Harmonie en We Love The Planet (de cupjes) vind ik ook heerlijk, maar die zijn ook een tientje en bij mij echt binnen 6 weken op, dat vind ik echt niet nodig.
Urtekram heeft een ongeparfumeerde roller zonder rommel voor € 6,69, misschien is dat wat voor je? Die is in diverse winkels ook regelmatig in de aanbieding rond de € 5,-.
Zelf deodorant maken is overigens het best geprijsd! Ik beloof deze week nog een receptje te plaatsen.
Groetjes, Rosa
Ik gebruik Terra Naturi en koop die voor een paar euro in Duitsland.
Het is vrij van siliconen en aluminium en bevat citroen en salie.
100% natuurlijk en biologisch.
Woon dicht aan de grens en ga af en toe weer een voorraadje halen.
Wil de ingrediënten wel opgeven.
Hartegroet Yvonne
Hi Yvonne, speurneus 😉
Hartelijk dank voor je tip! Terra Naturi is gecertificeerd binnen de natuurlijke cosmetica. Het is 100% natuurlijk en de ingrediënten die van planten afkomstig zijn, zijn bovendien grotendeels biologisch. Water is het eerste ingrediënt op de lijst van Terra Naturi deodorant en een ingrediënt als water kan natuurlijk nooit biologisch zijn. Omdat er water is toegevoegd zijn er ook verschillende (natuurlijke) stoffen aan toegevoegd die de houdbaarheid borgen. De lange ingrediëntenlijst is dus eigenlijk de schuld van water. Of van de formulator die water als ingrediënt heeft gebruikt 😉
Het werkzame bestanddeel in de deodorant is Zinc Ricinoleate zie je terug op plek 7. Dat is een veilige werkzame stof, ook volgens het EWG. Hij is wel minder effectief maar als je geen last hebt van bovenmatig transpireren, dan heb je er een uitstekende deodorant aan! Goed gevonden dus!
Groetjes, Rosa
Dank je Rosa voor jouw reply.
Ik gebruik ook nog een ander merk uit Duitsland onder de naam Alterra van Rosmann.
Hartegroet Yvonne
De lime deoroller van Urtekram vind ik heel goed. Ik ben allergisch voor de We love the planet deo. Misschien komen ze nog met een sensitive versie. Heb al meerdere reacties gelezen van mensen die daar allergisch voor zijn. Dan vraag ik me toch af wat daar in zit.
Hi Gemma!
Urtekram is een uitstekende deodorant zonder gevaarlijke ingrediënten. De basis ingrediënten van We Love The Planet kunnen niet tot een allergische reactie leiden, hoewel heel gevoelige mensen het natuurlijke product zuiveringszout wat agressief kunnen vinden. Wat ook altijd mogelijk is, is dat je een allergische reactie vertoont op een natuurlijke etherische olie. Ik weet van lavendel en citrus dat deze -ondanks dat ze natuurlijk zijn- voor sommige mensen tot allergische reacties kunnen leiden. Heb je een heel gevoelige huid, dan zou ik dus ook zeker de herkomst van toegevoegde geuren in de gaten houden!
Groetjes, Rosa
Hallo,
Op de ingredientenlijst van de Urtekram deo staat potassium alum. Dat was toch ook een schadelijk ingrediënt?
Gr. Reina
Beste Reina,
Over potassium alum is nog te weinig bekend. Het is ‘relatief nieuw’ en enorm in opkomst nu de meeste consumenten weten dat aluminiumhoudende deodorant niet goed voor je is. Het wordt daarom ook aangeprezen als hét alternatief voor deodorant met aluminium. Het lijkt vooralsnog de huid niet binnen te dringen. Ik kan me voorstellen dat je niet wil afwachten totdat de onderzoeken naar de lange termijn effecten zijn afgerond. In dat geval kan je natuurlijk prima een alternatief zonder potassium alum kiezen.
Hallo allemaal,
Ik ben al een tijdje bezig om een goede deodorant te vinden zonder aluminium. In mijn kast staan ondertussen Ohm no sweat en Urtekram, beide in verschillende geuren, maar na een week gebruik krijg ik last van enorme jeuk onder mn oksels… Heeft iemand dezelfde ervaring of weet iemand hier de oorzaak van?
Groetjes,
Sheila
Hi Sheila,
Wat jammer! Ik weet dat natrium bicarbonaat, het werkzame bestanddeel in bijv Ohm, wat last kan geven bij een gevoelige huid. Datzelfde geldt voor etherische oliën. Van citrusolie en lavendelolie is in elk geval bekend dat deze op een gevoelige huid irriterend kunnen werken. Hopelijk kan je hiermee een oorzaak achterhalen? Van de Urtekram toevallig ook de No Perfume uitgeprobeerd?
Groetjes, Rosa
doTerra heeft een hele fijne!
Welke van doTerra zou je adviseren dan?
Deo van the Ome bevalt mij heel goed. Beetje poeder en geen geurtje te bekennen. Op de pot staat voor 6 maanden, ik doe er al 5 en het is nog lang niet op. €16,- vond ik wel veel, maar achteraf ben ik heel tevreden! N aanrader!
Ik heb een paar van de Ohm deodorants geprobeert maar kreeg hiervan een rode schrijnende oksel.
Ik maak nu al een poosje de deo van kokosolie en die bevalt mij heel goed lekker met je eigen luchtje ( luchtje ) en het werkt ook nog eens prima.
Hi Anneke,
Dank voor je reactie! Dat hoor ik vaker over Ohm deodorants. Zelf vind ik ze heerlijk, maar het is natuurlijk een poeder variant. Dus zeker wanneer je het wrijvend opbrengt, dan kan dat tot schrijnende oksels leiden.
Eigengemaakte deo obv kokos is prima natuurlijk en werkt uitstekend!
Groetjes, Rosa
Ik heb bij de Aldi deo gekocht zonder alu. Kennen jullie dat. En is dst een goed alternatief?
Hi, dank voor je bericht!
Ik weet niet precies welke deodorant je bij de Aldi hebt gekocht, maar als je me een foto toestuurt van de ingrediëntenlijst dan laat ik het je meteen weten. Je kan de foto sturen naar rosa@detoxplein.nl. Ingrediënten van deze deodorant overtikken kan ook, maar ik vrees dat het er veel zijn 😉
Hartelijke groeten, Rosa
Salt of the earth bevalt mij goed geen jeuk meer onder mn oksels
Hi,
Intressant stukje en duidelijk.
Is er ook een deo roller voor mannen? Zo natuurlijk mogelijk prijs maakt niet uit als ie maar natuurlijk is en goed!!
Hoi!
Ik zou dan kiezen voor geurloos, zoals Urtekram Deo Crystal No Perfume, of ik zou kiezen voor bijvoorbeeld Zechsal magnesium deodorant. Beide rollers, en beide allesbehalve vrouwelijk!
Dank voor deze informatie! Is aluinspray dus niet gezond?
Beste Nina,
Aluinspray is gemaakt van potassium alum. Lees in andere reacties over potassium alum. Dit is enorm in opkomst nu veel consumenten weten dat aluminium in deodorant niet gezond is. Er zijn nog onvoldoende onderzoeken uitgevoerd naar de lange termijn effecten van potassium alum. Waar ik deze vraag ook stel, ik krijg er nog geen goed antwoord op. Zodra ik wel bevredigend antwoord heb, zal ik mijn blog hierop aanpassen. Ik zal het in de tussentijd niet afraden noch aanraden. Zelf gebruik ik een deo crème zonder. Onbevredigend he, zo’n antwoord? Ik hoop dat er snel onderzoeksresultaten worden gepresenteerd.
Groetjes, Rosa
Ik gebruik al jaren aloe Vera direct
Heel fijn zacht en niet intrigerend
Beste Rosa,
Kan je op basis van de ingredienten zeggen of de deodorant van malin+goetz of dermalogica natuurlijk zijn/geen ongewenste stoffen bevatten?
Mvg Annemarie
Hi Annemarie, propylene glycol is een synthetische verbinding (chemisch), waarvan bewezen is dat deze irriterend kan werken. Ook Phenoxyethanol en sodium hydroxide kunnen irriterend werken. Het EWG ondersteunt dit ook (het EWG toetst diverse merken op de veiligheid voor consumenten (o.b.v. de ingrediënten), zie ook ewg.org, waar je zelf ook de review kunt vinden van Malin+Goetz deodorant). Ook van Eucalyptus extract is bekend dat deze irriterend kan werken op de gevoelige huid.
Ik gebruik nu sinds een jaar de mengeling kokosolie, baking soda en sinds kort doe ik er wat lavendelolie bij. Ik ben er zeer tevreden van! En ik heb altijd een potje pure baking soda bij dat ik door de dag nog even kan aanbrengen in bv stress-situaties. Geen gele kringen meer in mijn kleren en ik kan nog steeds mijn shirtjes 2 dagen dragen, net zoals bij gewone deo. Bij gewone deo konden mijn shirtjes soms echt heel indringend zuur stinken, vond ik.
Ik was me ook al een jaar zonder zeep, alleen mijn intieme delen was ik met een zeer milde zeep (meer uit gewoonte dan dat het moet trouwens). Ik heb nog nooit iemand horen klagen dat ik stink!
Voor de droge huid gebruik ik gewoon amandelolie. Nu zoek ik nog een goed alternatief voor zonnecrème, buiten het niet in de zon komen ; ) (wat ik met mijn gezicht al zoveel mogelijk probeer te vermijden, toffe hoeden genoeg te koop)
Hoi Dana, je kunt op de site van Jetske Ultee kijken, ik gebruik de ‘smeer je in’ zonnebrandcreme
Jojoba olie heeft een beschermende werking tegen zonnestralen. Factor is niet heel hoog, maar zonnen met gewone zonnebrandproducten is waarschijnlijk heel wat ongezonder. Je huid altijd langzaam aan de zon laten wennen en niet te lang zonnen;, dan heb je die hogere factor ook niet nodig.
De opmerking in je artikel waarom je zweten zou tegengaan dmv anti transpirant niet zou moeten doen is naar mijn mening niet helemaal compleet. Niet bij iedereen die een anti transpirant gebruikt, stopt het zweten. Het wordt (bij mij) gewoon een heel stuk minder, waardoor ik niet de hele dag met natte plekken in mijn kleding rondloop. Dat wil namelijk niemand. Ik ben dus (nog steeds) op zoek naar een natuurlijke anti transpirant want met een natuurlijke deo ben ik wel van de geur af maar niet van de natte plekken. Iemand een suggestie???
Ik ben gevoelig voor kokosolie. Is er een alternatief voor de kokosolie in het recept voor zelfgemaakte deo?
Ha, dat is een goede vraag! In de meeste DIY deodorant recepten wordt kokosolie als basis gebruikt. Je kan de kokosolie vervangen door amandelolie, maar gebruik dan minder. De verhouding is dan:
– 2 eetlepels amandelolie
– 2 eetlepels baking soda
– 2 eetlepels arrowroot (of 1 eetlepel maizena)
Naar wens kan je er dan enkele druppeltjes etherische olie doorheen doen als variatie op de lichte amandelgeur.
Succes!
Informatief stuk, ik heb de pagina gebookmarkt.
Ik hoor dat medex deo ook heel fijn werkt en ben nieuwsgierig geworden om het ook te gaan proberen. De ingredientenlijst heb ik geraadpleegd en naast de info uit jouw stuk gelegd. Ik herken alleen helaas niet alle moeilijke namen van de ingredienten. Weet jij of dit veilig te gebruiken deo is?
Hi Arlinda,
Ik neem aan dat je het over de Medex Causaal deodorant hebt? Met het ‘verkoopverhaal’ dat je maar 1 tot 2 keer in de week de deodorant hoeft te gebruiken, dat het de huid niet afsluit maar wel onzichtbaar blijft werken, en dat het de ‘geur’ bij de bron aanpakt ipv ‘zoals alle deodorants doen’ alleen de geur maskeren? 😉 Nou…. Je voelt hem al aankomen. Het was even zoeken naar de ingrediënten. Medex heeft zelf op haar eigen website geen overzicht van de ingrediënten gegeven en dan word ik altijd al wat huiverig. Want als je alleen maar goede ingrediënten gebruikt, waarom zet je ze dan niet netjes op de website?
Gelukkig kwam ik een andere website tegen waar de ingrediënten wel keurig worden vermeld. Medex deodorant is een grote mengpot van chemische ingrediënten. Sorry.
Een van de hoofdingrediënten is Petrolatum. Weet je wat Petrolatum is? Petrolatum is een ‘zachtmaker’ die eigenlijk het tegenovergestelde doet: Petrolatum sluit je huid af waardoor je huid haar vochtregulerende vermogen geheel verliest. Hierdoor werk je het natuurlijke proces van het uitscheiden van afvalstoffen uit je lichaam dus flink tegen! Dus de belofte dat Medex de huid niet afsluit terwijl Petrolatum een hoofdingrediënt is, is heel apart.
Petrolatum komt uit de petrochemische industrie en is een bijzonder goedkope grondstof: 1 van de hoofdredenen waarom dit veel in cosmetica producten wordt gebruikt.
Een ander belangrijk ingrediënt van Medex is talk. Talk absorbeert vocht. Ik weet niet of je de recente rechtszaken in Amerika hebt gevolgd over de relatie tussen talkpoeder en kanker?
Nog een ingrediënt is zinkoxide. Dat wordt ook wel ingezet als natuurlijk zonnefilter. Dat is alleen veilig als het non-nano is, anders dringt het je huid binnen.
Nou ja, ik heb ze zojuist een mail gestuurd omdat ik erg benieuwd ben hoe het komt dat zij dit chemische product op deze manier presenteren en ik heb ze wat vragen gesteld. Zodra ik een reactie heb ontvangen, zal ik hem hieronder publiceren.
Voor nu: als je een natuurlijk en veilig product zoekt: niet doen!
Hartelijke groet,
Rosa
deze is goed ik heb alle Deos van de winkel gebruikt maar die werkten niet
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ba/ca/65/baca6510589c681b7fbd8b957bf3b03b.jpg
fijn artikel! ik ga de ingrediënten nog eens nalezen op mijn deo’s al heb ik met die van forever living volgens mij een fijne te pakken. heb vorige week ook een nieuwe collistar gekocht maar die moet ik nog proberen. Had er eerst een van lavera maar die deed dan toch weer te weinig…. het blijft lastig om toxic free te shoppen
Hi Crystal, dankjewel voor je reactie! Ik vind het ook lastig hoor, toxic free shoppen. Maar op een gegeven moment ben je opeens overgestapt op een nieuw merk en dan gaat het weer vanzelf. Forever Living gebruikt Triclosan als bacteriewerend ingrediënt. Het maakt de bacteriën op je huid dood, waardoor je geen zweetlucht krijgt. Triclosan is overigens een niet-natuurlijk ingrediënt waar veel mensen op termijn toch gevoelig op kunnen reageren of zelfs allergische reacties krijgen. Hou het gewoon in de gaten. En ik deel je mening over Lavera 😉 bovendien stik ik ed dievenmoord van die spray als ik die per ongeluk inhaleer ;-
Hai hai,
Super fijn artikel maar heb nu een vraag!
Ik heb Aluinsteen van het merk douce nature gekocht omdat ik dacht dat dit een natuurlijk product was zonder enige vorm van alluminium enz.
Maar als ik het goed begrijp is dat dus nog niet zeker…
Graag hoor ik jou mening! 🙂
Groetjes kiki
Hi Kiki,
Aluin is een natuurlijk product, dat klopt! Maar er zit wel aluminium in. De meest voorkomende aluin in verzorgingsproducten is kalium aluin. De scheikundige benaming van kalium aluin is kaliumaluminiumsulfaat. Als er geen specificatie bij het ingrediënt aluin staat, dan is het kaliumaluminiumsulfaat en dus aluminiumhoudend. Wat de lange termijn effecten zijn van het gebruik van Crystal deodorants of Aluinsteen is nog niet bekend omdat het relatief nieuwe producten zijn. Ik neem het zekere voor het onzekere omdat er alternatieven zijn zonder aluminium, dus ook geen aluinsteen.
Groetjes, Rosa
Groetjes, Rosa
Hey!
Heeft iemand toevallig ervaring met de deodorants van Lush?
Groetjes,
Floor
Hoihoi,
Wat een fijn en duidelijk artikel! Dank daarvoor.
Ik heb zelf een erg gevoelige huid en reageer snel op allerlei stofjes en oliën (rode, brandende oksels bv). Ik zou graag de deo-creme van we love the planet willen uitproberen. Met welke van de 5 geuren zit je het meeste safe qua gevoeligheid voor de huid? Of hebben deze hier allemaal hetzelfde effect op?
(Of adviseer je dan toch een andere?)
Ik hoor het graag.
Groetjes van Eline
Hi Eline,
Ze zijn alle vijf tamelijk mild. Je zou nog kunnen kijken op welke etherische olie (toegevoegd voor de geur) je het minst gevoelig reageert. Van lavendel en citrus is bekend dat ze vaker tot gevoeligheid leiden. Wist je trouwens dat We Love The Planet werkt aan een geurloze variant? Daar ben ik zelf ook heel benieuwd naar! Groetjes, Rosa
Wat vind je van de deo van loveli?
Hi Celeste, ik heb ze zelf nog niet uitgeprobeerd dus heb geen oordeel over de werking ervan. De ingrediënten zijn allemaal natuurlijk en allemaal veilig! Groetjes, Rosa
Hoi,
Sinds 2 weken gebruik ik de deo van Salt of the earth. Deze is geurloos en bevalt mij zeer goed! Toch vraag ik mij af of er iets in zit wat niet veilig is… Dat zijn de ingrdiënten: aqua, potassium alum, propanediol, triethyl citrate, barbadencis leaf juice, galactoarabinan, sodium bicarbonate, sclerotium gum, sodium anisate. Ik hoop dat iemand mij dit kan vertellen.
Gr. Moon.
Hi Moon,
Potassium alum is een chemisch ingrediënt waarnaar ik verwijs in mijn blog. Er zijn nog geen onderzoeken bekend naar de werking of effecten op de langere termijn omdat de kristal deodoranten relatief nieuw zijn. De ingrediënten van deze deodorant worden door de EWG overigens allemaal nog als veilig betiteld. Dus met mijn kennis van vandaag zou ik mij er geen zorgen over maken.
Groetjes, Rosa
Hallo,
Ik heb enkele maanden geleden een deo gekocht van “We love the planet”, de orange geur. Echter, ik ben niet helemaal tevreden… ik ben iemand die van nature niet erg veel zweet, maar toch wordt deze deo plakkerig onder mijn armen. Geen aangenaam gevoel. Maar erger is dat deze deo vlekken op mijn t-shirts achterlaat die ik er maar moeilijk uitkrijg in de was (ik was met wasnoten, ecowasballen of zelfgemaakt wasproduct – maar geen is echt sterk genoeg om het er helemaal uit te krijgen). Ik gebruik de deo bijgevolg niet meer, wat ik doodzonde vind want hij is te duur om zomaar te laten staan.
Is dat bij de andere deo’s die je opsomt ook zo?
Het DIY recept is gebaseerd op kokosolie. Ik kan me voorstellen dat ook hier het probleem van plakkerigheid en vlekken kan opduiken. Wat is jouw ervaring hiermee?
Groetjes,
Nathalie
Hi Nathalie,
wat vervelend dat je een plakkerig gevoel krijgt van We Love The Planet, en vlekken is al helemaal vervelend! Zelf ervaar ik dat niet, meestal zijn het de chemische ingrediënten die vlekken… Ik kan het me van geen van de ingrediënten van We Love voorstellen, behalve wellicht de kokosolie. Wat superjammer is want dat is het basis ingrediënt van de DIY deodorant dus dat is dan geen goed alternatief voor je 🙁
Op dit moment ben ik aan het experimenteren met een DIY zonder kokosolie. Zodra die stabiel blijft, post ik hem hier!
Groetjes, Rosa
Beschrijving
Neobio deo roll-on geeft een zachte gevoel en heeft een aangename licht geur. De formule met biologische olijfolie, salie en bamboe-extract geeft een hele dag lang bescherming. Deodorant zonder aluminium.
Hoi,
Hoe zit het met deo’s van Neobio? Dit zijn de Ingrediënten:
Aqua (Water), Alcohol denat.*, Glycerin, Triethyl Citrate, Sorbitol, Cetyl Alcohol, Lauryl Lactate, Bambusa Vulgaris (Bamboe) Leaf/Stem Extract, Bambusa Vulgaris (Bamboe) Sap Extract, Olea Europaea (Olijf) Fruit Extract*, Salvia Officinalis (Salie) Oil, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Sodium Caproyl/Lauroyl Lactylate, Xanthan Gum, Lactic Acid, Parfum (uit etherische oliën)
* uit gecontroleerde biologische landbouw
Over Neobio
Hi An,
Ik zie gelukkig geen ingrediënten in de Neobio deodorant die een giftig label hebben in je lijst staan. Wel valt mij op dat er echt vel alcohol in deze deodorant zit, alcohol droogt je huid flink uit en kan om die reden erg irriteren. Alcohol denat staat in de praktijk slecht bekend. Als het waar is dat deze plantaardig is en uit biologische landbouw afkomstig is, dan is dit uiteraard beter dan de chemische variant.
Hou uitdrogen en irritaties in de gaten, mocht je last krijgen daarvan, dan kan het zeker deze deodorant zijn.
Groetjes, Rosa
Hoi Rosa, ik ben me aan het verdiepen in de gezondere varianten op de standaard deo’s. Heb zelf recent borstkanker gehad en vind het idee van alle troep-deo’s een beetje spannend. Zo kwam ik bij jouw interessante blog; zelf kwam ik ook nog op de site van loveli.care (uit NL). Ziet er ook goed en ok uit, graag jouw idee daarbij en/of anders bij deze de tip. Groetjes, Linda
Hi Linda,
Ik snap dat je het idee van troep-deo’s spannend vind, vind ik ook 🙁 Ik heb gekeken naar Loveli deodorant en de ingrediënten en dat ziet er echt prima uit! Of het werkt, heb ik niet getest, maar obv de ingrediënten hoef je je geen enkele zorgen te maken.
Hoi Rosa.
Ik ben ook eens gaan snuffelen naar andere deo s en kwam deze tegen.
Deodorant zonder aluminiumzouten, zonder alcohol met zilver van Louis Widmer.
Hij is erg zacht en er zit geen parfum in.
Gr. Astrid
Hallo,
Is deze deodorant van Dr. Organic veilig?
Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Zinc ricinoleate, Triethyl citrate, Lauryl glucoside, Polyglyceryl-2 dipolyhydroxystearate, Glycerin, Cetearyl alcohol, Lavandula angustifolia (Lavender) flower oil, Glyceryl caprylate, Sodium bicarbonate, Polyglyceryl-3 stearate, Sodium stearoyl lactylate, Isocetyl palmitate, Lavandula angustifolia (Lavender) flower extract, Cetraria islandica extract, Glycyrrhetinic acid, Tocopherol, Helianthus annuus seed oil, Chondrus crispus extract, Xanthan gum, Sodium phytate, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Citric acid, Limonene, Geraniol, Linalool.
Interessant artikel. Ik ga de No Sweat of de We love the Planet proberen.
Afhankelijk van het feit of de We love the Planet ook in de buurt verkrijgbaar is.
Van de No Sweat weet ik dat zeker.
Na vele merken uitgeprobeerd te hebben, heb ik zelf deo gemaakt. Maar die trok het niet, eind van de dag kon ik mezelf ruiken. Kreeg een tip voor Eskay deodorant creme via internet te bestellen. Geweldig. Ik wil niet meer anders.
Hallo, ik heb een deodorant van loveli . Goede product zonder rommel maar ik blijk absoluut niet tegen natriumbicarbonaat te kunnen. Kan je een veilige deodorant aanraden zonder bicarbonaat? Alvast bedankt.
Hi Alexandra,
Wat jammer van de natriumbicarbonaat, het is zo’n effectief middel tegen transpiratie. Onlangs heeft We Love The Planet, van de kokosolie deodorants in kleine blikjes, een nieuwe variant ontwikkeld: So Sensitive. We Love The Planet heeft in al haar deodorants natriumbicarbonaat, maar zij hebben So Sensitive ontwikkeld ZONDER natriumbicarbonaat. Voor de extra gevoelige huid.
Succes Alexandra!
Groetjes, Rosa
Hoi, ik heb sinds kort de deo van Sebamed. Deze zouden volgens de reclame ook zonder aluminium zijn. Klopt dit?
Hi Sylvia, het klopt dat Sebamed deodorant zonder aluminium is. Sebamed bevat wel flink wat chemische (onnatuurlijke) stoffen.
Groetjes, Rosa
Ik kom nu pas de berichten tegen van slechte aluminium in deo’s.
Ik denk eraan de producten van Loveli.Care te gaan gebruiken.
Weet iemand of dit een goed natuurlijk product is? want alle advertorials/artikelen die ik lees zijn waarschijnlijk ‘gekocht’.
Iemand ervaring?
Hoi ☺ ,
Wat ontzettend fijn dat iemand de moeite heeft genomen om dit allemaal zo helder op te schrijven en te delen! Ontzettend bedankt daarvoor ☺.
Ik heb nog een paar praktische vraagjes:
1) Om deodorant zelf te maken, schrijft u dat er 2 eetlepels van bijv. Amandelolie gebruikt kan worden en 2 eetlepels Arrowroot. Is dat een volle- of afgestreken eetlepel? En is dat dan in verhouding tot een groot- of klein potje?
2) U schrijft dat Arrowroot een natuurlijk bindmiddel is. Is Arrowfoot dan ook een voedingsprocduct? En waar kan je dat kopen/bestellen?
3) Wanneer je de deodorant zelf maakt, waarin bewaar je dat vervolgens? Heeft u dat in een tube gedaan of een potje? En welke maat heeft dat opbergpotje? Of kan je zoiets ergens kopen/bestellen?
4) Waar bewaar je vervolgens je zelfgemaakte deodorant? Kan dat gewoon bij je andere verzorgingsspullentjes of moet het bijv. in de koelkast?
5) Hoelang kan je het vervolgens bewaren?
6) Waar kan je etherische druppels/olie kopen? En kan dat ook online?
7) Ik neem aan dat je ook zelfgemaakte shampoo, badschuim en dagcrème kan maken. Doet u dat ook met dit soort middeltjes? En zo ja, heeft u daar tips omtrent?
Alvast hartelijk bedankt voor de moeite! ❤
Met vriendelijke groet ☺,
Susanne
Hi Susanne,
Dat zijn nogal wat vragen 😉 maar hier komen de antwoorden:
1) Het gaat om de exacte verhouding: of je 2 grote lepels van elk neemt of 2 kleine lepels maakt niet uit. Als het maar in een potje past wat je ervoor hebt uitgekozen. Als je in google intikt “kleine potjes kopen” dan zie je ongelooflijk veel resultaten. Maar iets afsluitbaars gewoon bij een Xenos of Blokker is ook uitstekend.
2) Arrowroot is inderdaad een voedingsproduct. Arrowroot is een natuurlijk bindmiddel dat als gezond alternatief voor andere bindmiddelen wordt gebruikt. Het is een mooi glutenvrij alternatief. Grotere supermarkten maar ook winkels als Holland & Barrett verkopen het, en op internet kan je het ook veel kopen in de online voedingswinkels. Als je het niet opmaakt, kan je het lekker gebruiken bij het koken en het zelf maken van bijv soepen en sauzen.
3) Zie mijn antwoord op vraag 1. Zorg ervoor dat het een afsluitbaar potje of blikje is, dan droogt het niet uit. Een potje is het gemakkelijkst, potjes vanaf 40 ml zijn prima, zo groot als een blikje schoensmeer zeg maar.
4) Je kan eigengemaakte deodorant gewoon bij je verzorgingsproducten bewaren. Omdat je natuurlijke ingrediënten gebruikt, zijn deze wel gevoelig voor temperaturen. Zo is kokosolie in dit weer bikkelhard en in de zomer kan het zelfs vloeibaar zijn. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit, wel op het gebruiksgemak. Dus enigszins op kamertemperatuur bewaren. Als je het toch warm laat worden, maak je potje dan voorzichtig open, de deodorant kan eruit lekken. Zorg daarom ook voor goed afsluitbare potjes, zeker als je het meeneemt voor onderweg.
5) Het blijft, mits goed afgesloten, enkele maanden goed. Als je etherische oliën gebruikt, kan de geurkracht daarvan na verloop van tijd iets afnemen.
6) Etherische olie kan je in diverse webshops kopen, maar ook in gewone winkels. Denk wederom aan Holland & Barrett. Let erop dat je biologische koopt en niet teveel gebruikt. Ook al is etherische olie een natuurlijk product, het is hoog geconcentreerd.
7) Nou en of je dat ook kan maken! Ik heb daar zelf geen receptjes voor bij de hand maar met een kleine zoektocht online vind je er genoeg!
TIP 1: volg een goede workshop! Hier (dat is in Rotterdam) kun je heel goede en betaalbare workshop verzorgingsproducten maken volgen, waarin je alle geheimen leert van zelf verzorgingsproducten maken. Ze worden gegeven door een professionele formulator, Mirjam Carels, dus je kan er voor al je vragen terecht.
TIP 2: als je vaker besluit je cosmetica zelf te maken, shop dan eens op winkels met ingrediënten voor het zelf maken van cosmetica en verzorgingsproducten. Jojoli is een goed voorbeeld, of Beautystuff.
Hartelijke groet,
Rosa
Alaffia deodorant 4 euro, veel verschillende geuren…
Gedachten hierover?
Ik gebruik het nu een maand met goed resultaat (erg gevoelige huid).
Voelt de eerste minuten een beetje plakkerig, maar na zo’n 5minuten is dat weer…
Hoi!
Een werkzaam bestanddeel van Alaffia is Zinc Ricinolate. Zinc Ricinolate is zinkzout uit ricinolzuur. En Ricinolzuur is afkomstig uit castorolie. Dit is een natuurlijk ingrediënt. In de overige ingrediënten zie ik geen rare zaken staan.
Zelf beoordeel ik altijd op 3 dingen: werkt ‘ie goed, is er voldoende gebruiksgemak, is de deo veilig. Als je een veilige deodorant hebt gevonden in Alaffia en hij is plakkerig, nou, dan is dat bijzonder teleurstellend! Probeer er ook eens eentje gebaseerd op natrium bicarbonaat, degene die ik gebruik zijn niet plakkerig.
Groetjes, Rosa
Dank je Rosa, nee ik ben er juist erg blij mee, na een paar minuutjes is plakkerige weg.
Het werkt prima, geen vlekken en verder geen bijverschijnselen.
Haha, nu zie ik het, je eindigt je opmerking met maar na zo’n 5 minuten is dat weer …’
Dus dat heb ik begrepen als het komt weer terug. Maar ik ben blij dit te horen en ga er ook eentje uitproberen, dank voor de tip!
Sinds kort gebruik ik fresh cotton van het merk Loveli. Deze is te bestellen bij bewust puur. Voldoet mij prima en volgens mij zitten er geen schadelijke stoffen in.
Vr gr Hilda
Bedankt voor dit artikel ! Ik was al wat langer op zoek naar een andere deo, geen aluminium ed. Dacht altijd dat Rituals vrij puur was, maar lees je de deoflesjes eens een keer naar jaren: best een verrassing. Ohm stond sinds kort bij mij op het lijstje. Echter, het poederachtige ervan weerhield mij steeds om deze aan te schaffen, leek mij teveel gedoe. Naar aanleiding van je artikel zojuist 3 Creme deo ’s van We love The Planet besteld. Oa. de Sensitive versie en een Fresh voor mijn partner. Leuk om de reacties te lezen en wat je bevindingen zijn ten aanzien van andere deo’s. Ik blijf je volgen.
Leuk om te horen Yvonne!
Ik hoop dat We Love The Planet je bevalt. Hou de mannen van Ohm ook maar eens in de gaten, ik zag ze vorige maand op de Biofach en daar presenteerden ze hun nieuwe creme deodorant in een pompflacon. Ik kom met een recensie terug, beloofd, maar de eerste dagen zijn alvast heerlijk 😉
Hartelijke groet, Rosa
Dat is weer een stukje extra gebruikersgemak, deocreme met pompje. En nog hygienischer in gebruik, lijkt me.
Bedankt voor je reactie en succes met je mooie blogs! Groet, Yvonne
Hygienisch én gemakkelijk, absoluut 😉
Hi Rosa,
Super interessant artikel. Zit te denken toch de overstap eens te maken naar dit soort deo (gebruikte voorheen gewoon Dove) dus ik ga je tips zeker gebruiken en eens testen wat werkt en fijn voelt.
Nog even een andere vraag. Mijn vriend gebruikt vaak de ‘Odorex extra dry’ spray, ik deed het in de zomer ook wel eens omdat je dan minder gaat transpireren 😉 opzich wel fijn. Maar als je het opdoet, heb je al het gevoel dat er iets helemaal fout gaat, alsof alles dicht schroeit onder je oksel 😉
Het kán eigenlijk echt niet goed voor je zijn en na het lezen van dit artikel ben ik daar nog meer van overtuigd, gezien je lichaam natuurlijk niet voor niets het concept ‘zweet’ heeft bedacht. Heb jij heel toevallig ervaring met die soorten deo’s of ben je daar toevallig in gedoken of heb je een artikel waarmee ik kan aantonen dat dit niet goed voor je is?
Dan kan ik mijn vriend overtuigen 😉
Groetjes Paulien
Hi Paulien,
Odorex Extra Dry deodorant bevat behoorlijk schadelijke ingrediënten waaronder aluminium en siliconen. Het gevoel dat jij beschrijft is niet voor niets een veel gehoorde klacht over deze deodorant. Laat hem de informatie in deze blog over aluminium in deodorant maar zien.
Groetjes, Rosa
Oh, en nog een vraagje, ben je bekend met het merk ‘Nuud’?
Groetjes Paulien
Hi Paulien,
Nuud werkt o.b.v. micro zilver. Zilver doodt bacteriën. Door zilver te verkleinen (microdeeltjes of nanodeeltjes) wordt het oppervlakte van het zilver nog verder vergroot waardoor je nog veel minder zilver nodig hebt. Hoe kleiner de deeltjes hoe groter de kans dat deze in je huid binnendringen en daar schade berokkenen. Zilver is, hoewel natuurlijk, giftig. Nanozilver, colloidaal zilver, microzilver, het zijn allemaal variaties op zilver die doorlopend onderzocht worden om te kijken welke concentraties meer of minder veilig zijn voor de huid.
Op de website van Nuud lees je terug dat het zilver in je huidlagen trekt. Een ingrediënt dat zo onder vuur staat, hoef ik zelf niet in mijn huidlagen. Op de vraag onder hun FAQ’s ‘Hoe kan het dat Nuud dagenlang werkt?’ wordt ook geen antwoord gegeven. Het feit dat een product natuurlijk is, is om alleen die reden niet tegelijkertijd veilig. Arsenicum en Aluminium zijn immers ook natuurproducten.
Zo lang de werking van Nuud niet in begrijpelijke en logische taal door de makers van Nuud zelf wordt uitgelegd, gebruik ik het in elk geval niet.
Veel succes met je keuzes1
Groetjes, Rosa
Fijn dat er zoveel bevindingen staan vermeld, vooral over de gevaren die schuilen en fabrikanten verborgen houden voor de consument. Wat me wel verbaasd is dat er sommige mensen een deo van 9 euro veel geld vinden waarmee je toch 3 maanden verder kan. Als ik naar de supermarkt ga en een steak koop ben ik dit bedrag bijna kwijt voor goede kwaliteit, en dit meerdere keren per maand. Er zijn mensen die regelmatig een kop koffie gaan drinken van bijna 3 euro en een flesje eau de toilette kopen van 60euro en meer. Is dit dan niet duur??
Ik kan niet begrijpen dat men voor een product dat goed is voor je gezondheid maar eerder een noodzakelijk kwaad is om niet vies te ruiken geen geld wil geven (lees max 5 euro in een reactie), maar een ijsje van 5 euro of meer wel kan eten in het ijssalon wat na 10minuten verorberd is. Nog niet gesproken over de rokers onder ons…
Ik vind de deo van Loveli echt geweldig! helemaal vrij van troep en werkt erg goed.
Ik ben ook erg tevreden met loveli!
Er zijn steeds meer mensen die er toe overgaan natuurlijke deodorant te gebruiken maar er zijn ook genoeg die een spuitbus gebruiken van een bepaald merk. Het is maar wat je gewend bent. Een roller of stick wordt meestal solitair gebruikt en een spuitbus gezamenlijk gebruikt worden. Vroeger vond ik haarlak en ook sommige parfumdeodorants wat bedwelmend. Als iemand in de nabije omgeving dat opspoot dan werd je er benauwd van en benam het bijna de adem. Toen dacht ik doe maar een deostick. Dove orginal vind ik nogal scherp ruiken. Ik kan me wel voorstellen dat niet iedereen er tegen kan.
Super interessante artikel! Ik gebruik al jaren baking soda als deo en kan niet meer zonder!
https://www.youtube.com/ watch?v=BpZArxWx49E
Ha Rosa,
Wat raad je aan voor een kind van 7 jaar?
Ik gebruik nu deodorant van vichy, zonder alcohol/parabenen en aluminiumzouten (mineraal deodorant)
En wat vind je van de deo aloë ever-schield?
Ha Liek,
Voor een kind van 7 jaar zou ik zelf geen deodorant adviseren, het is niet iets waar een kind zich mee bezig zou moeten houden. Maar dat is mijn persoonlijke mening.
Aloe Ever Shield ben ik zeker geen voorstander van, alleen al vanwege het hormoonverstorende discutabele ingrediënt triclosan. Vichy staat ook niet hoog op mijn verlanglijst. Vichy wordt niet voor niets in een ‘drugstore’ verkocht, het zit vol met synthetische ingrediënten en die horen niet op je huid. Vichy lift mee op populaire marketingtrucjes als ‘zonder parabenen’ en ‘zonder aluminium’ maar zit nog vol met synthetische ingrediënten als PEG en dimethicone. Voor mij een dikke NO Go.
Groetjes, Rosa
Ik ben schoolverpleegkundige geweest en ik kan alleen maar beamen dat kinderen die nog niet in de pubertijd zitten geen deo nodig hebben zolang ze een normale hygiene van douchen/wassen er op na houden. Meiden komen in de pubertijd tussen 9-12 jr en jongens vanaf hun 13e jaar gemiddeld, dan pas ga je lichaamsgeuren ruiken bij je kind.
Dan even terug komend op deze blog. Supergoede blog! Fijn dat je transparant bent in je zoektocht en onderbouwing.
Dag Rosa,
Ik las verschillende interessante maar soms voor mij ook verwarrende info over aluin.
Je schreef: Aluin is een natuurlijk product. Maar er zit wel aluminium in. De meest voorkomende aluin in verzorgingsproducten is kalium aluin. De scheikundige benaming van kalium aluin is kaliumaluminiumsulfaat. Als er geen specificatie bij het ingrediënt aluin staat, dan is het kaliumaluminiumsulfaat en dus aluminiumhoudend. Wat de lange termijn effecten zijn van het gebruik van Crystal deodorants of Aluinsteen is nog niet bekend
Ik dan mijn vraag: Dus potassium alum, is dat nu anders dan die kaliumaluminiumsulfaat? Maar allebei toch een soort natuurlijke aluminium? Dus als er wel specificaties bij de ‘aluin’ staan, dan is dat bv . potassium alum?
Ik gebruik die geurloze van Urtekram al jaren (met potassium alum in, denk ik, want uit een biowinkel)(niet met die chemische variant ammonium alum in) (Urtekram Crystal is nu niet meer in de steen zelf te verkrijgen, alleen opgelost) Ik was er zeer tevreden over.
Ik vroeg toen nog, is die alum geen aluminium… ‘neen neen’…
Nu heb ik ook borstkanker gehad, twee jaar geleden, en ik weiger om paranoia te worden dat die aluinsteen, die ik toch al 4 jaar gebruik, niet goed voor me was. Dit was in de plaats van de ‘gevaarlijke aluminiomchloride’ (omdat borstkanker in de familie zit) Ik zal dan wel nu voor het zekerste iets anders nemen, maar ook ik heb een heel gevoelige huid… so sensitive zal misschien iets voor mij zijn… Internet is een zegen… echt… geen doofpotgedoe… maar het spijtig genoeg ook beperkend om ‘in het leven’ te staan… er zijn overal gsm-masten, stralingen van de WIFI, draadloze spullen…asbestdaken, … een mens kan beter best niet alles weten. Soms heb ik toch alleszins spijt dat ik zoveel ‘weet’… zeker voor een perfectionist als ik… én dan nog heeft kanker me beet gehad… ‘ondanks voorzorgsmaatregelen’….
Ellen
Hi Ellen,
Het IS ook verwarrend, alle informatie over aluin. Het aluminium in kristal deodorant stenen is een ander type verbinding, de meest voorkomende vorm is kaliumaluin (ook wel kalium aluminium sulfaat). Kaliumaluin zijn natuurlijke minerale zouten. In de natuurlijk vorm bestaan deze uit moleculen die te groot zijn om door de huid te worden geabsorbeerd. Omdat het relatief nieuws is, zijn er nog maar weinig onderzoeken naar gedaan, te weinig om conclusies voor langetermijn gebruik eraan te verbinden. Ik vermoed dat dit een beter alternatief is dan de meeste antiperspiranten en deodorants, zeker omdat de moleculen niet in de huid kunnen binnendringen, maar letterlijk gezien is het dus niet volledig vrij van aluminium.
En helaas kan ik er ook niet meer over zeggen. Mocht een van de lezers hier meer informatie over hebben, of linkjes naar nieuwe onderzoeken, dan hoor ik die zelf ook uiteraard graag!
Hartegroet,
Rosa
Hoi,
Wat een interessante artikel, bedankt voor het uitzoeken:)
Ik ben benieuwd wat jij van de Schmidt’s Naturals deo vindt.
https://schmidts.com/nl/producten/fragrance-free-huid-deodorant-stick
Zeliha
Ha Zeliha, het product lijkt mij prima van kwaliteit. Ik vind zelf alleen de smeerbaarheid niet fijn, het korrelt en het brokkelt.
Helaas kan ik niet tegen natriumbicarbonaat. Rode, ontvelde oksels. Jammer maar helaas. Wat valt er dan een hoop af! Ben en Anna heeft een variant zonder zuiveringszout, die het niet houdt in zwaar weer. Meowmeowtweet heeft er ook een zonder dit spul erin, helaas niet in Nederland verkrijgbaar. Nun8c heeft er no een voor de prijs van 12,95 wat ik best pittig vind, maar misschien ga ik die nog proberen. Selfmade zal best tof zijn, maar ik werk 30 uur, breng vrijwel in m’n uppie mijn twee zoontjes groot en doe nog een hbo studie erbij. Dus: zijn er nog aluminium- én natriumbicarbonaatvrije deo’s anders dan hier genoemd, dan hoor ik graag de namen!!
Wat vind je van de deo van Nuud dan? Ze adverteren ermee alsof je het zou kunnen eten.
Gewoon helemaal geen deo gebruiken…..ook een optie
Jarenlang nooit gebruikt, totdat ik in de overgang kwam, nu klotst het me vaak tegen de oksels op.
Maar kies er dan toch voor om maar zo nu en dan te smeren, zeer zeker niet elke dag. Salt of the earth heb ik gebruikt maar sinds ik dat bij mijn plaatselijke bioloog niet meer kan krijgen over gestapt op Weleda (zij het prijzig bijna altijd goed, omdat het zijn oorsprong heeft in de antroposofie)
Het boek “allemaal beestjes” (Jop de Vrieze) legt uit welke bacteriën verantwoordelijk zijn voor het goed functioneren (of niet) van je lichaam.
Heel interessant om te lezen. Staat ook wel iets in over wassen/douchen (zeep dus) en okselfrisheid.
[…] uitkomst, wat ook gebeurd in de voedingsbranche. Ik zeg alleen niet dat dit hier het geval is. Het detoxplein legt uit wat er mis kan zijn met die […]