Massaal zijn we van de ongezonde -want suikerhoudende- frisdrank overgestapt naar de light frisdrank. Dat leek een heel gezond alternatief. Dat vond ik eerlijk gezegd ook. Maar wat blijkt uit dit Harvard onderzoek? Dat helaas ook light frisdrank ongezond is.
Hoeveel suiker zit er in cola?
Als je deze foto ziet, dan stop je natuurlijk meteen met suikerhoudende frisdrank. Maar volgens mij stop je ook meteen met het oh zo gezonde Vifit, met Wicky en met chocomel.
Maar wat is dan het alternatief voor in de broodtrommeltjes? Voor in de kleine pauze en voor bij de lunch? Voor op het werk? Massaal grepen we naar de lightproducten. Zelf ben ik jarenlang echt verslaafd geweest aan cola light. Coca Cola Light, om precies te zijn. En aan melkliga’s, maar dat is een ander verhaal 😉
Inmiddels zijn er steeds meer onderzoeken uitgevoerd naar de kunstmatige zoetstoffen, waarmee de light frisdrank wordt gezoet. En dat is maar zoet, eh goed, ook, want het gaat tenslotte om onze gezondheid. Ook de gezondheidseffecten op langere termijn zijn inmiddels veelvuldig onderzocht. En daaruit blijkt telkens dat light frisdrank ongezond is en geen gezonde vervanger van gewone frisdrank.
1) Frisdrank is ongezond
…aldus Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Suikerhoudende frisdrank verhoogt het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen.
- Mensen die regelmatig suikerhoudende frisdrank consumeren (1-2 blikjes per dag of meer) hebben een 26% hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan mensen die zelden dit soort drankjes drinkt. (1)
- Een studie die 40.000 mensen gedurende 20 jaar heeft gevolgd laat zien dat degenen die gemiddeld één blikje suikerhoudende drank per dag innam een 20% hoger risico had op een hartaanval of het sterven aan een hartaanval dan mannen die zelden suikerhoudende drankjes consumeerden. (2) Een verwante studie bij vrouwen vond een vergelijkbare relatie tussen suikerhoudende drank en hart- en vaatziekten. (3)
- Een 22-jaar durende studie onder 80.000 vrouwen laat zien dat degene die een blikje suikerhoudende drank per dag consumeert 75% meer kans heeft op jicht dan vrouwen die zelden zulke drankjes drinkt. (4) De onderzoekers vonden eveneens een verhoogd risico bij mannen. (5)
- Dr. Frank Hu, hoogleraar Voeding en Epidemiologie aan de Harvard School of Public Health, presenteerde onlangs voldoende wetenschappelijk bewijs dat het verlagen van de consumptie van suikerhoudende drank overgewicht en obesitas-gerelateerde ziekten zal verminderen. (6)
2) Waarom light frisdrank ongezond is
…aldus Harvard T.H. Chan School of Public Health.
De gezondheidsvoordelen van kunstmatige zoetstoffen zijn niet unaniem en onomstreden, want uit recent uitgevoerd onderzoek blijken wisselende resultaten. Light frisdrank mag op basis van deze resultaten niet als een gezond alternatief voor suikerhoudende frisdrank worden aangemerkt.
- Voor volwassenen die proberen weg te blijven van suikerhoudende frisdrank is light frisdrank op korte termijn mogelijk een redelijke vervanger, mits in kleine hoeveelheden verbruikt en niet te vaak.
- Voor kinderen zijn de lange-termijn effecten van de consumptie van light frisdrank niet bekend, dus voor kinderen is het hoe dan ook beter om deze te vermijden.
Light frisdrank ongezond want het verhoogt kans op gewichtstoename en diabetes type 2
Er zijn tegenstrijdige onderzoeksresultaten rondom de gezondheidsvoordelen van kunstmatig gezoete dranken. Lange-termijnstudies tonen aan dat regelmatige consumptie van kunstmatig gezoete dranken de inname van calorieën vermindert en hiermee gewichtsverlies bevordert of gewichtstoename voorkomt, maar uit diverse andere onderzoeken blijkt geen effect, en sommige studies beschrijven zelfs een gewichtstoename na het langdurig gebruik van kunstmatig gezoete dranken. (7)
- Een studie uit 2013 toonde aan dat zowel het drinken van frisdrank met suiker als bij het drinken van kunstmatig gezoete frisdrank verbonden is met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Er is echter meer onderzoek nodig om een oorzakelijk verband te bewijzen. (8)
In een studie onder 3.682 personen is onderzocht wat de lange termijn relatie is tussen de consumptie van kunstmatig gezoete dranken en gewicht. De deelnemers werden gedurende 7-8 jaar gevolgd en hun gewicht werd gemonitord. De studie toonde aan dat degenen die kunstmatig gezoete dranken dronken een 47% hogere stijging van de BMI hadden dan degenen die dat niet deden.
Light frisdrank ongezond want zoetstoffen beïnvloeden je hersenen ook
Een belangrijke zorg over kunstmatige zoetstoffen is dat ze invloed hebben op het vermogen van ons lichaam om te meten hoeveel calorieën je hebt verbruikt. Sommige studies tonen aan dat suiker en kunstmatige zoetstoffen je hersenen op verschillende manieren beïnvloeden.
Als onze hersenen zoetigheid bemerken, zenden ze signalen uit om meer te eten. Ook als er een zoete smaak wordt gesignaleerd zonder calorieën, zoals het geval is met kunstmatige zoetstoffen, leidt dat ertoe dat we hunkeren naar nog meer zoete voedingsmiddelen en dranken, wat uiteindelijk kan oplopen tot overtollige calorieën (calorieën die we eigenlijk niet nodig hebben).
Aan de Universiteit van Californië-San Diego hebben onderzoekers MRI-scans uitgevoerd bij vrijwilligers die kleine slokjes water namen die waren gezoet met suiker of de kunstmatige zoetstof sucralose. Suiker activeerde gebieden van de hersenen die betrokken zijn bij voedselbeloning, terwijl sucralose dit niet deed. (9) Het is mogelijk, zeggen de auteurs, dat sucralose “ons verlangen naar natuurlijke zoete calorieën niet volledig bevredigt”.Dus, waar suiker leidt tot een positief gevoel van beloning zijn kunstmatige zoetstoffen geen effectieve manier om onze natuurlijke hang naar zoetigheid te bevredigen.
In 2011 geven de American Heart Association en de American Diabetes Association een verklaring af dat bij verstandig gebruik van niet-voedende zoetstoffen (zoals calorie-arme zoetstoffen en kunstmatige zoetstoffen) zouden kunnen helpen met gewichtsverlies of gewichtsbeheersing, en bovendien gunstige effecten kunnen hebben op je metabolisme.
Maar, de verklaring wijst er ook op dat deze voordelen helemaal niet worden behaald als er een compenserende verhoging is van energie-inname uit andere bronnen. Uiteindelijk blijkt dat er onvoldoende gegevens zijn om een definitieve conclusie te trekken over het gebruik van niet-voedende zoetstoffen; meer onderzoek is benodigd. (10)
Suikerverslaving: waarom stoppen met suiker en zoetstoffen zo moeilijk is
Waarschijnlijk lees je niets nieuws. En tóch gebruik je misschien teveel suiker. Al van een suikerverslaving gehoord? Lees in deze blog over suikerverslaving 10 redenen waarom suiker ongezond is.
(1) Malik VS, Popkin BM, Bray GA, Despres JP, Willett WC, Hu FB. Sugar-sweetened beverages and risk of metabolic syndrome and type 2 diabetes: a meta-analysis. Diabetes Care. 2010;33:2477-83.
(2) de Koning L, Malik VS, Kellogg MD, Rimm EB, Willett WC, Hu FB. Sweetened beverage consumption, incident coronary heart disease, and biomarkers of risk in men. Circulation. 2012;125:1735-41, S1.
(3) Fung TT, Malik V, Rexrode KM, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Sweetened beverage consumption and risk of coronary heart disease in women. Am J Clin Nutr. 2009;89:1037-42.
(4) Choi HK, Willett W, Curhan G. Fructose-rich beverages and risk of gout in women. JAMA. 2010;304:2270-8.
(5) Choi HK, Curhan G. Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men: prospective cohort study. BMJ. 2008;336:309-12.
(6) Hu FB. Resolved: there is sufficient scientific evidence that decreasing sugar-sweetened beverage consumption will reduce the prevalence of obesity and obesity-related diseases. Obes Rev. 2013;14:606-19.
(7) Bellisle F, Drewnowski A. Intense sweeteners, energy intake and the control of body weight. Eur J Clin Nutr. 2007;61:691-700.
(8) Fagherazzi G, Vilier A, Saes Sartorelli D, Lajous M, Balkau B, Clavel-Chapelon F. Consumption of artificially and sugar-sweetened beverages and incident type 2 diabetes in the Etude Epidemiologique aupres des femmes de la Mutuelle Generale de l’Education Nationale-European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort. Am J Clin Nutr. 2013;97(3):517-23.
(9) Frank GK, Oberndorfer TA, Simmons AN, et al. Sucrose activates human taste pathways differently from artificial sweetener. Neuroimage. 2008;39:1559-69.
(10) Gardner C, Wylie-Rosett J, Gidding SS, et al. Nonnutritive sweeteners: current use and health perspectives: a scientific statement from the American Heart Association and the American Diabetes Association. Diabetes Care. 2012;35:1798-808.
Bron: Frisdrank is ongezond
Bron: kunstmatig gezoete frisdrank is ongezond
Leave A Reply