Elk jaar gun ik mijn lijf een detox: een periode waarin ik mijn lichaam zo min mogelijk belast, zoveel mogelijk verzorg met goede voeding en -niet onbelangrijk- mijzelf als het ware reset in gezonde gewoontes. Want ik zeg het eerlijk, een gezond leven is het meest makkelijk als ik mijn levensstijl verander. Een gezonde levensstijl moet geen ‘volhouden’ worden, want volhouden, dat doe ik het dan zeker niet. Lever reinigen is een nieuw onderdeel in mijn gezonde levensstijl 😉
Om mij heen hoorde ik al jaren diverse succesverhalen over de lever reinigen of ontgiften. Mensen met een beduidend gezonder levensstijl dan ik zelf vertelden allemaal dat zij galstenen kwijtraakten met een leverzuivering. Ik, galstenen in mijn lever en galblaas? Ik kon het niet geloven. Aan de andere kant, als ‘al die gezonde mensen’ galstenen hebben, waarom ik dan niet? Uit nieuwsgierigheid heb ik mijn moed bij elkaar geraapt en lever reinigen in de agenda gezet. Voor 2 weken geblokt 😉 Ik heb gekozen voor de leverzuivering van Moritz en schrijf in deze blog mijn ervaringen op.
Functie van de lever en functie van de galblaas
Je lever weegt maar liefst anderhalve kilo en is je belangrijkste orgaan. Je lever is onmisbaar en speelt een grote rol in je metabolisme:
- koolhydraatstofwisseling: suikers die niet direct nodig zijn worden in de levercellen opgeslagen als glycogeen (zetmeel). Als je lichaam extra suikers nodig heeft, zet je lever glycogeen om in glucose, wat aan je bloed wordt afgegeven. Je lever draagt bij aan een constante bloedsuikerspiegel.
- eiwitstofwisseling: je lever kan eiwitten opbouwen uit verschillende aminozuren en weer aan het bloed worden afgegeven. Je lever draagt bij aan de opbouw van spierweefsel.
- vetstofwisseling: je lever maakt vetten beter bruikbaar voor je stofwisseling door bijvoorbeeld verzadigde vetten om te zetten in onverzadigde vetten.
- ontgifting: schadelijke stoffen kunnen in je lichaam terechtkomen van buitenaf (roken, alcohol, medicijnen, verkeerde voeding) maar ook ontstaan tijdens je stofwisseling. Je lever haalt deze giftige stoffen uit je bloed, bindt ze aan glucoronzuur (eiwit) en scheidt ze uit je lichaam uit via gal of via je urine.
- galproductie: je lever produceert galvloeistof die naar je galblaas wordt geleid. Door vet voedsel trekt je galblaas samen en wordt er galvloeistof afgegeven aan je dunne darm. Daar helpt de galvloeistof om de binnengekomen vetten te verteren.
Gal is vloeistof die noodzakelijk is om vetten af te breken die via je voeding in je lichaam terecht zijn gekomen. Als de vetten door de gal zijn afgebroken, kunnen zij door de darm worden opgenomen. Gal wordt geproduceerd in je lever, waarna het wordt afgevoerd naar je galblaas. In je galblaas wordt de gal opgeslagen. Zodra er (vette) voeding in je darmen terechtkomt, knijpt je galblaas zich samen waardoor er gal in je dunne darm terechtkomt. Je galblaas is dus eigenlijk alleen een opslag- en doseerorgaan.
Wat zijn galstenen?
Als je lever en galblaas verstopt raken, kan gal niet meer goed worden afgegeven. Het vochtgehalte van gal vermindert waardoor gal indikt en kan verharden. Doordat je galblaas regelmatig samentrekt, worden de harde galdelen telkens gekneed en uiteindelijk tot ronde stenen gekneed en geschuurd, de galstenen. Galstenen zijn kristalachtige ophopingen van cholesterol, kalk en/of bilirubine in je galblaas en galkanalen. Galstenen zijn er van diverse groottes, van 1 mm tot wel 2 cm. De oorzaak van galstenen is niet bekend. Er zijn wel vermoedens, bijvoorbeeld erfelijkheid, stilstaande gal, overgewicht en streng lijnen.
Symptomen van galstenen
De meeste mensen merken helemaal niets van galstenen. Naarmate galstenen groter worden of naarmate er meer nieuwe galstenen worden gevormd, kunnen ze je verteringsproces ernstig belemmeren en pijn veroorzaken rechts boven je buik. Na het eten van een vette maaltijd kan de pijn erger zijn. Ook kun je last hebben van gasbuiken, winderigheid, boeren, plakkerige ontlasting of diarree, boeren en weinig energie na een maaltijd.
Ook als galstenen niet pijnlijk zijn, is het belangrijk om ze kwijt te raken, want galstenen kunnen een flink risico zijn voor je gezondheid. Als galstenen de doorstroming van gal verhindert, kunnen er flinke klachten ontstaan. De galblaas zal proberen de galstenen door te laten stromen door heftig samen te trekken, maar als dat niet lukt, kunnen galstenen klem blijven zitten. Ze kunnen dan leiden tot infecties in je lever en galblaas maar ook tot een acute alvleesklierontsteking. Het is natuurlijk het meest slim om het risico op galstenen zoveel mogelijk te voorkomen, maar als je eenmaal galstenen hebt, is dit toch een advies dat iets te laat komt. Hoe ruim je ze op en hoe kan je je lever reinigen?
Lever reinigen en galblaas reinigen
Het daadwerkelijk lever reinigen en galblaas reinigen duurt feitelijk maar 20 uur, maar er gaat een voorbereiding aan vooraf die 6 dagen in beslag neemt.
Wat heb je nodig en waarom?
Om galstenen te verwijderen, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Biologische appelsap: biologisch appelsap bevat malinezuur (appelzuur). Appelzuur verweekt galstenen waardoor ze gemakkelijker door de galkanalen kunnen worden geperst.
- Bitterzout (magnesiumsulfaat): bitterzout verwijdt de galkanalen waardoor de galstenen er gemakkelijker en pijnloos door kunnen glijden.
- Appelcider azijn (ja, wat je een aantal dagen een paar keer per dag naar binnen lepelt)
- Extra vergine olijfolie, koudgeperst: olijfolie zorgt voor een hele snelle vetstroom naar je darmen waardoor je galblaas enorm zal samentrekken en bij het afgeven van gal de galstenen mee kan laten vloeien
- Vers grapefruitsap: om te mixen met de olijfolie (ja echt)
De voorbereiding (6 dagen)
Eet 6 dagen lang geen koele voeding of drank, ze koelen de lever af waardoor de zuivering minder goed verloopt. Eet vegetarisch, gebruik geen zuivelproducten en geen gefrituurd voedsel. Eet niet teveel.
Reinig je dikke darm met behulp van een klysma (dat mag gewoon een waterklysma zijn) op de zesde dag of eventueel een dag eerder. Zo zorg je ervoor dat je darmen zo min mogelijk belemmeringen hebben om de gal en de galstenen doorgang te geven.
Drink elke dag 1 liter appelsap per dag gedurende deze 6 dagen. Op de zesde dag drink je de complete liter appelsap in de ochtend, het liefst direct na het wakker worden. Als je ’s ochtends honger hebt, eet dan alleen een licht ontbijt zoals havermout of een smoothie. Neem een lichte lunch (groente met rijst of een salade) en eet géén eiwitrijke voeding of vetten.
Eet en drink niets meer vanaf 13.30 uur (behalve water), anders zul je moeite hebben met het uitscheiden van de stenen.
Lever reinigen: de zuivering
De zuivering zelf is heel nauwgezet aan tijd gebonden. Dat is niet voor niets, want je galstenen moeten verweekt zijn, je galkanalen verwijdt, en je galblaas moet op het juiste moment een samentrekking krijgen als gevolg van de olijfolie. En dat allemaal op exact het juiste moment. Hier komt het strakke schema:
18.00 uur: drink 1 glas water met 1 eetlepel bitterzout (180 ml water)
20.00 uur: drink 1 glas water met 1 eetlepel bitterzout (180 ml water)
21.45 uur: pers rode grapefruits tot je 190 ml sap overhoudt, zonder pulp, en meng dit met 125 ml olijfolie. Doe het in een kan en sluit deze af.
22.00 uur: ga naast je bed staan en schudt de kan met het grapefruit-oliemengsel ongeveer 20 keer tot er -geloof het of niet- een waterachtige emulsie. Drink dit mengsel op terwijl je staat en drink het in 1 keer naar binnen. Ja, het is vies, maar het is maar 1 vieze minuut in je leven, denk daaraan.
22.01 uur: ga direct plat op je rug liggen en zorg ervoor dat je hoofd hoger moet zijn dan je buik. Blijf 20 minuten liggen en praat en beweeg absoluut niet. Je voelt je galblaas samentrekken en kan zelfs de stenen voelen bewegen. Dit doet geen pijn omdat het bitterzout heeft gezorgd voor een verwijding van de galkanalen en ze ook ontspannen houdt.
De volgende ochtend
6.00 – 6.30 uur: drink 1 glas water met 1 eetlepel bitterzout (180 ml water). Houdt hierna je lichaam rechtop door te gaan zitten, of wandelen.
8.00 – 8.30 uur: drink 1 glas water met 1 eetlepel bitterzout (180 ml water).
10.00 – 10.30 uur: vers vruchtensap is weer toegestaan en een half uurtje later zelfs alweer 1 of 2 stuks vers fruit.
12.00 uur: een lichte maaltijd is alweer toegestaan
Eet de eerste 3 dagen na de lever- en galblaaszuivering alleen lichte maaltijden. Je lever ontgiften is een ‘heftige operatie’ en je lichaam zal je dankbaar zijn als je er voorzichtig mee omgaat.
Het resultaat van de lever- en galblaaszuivering
Gedurende de ochtend zal je een aantal keer met flinke aandrang naar het toilet gaan. Je ontlasting is dan waterig, vermengd met stenen, en nog wat voedselresten als je geen vastenperiode eraan vooraf hebt laten gaan. Galstenen zijn herkenbaar aan hun groene kleur, ze variëren in grootte van 1 mm tot 2 cm en kunnen diverse kleuren groen zijn. De kleur wordt bepaald door de ouderdom en door de samenstelling van de galsteen. Er kunnen tientallen tot honderden stenen bij 1 reiniging uitkomen.
Mijn resultaat van mijn lever reinigen
Zelf had ik geen stenen, wel had ik gruis. Ik had voor de zekerheid een groot, goedkoop plastic vergiet gekocht voor € 2,- en dat in de toiletpot onder de bril gehangen. Ik ben in de ochtend wel 10 keer naar het toilet gegaan en elke keer boven het vergiet. Daar was ik achteraf heel blij om, want ik had geen stenen, maar alleen maar gruis van 1 tot 2 mm. Dat was me denk ik niet opgevallen zonder vergiet. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik zag hoeveel gruis er uit mijn galblaas kwam.
Het blijkt dat je niet in 1 keer alle galstenen zal uitscheiden. Hiervoor zijn gemiddeld 8 tot 12 zuiveringen nodig. Je kan deze zuiveringen met tussenpozen van 3 tot 4 weken doen, niet vaker, want dat is te belastend voor je lever en galblaas.
Wat zijn de effecten van mijn lever reinigen? Omdat je galstenen hebt verwijderd, voorkom je hiermee kansen op verstopping van je galkanalen en kansen op infecties aan lever en galblaas. Ook zal je zien dat je lever en galblaas beter kunnen functioneren omdat zij niet meer belemmerd worden door de aanwezigheid van stenen. Naarmate meer stenen verwijderd worden, zullen je lever en galblaas steeds beter gaan functioneren.
Verder had ik nog andere effecten: ik gebruikte appelazijn van Bragg in plaats van appelsap. Ik ben bijna 5 kg in 17 dagen tijd afgevallen, maar heb ook 1 volle week op sappen geleefd. Naast het afvallen is mijn huid zuiverder geworden en is mijn darmstelsel een stuk rustiger dan voorheen.
Heb je nog vragen, stel ze hieronder gerust! Ook zou ik het leuk vinden als jij je ervaringen met mij deelt. Uiteindelijk ben ook ik zelf verantwoordelijk voor mijn eigen gezondheid en een goede kennis over gezondheid is een eerste belangrijke stap!
Dankjewel!
PS Het boek wat ik gelezen heb over een lever- en galblaaszuivering en machtig interessant vond, was De ongelooflijke lever- en galblaaszuivering van Andreas Moritz.
70 Comments
Hoi,
Hoeveel appelazijn gebruikte je dan per dag i.p.v. appelsap
Groetjes
Kees
Hi Kees,
Viermaal daags 1 tot 2 eetlepels in een glas water. De eerste keren deed ik er zelf wat vers vruchtensap door. Daarna was ik gewend aan de smaak 😉
Groetjes, Rosa
Hallo Rosa,
Fijn dat je je ervaringen zo gedetailleerd deelt. Zo wet ik een beetje wat er op me afkomt. Waarom gebruikte je appelazijn in plaats van appelsap?
Groetjes,
Marina
Hi Marina,
Oorspronkelijk beschrijft de lever- en galblaaszuivering dat je 6 dagen lang per dag 1 liter (biologisch) appelsap drinkt. Als alternatief wordt er aangegeven dat je 4-maal daags 1 tot 2 eetlepels met appelazijn kan vermengen met een glas water, dus het is een prima alternatief. Ik heb deze zuivering gecombineerd met 7 dagen sapvasten. En weet je? Ik vond het ontzettend zonde om tijdens het sapvasten een liter suikkerrijke appelsap per dag te drinken. Daarom heb ik voor het alternatief gekozen.
Groetjes, Rosa
Ik heb bitterzout gekocht en ben het gestart met drinken. Zie nu dat het magnesiumsulfaat is en geen magnesiumcitraatZ
Kan dat ook of moet ik stoppen?
Beste Helene, je zit helemaal goed! Bitterzout is een andere benaming voor magnesiumsulfaat! Maak je geen zorgen, gewoon ermee doorgaan. Veel succes! Groetjes, Rosa
Allereerst veel dank voor de uitgebreide info.
Er staat:
“Eet 6 dagen lang geen koele voeding of drank, ze koelen de lever af waardoor de zuivering minder goed verloopt.”
Het water met de appelazijn hoef je toch ook niet te verwarmen? En als je gaat sapvasten in deze periode dan verwarm je de sappen toch ook niet? Of is dat wel nodig?
Groetjes, Ingrid
Hi Ingrid, goede vraag!
Nee hoor, verwarmen is absoluut niet nodig. Wat veel mensen doen, is bevroren fruit (of groente) door een smoothie verwerken. Dat doe ik zelf overigens ook graag, maar niet tijdens de dagen voor de zuivering. De smoothie is dan zo koud, dat je lever het veel te zwaar heeft.
Kamertemperatuur is prima!
Veel succes! Groetjes, Rosa
Hai, ik ben nu 22 weken zwanger. Kun je dit gewoon tijdens je zwangerschap doen? Of zul je hiermee moeten wachten?
Zelf zou ik dit nooit adviseren. Een leverreiniging is een behoorlijk stevig proces voor het lichaam. En alles wat je lichaam aanzet tot het op krachtige manier uitscheiden van (gif)stoffen, zou ik niet doen tijdens een zwangerschap. Daarbij, zoveel bitterzout… wat zou zo’n laxerend middel met dat kleine wezentje in je doen? Lekker wachten tot na je bevalling. Mocht je het tijdens de borstvoeding willen doen, dan tenminste de voeding na de inname van bitterzout afkolven en weggooien. Maar ook daarnaar zou ik zelf wat research doen, want je lijf is aan het ontgiften: wat geef je hiervan mee aan de kleine.
Hoe doe je een water klysma?
Hi,
Hoe zit het met water drinken? Mag dat wel tussen half 2 en 18 uur?
Hi San,
Ja hoor, je mag dan wel gewoon water drinken! Ik heb het meteen erbij gezet in de tekst, duidelijker zo. Dus dank ook voor je vraag 😉
Veel succes!
Groetjes, Rosa
Net mijn 1e leverreiniging achter de rug. En met goed resultaat. Terwijl ik ook best gezond eet, maar toch. Ook best jaren gehad dat ik er nog niet zo mee bezig was.
Ik heb ipv appelsap een smoothie gemaakt van: 2 grote of 3 kleine zure appels, 1 grapefruit (sap), halve citroen (sap), hand rozijnen en 400 ml biologische appelsap. Van Hilda Clark geleend. Die klaar maken en zorgen dat je die voor 16 uur ’s middags in zijn geheel op hebt in de voorbereidende dagen.
Bitterzout vind ik echt niet te pruimen, dus capsules met magnesiumsulfaat gekocht. Moet je er dan wel 20 van innemen, maar geen vervelende smaak.
Hi Marianne,
bitterzout, ja daar gruwel ik ook wel een beetje van 😉 die capsules heb ik niet geprobeerd, goede tip, probeer ik de volgende keer!
Groetjes, Rosa
Hoi Marianne of Rosa,
Staat 1 lepel bitterzout gelijk aan 20 capsules? Of zijn het 20 capsules in totaal?
Wat is het gewicht van de inhoud capsules, of is dat altijd gelijk?
Ik hoor het graag.
Groetjes Stefanie
Hallo Rosa,
Ik heb een aantal jaren geleden ook verschillende keren de leverreiniging gedaan. Nadien stuitte ik op onderzoeken die de zogenaamde gal-leerstoelen geanalyseerd hadden…… volgens de analyse bleken de stenen alleen uit vetten te bestaan van de verteerde olijfolie…….. en de grote hoeveelheden die sommige mensen lozen zijn volgens onderzoek vele malen groter dan de lever en galblaas.
Hoe sta jij hier tegenover?
Hi Mirjam,
dat vind ik een lastig verhaal, ik heb die artikelen ook gelezen. Overigens net zoveel tegenhangers, dat dan weer wel 😉 Dus probeer jezelf zo goed mogelijk te informeren en ga uiteindelijk af op hetgeen bij jou past of waar je achter staat. Maar als ik 100% afga op mijn persoonlijke ervaring: na 3 keer de reiniging te hebben gedaan, komen er bij mij geen ‘steentjes’ of gruis meer. Dus ja, wat het ook is, het is wel opgehouden. Ik ga nog voor een vierde keer, en als ik dan weer geen gruis meer vind, hou ik het voor gezien. Kan ik gewoon detoxen met sappen i.p.v. dat heerlijke mengsel wegslikken.
Groetjes, Rosa
Hoi Rosa,
Wat is jouw ervaring bij de vierde keer? Ben je nog gruis tegengekomen?
Ik heb nu net voor de eerste keer de zuivering gedaan en heb alleen geel/groen gruis gezien en mini witte steentjes.
Echter ben ik nog maar 4 keer naar het toilet geweest en zojuist net zelf een darmspoeling gedaan (waterklysma) en daar komt weinig meer uit. Elders lees ik dat de meeste wel 10 keer naar het toilet zijn geweest.
Hoi Jara,
Nou, gelukkig ben ik alleen na de eerste zuivering 10x naar het toilet geweest 😉 maar zo zie je maar weer: elke individuele ervaring is anders. Elke volgende keer werd het flink minder. De laatste keer dat ik de zuivering deed is eind 2022: nauwelijks nog maar enige vorm van gruis. En ook geen toiletloop meer, binnen 2 tot 3 keer ben ik er vanaf. Einde dit jaar probeer ik het weer, want ik blijf benieuwd.
Hartelijke groet,
Rosa
Hallo Rosa,
wat fijn dat ik jouw blog en uitleg ben tegen gekomen.
Ik heb 2 stenen van 2 cm in mijn galblaas.
Ik heb wat praktische vraagjes.
Hoe voel je je tijdens en na de lever- en galblaaszuivering?
Kan je gewoon werken tijdens deze zuivering?
Als ik van de week zou beginnen kan ik dan over 4 weken “gewoon” op vakantie en zijn de klachten dan minder of zelfs weg?
Alvast bedankt voor je reactie,
groetjes Stefanie
Hi Stefanie, excuses voor mijn late reactie!
Ik kan hoofdzakelijk praten vanuit mijn eigen ervaring, en dat is voor elk individu anders. Ik heb gewoon gewerkt, maar de dag van de grote flush (dus de dag na de reiniging) moet je op een vrije dag inplannen. Je blijft dan in elk geval de ochtend in de nabijheid van het toilet. De dag na de reiniging had ik een gevoel van algehele malaise. Niet zo gek ook, want je lijf heeft dan best even een optater gehad. De dag erna had ik nergens meer last van.
Grotere stenen heb ik zelf niet gehad, dus helaas kan ik daarover niets zeggen uit eigen ervaring. Mogelijk andere lezers?
Groetjes, Rosa
Hoi Rosa,
Bedankt voor jouw uitgebreid verslag.
Ik heb langer dan 6 dagen appelsap gedronken en op de 8ste dag heb ik 1 ltr met een rietje naar binnen gezogen. Na deze ltr heb ik me even beroerd gevoeld. Bitterzout heeft een nare nasmaak en na de laatste glas heb ik last gehad van versnelde hartslag, die zakte door meditatie. Ik heb het bitterzout in lauw water opgelost. Sapje van grapefruit en olie viel mee; komt denk ik door de grapefruit. Ik ben verlos van kleine steentjes/gruis. Hoeveel geen idee.
Bij een volgende keer zal ik de appelsap en bitterzout willen vervangen door capsules.
groetjes
Mieke
Rosa,
Goed verhaal, ik kan het volledig bevestigen als ‘ervaringsdeskundige’.
In 2012, binnen binnen drie maanden had ik 5 heftige pijnaanvallen die ongeveer een uur duurde en ineens weg waren.
Bij de 3e aanval ging in naar het ziekenhuis (3 dagen gelegen, ze konden niets doen behalve constateren dat m’n lever niet functioneert door bepaalde waardes in m’n bloed).
Bij 5e aanval lag ik nog een dag, werd zelfs adspraak gemaakt om m’n galblaas weg te halen… en als dat niet zou helpen zou verder gekeken worden??? Dit was voor mij de trigger om verder te gaan zoeken.
Zo kwam ik het boek van Andreas Moritz tegen over lever en galblaas zuivering… een aanrader voor iedereen!!!
Voor mij was het tijdens lezen ‘ te mooi om waar te kunnen zijn’,
Maar nu kan ik bevestigen dat alles wat hij schrijft zo goed klopt, netalsof hij mij keek en beschreef in z’n boek.
Na de eerste zuivering (en nog enkele daarna), nooit meer aanval gehad tot juni 2017… aanval was na stresvolle periode van ruim negen maanden, zonder aandacht voor mezelf en zonder tussentijdse zuivering.
Andreas adviseert nadat het lever en galblaas gezuiverd zijn, preventief twee keer per jaar te blijven doen,
Ook hierin heeft hij dus gelijk.
Nog wat ervaringen nav de voorgaande vragen:
Tijdens de eerste zuivering heb ik vrij genomen, zeker de laatste dag en de dag na zuivering is het noodig.
Het is behoorlijk ingreep op je systeem, waardoor ik het ook asnraad.
Nu werk ik gewoon door tot de laarste dag, meestal neem ik vrijdag (avond) voor de zuivering en zaterdag om bij te komen en weer op te bouwen.
Er zijn sceptici die beweren dat wat eruit komt enkel olijvenolie is…
Nee, er komt degelijk wat uit, precies zoals Andreas het beschrijft.
Ik had m’ n darmen gespoeld en wat er uitkwam tijdens zuuvering opgevangen… de hoeveelheden waren vele malen groter dan 120 mm olijvenolie die ik had opgedronken voor de zuivering.
Ik blijf het doen, kost wel een week wat aanpassingen, maar de energie stoot achteraf en fijn gevoel, compenseren het vele malen.
Aanrader ook voor de mensen die (denken) dat ze niet ‘ziek’ zijn.
Groetjes,
Rade Simić
Wat eten je dan bijvoorbeeld in die 6 dagen? Ik lees ook dat je veel sap/shakes moet drinken.
Groetjes Nienke
Hi Nienke,
Ik maakte het mezelf makkelijk met shakes en sappen. Groente en fruit kan je onbeperkt eten. Zoete aardappels zijn ook prima. Echter, geen zout of bouillonblokjes dus je voeding wordt erg smaakarm als je dat niet gewend bent… In elk geval geen: dierlijke producten, alcohol en koffie, geen gluten en geen lactose. Dus bijvoorbeeld gestoomde groente met een beetje rijst en noten is ook prima. Het is wellicht wat saai, maar duurt gelukkig niet lang 😉
Ik heb gisteravond de olie en grapefruit sap genomen om 10 uur. Ik voelde niet veel. Had een kruik op mijn lever gelegd. Om 1 uur vannacht moest ik al naar de wc en kwam er veel drab , zal ik het maar noemen.
On 6 uur het 3e glas genomen en meteen weer naar bed gegaan. Of had ik rechtop moeten blijven zitten?
Tegen 8 uur weer naar de wc en kwam er nog fijnere drab. Maar ik was ook misselijk en moest ook een beetje overgeven.
Ik had daarom moeite met het 4e glas. En nu om half 11 is dat bijna half leeg.
Ik ben nog geen echte bolletjes tegengekomen helaas kan nog komen zo misschien.
Ik heb het een jaar geleden gedaan en ik dacht minder pijn te hebben in rechter bovenbuik.
De klachten kwamen terug en ik ben van plan om het nog een paar keer te doen. Maar het is wel een ingreep al met al.
Maar beter dan een galblaasoperatie.
Hallo,
Ik kan u uit ervaring vertellen, Ik heb inmiddels zelf 39 zuiveringen gedaan, dat als de eerste zuivering uitsluitend gruis heeft geproduceerd u bordenvol stenen zit! De gruis is een omgevings product, de stenen liggen ingebed in de kalk en eiwitten afval (gruis) en zijn na deze gruis zuiveringvlos komen te zitten. In u geval is ook steenbreker een Chinees medicijn een absoluut aan te raden preparaat om de stenenblos te breken. De lever bestaat overigens uit 4 compartiment en kan ook in een later stadium een gruis zuivering produceren, ook dan is steenbreker de juiste toevoeging aanvullen zuiveringen ritueel.
Bij zuiveringen komt veel discipline kijken dus start pas na dat u de beschrijving van de Andreas Moritz methode kunt dromen!
Sterkte en geniet van u gezondheids reis.
Krishna
Hallo Krishna. Ik lig nu wakker te zijn, na net m’n 5e zuivering gedaan te hebben. Ik kan nog niet heel veel zeggen wbt de resultaten, anders dan dat ook ik veel gruis gezien heb bij mijn afgelopen 4 kuren, en bij de eerste 2 ook echt heel veel cholesterol-kristallen.
Ik kan de protocollen ondertussen idd wel dromen, en ben ze nog steeds op mijn persoon aan het ‘modificeren’ om zo gunstig mogelijk resultaten te gaan verkrijgen. (die eerste 6 voorbereidende dagen alleen maar sappen en smoothies bv)
Ik geef mezelf minimaal 1 tot anderhalf jaar om ècht tot goede resultaten te kunnen komen, en zie de afgelopen kuren vooral als leermomenten, waarbij ieder stukje groter dan gruis, uitgebreid bejubeld wordt 😉
Dankjewel voor je ‘steenbreker’-tip: ik ga er naar op zoek, hoe ik dit in kan passen.
Verder, heb ik vóór ik mijn eerste kuur deed, voorafgaand nog een parasieten-kuur gedaan: daar vind ik hierboven niets over terug.
Het boek van Andreas Moritz lees ik in stukjes en beetjes, en ik heb de intentie om om de paar maanden een switch te maken in mijn eetpatroon, van minder gezond naar gezonder, echt als een stappenplan.
Warme groet van een mede-kuurder.
Hi Briggitte,
Bij mij zat er een groot verschil in het product dat ik nam om de galstenen zachter te maken. Eerder gebruikte ik appelzuurcapsules, want dat vond ik erg praktisch. Toen ik na heel veel kuren overstapte naar malinezuur, kwam er ineens veel meer galstenen uit! Wellicht kan dit ook bij jou een verandering teweeg brengen.
Ik doe een koolhydraatarm dieet, dus als ik een week geen eiwit of vet mag eten kan ik alleen groenten eten. Ik denk dat ik dan ga omvallen! Hoeveel kwaad kan een ei/nootjes/stukje kip?
En hoeveel kwaad kan koffie? Is een verslaving van mij.
Hi Andrea,
Met ei, nootjes en kip is niets mis! Een koolhydraatarm dieet is prima, ook als je bijvoorbeeld wat gewicht kwijt wil of op gewicht wil blijven. Maar overdrijf het niet, koolhydraten zijn ook erg belangrijk voor je! Kies dan gewoon voor de gezondere varianten. Vet is bijvoorbeeld ook erg gezond. Kies voor de varianten als kokosolie en avocado of vette vis.
Koffie, haha, ja pfffff dat is ook een verslaving van mij. Dat is dus he-le-maal niet goed voor je! Het enige advies dat ik je kan geven is om het zo goed mogelijk te minimaliseren! En er natuurlijk geen suiker in te gebruiken. Wat ik zelf tegenwoordig doe, is caffeinevrije vervangers drinken. Hier geef ik je een linkje van heerlijke, pittige, kurkuma drank en kurkuma thee. Dat is echt gemakkelijk te maken. Kies voor 1 koffiemoment op een dag, geniet daar superveel van, en doe voor de rest ook eens iets met dit soort alternatieven. Even doorbijten, maar het gaat je lukken! Ik vind die drankjes eerlijk gezegd erg lekker en dan mis ik de koffie veel minder. En dan geef je steeds minder om koffie 😉 Gelukkig maar, want een verslaving is toch storend (vind ik van mezelf)
Groetjes, Rosa
Toch ei en kip eten? En vis noem je ook. Dat klinkt wel heel verwarrend. Het is toch juist de bedoeling dat je een week lang geen dierlijke eiwitten eet? Dan zijn precies die producten die je noemt (+ zuivel) hetgeen dat het meest uitdagend maakt.
De vraag gaat over een koolhydraatarm dieet. Daarin kan je prima ei, kip en vis eten.
Ik ben nu twee dagen bezig, maar vind het lastig te bedenken wat ik nu wel kan eten en wat niet. Dus tot nu toe alleen fruit (smooties) en groenten op. Heeft u tips?
Hoi Cato,
Smoothies is uitstekend eerlijk gezegd! Maar ik kan me voorstellen dat dat niet vol te houden is. Je mag eigenlijk alles eten behalve dierlijke producten, melkproducten en gefrituurde producten. Bij voorkeur geen zout toevoegen en niet eten uit pakjes maar zo puur mogelijk.
Wat zijn opties? Rijst met groente en noten is een prima maaltje, salades met noten, zaden, fruit en groente is ook prima. In de ochtend kan een cracker met bijvoorbeeld appelstroop, of met avocado, of met aardbeitjes, of met komkommer en tomaat ook prima. Eet niet te zwaar en niet te veel, dat is eigenlijk het enige aanvullende advies.
Heel veel succes!
Groetjes, Rosa
Bedankt Cato!
Hi, ik ben allergies voor Crapefruit, zou ik daarvoor in de plaats ook citroen kunnen gebruiken?
Alvast dank voor je reactie.
Groetjes Chantal
Hallo allemaal,
Ik heb inmiddels 15 reinigingen gedaan waarbij ik honderden tot duizenden stenen en steentjes heb verwijderd. Ik heb bij alle lozingen ook foto’s gmaakt en kan vertellen dat de stenen en steentjes nooit hetzelfde zijn. Ik eet tijdens de voorbereidende fase altijd volgens het advies van Moritz, dus geen dierlijke producten, geen zuivel en geen gefrituurd voedsel. Verder volgens mijn eigen eetpatroon waarbij ik zoveel mogelijk gezond eet. Dat wil zeggen weinig tot geen gluten, geen zuivel, geen toegevoegde suikers en geen kunstmatige toevoegingen (zie hiervoor dehormoonfactor.nl).
2 dagen na de lozing laat ik altijd een hogedarmspoeling doen. Als je dit vaker doet is het heel belangrijk om goede probiotica te slikken.
Ik ben ontzettend blij dat ik de reinigingen en spoelingen gedaan heb en kan het iedereen aanraden. Mocht iemand vragen hebben over mijn ervaringen, ik zal ze graag beantwoorden!
Groetjes, Ilona
Hi Ilona, hartelijk dank voor het delen van jouw eigen ervaring, daar help je anderen weer mee!
Groetjes, Rosa
PS je loopt wel héél erg op mij voor 😉
Hoi,
Ik zou de reiniging ook graag willen doen maar ik ben bang dat ik dan weer een aanval krijg. Ik heb namelijk al 2 keer een aanval gehad en dat is echt geen pretje. Is deze reiniging veilig om te doen ook als je weet dat je galstenen heb?
Groetjes Linda
Hi Linda,
Deze reiniging is juist bedoeld voor als je galstenen hebt. Het komt allemaal neer op timing bij deze reiniging: het appelsap zorgt voor tijdige verweking van de stenen, zodat ze gemakkelijker door je galkanaal kunnen worden geperst, bitterzout op exact de juiste tijd zorgt ervoor dat je galkanalen tijdig worden verwijd zodat de stenen gemakkelijker kunnen passeren, het olie- en azijnmengsel zorgt voor een enorm krachtige samentrekking van je galblaas. Dus het is een kwestie van timing. Maak je je echt zorgen over de hoeveelheid of omvang van de galstenen, dan zou je ook een keer met een arts kunnen kijken ernaar. Je kan dan bovendien de voor- en nadelen van een operatie ten opzichte van een reiniging als voor jezelf bepalen.
Veel succes met je keuze!
Hartelijke groet,
Rosa
Hoi Ilona,
Ik zou ook graag willen beginnen met de lever en galblaaszuiveringen. Zou graag met je in contact komen en ervaringen van je op te doen. Aangezien ik t best spannend vind.
Hoor het graag van je.
Floor
Is het gebruik van zout in de voorafgaande week een probleem?
Ha Piotr, zout houdt vocht vast dus dat is niet handig als je wil zuiveren.
Hai Rosa, er staat dat je geen zuivelproducten mag gebruiken, maar je mag wel havermout eten. Misschien een rare vraag, maar waar moet ik deze dan mee aanlengen? Mag ik wel rozijnen eten tijdens de sapdagen? Wat vind jij van Mariadistelpillen om de lever te reinigen? Ik vraag dit omdat mijn leverfuncties zeer sterk verhoogd zijn (gammaGT = 250x de normaalwaarde). Dit is gebeurd als reactie op een nieuw medicijn dat ik kreeg. Ben nu met dit medicijn gestopt (gebruik overigens veel medicatie) maar de leverwaarden dalen nauwelijks. Ben onder behandeling bij leverarts maar daar gebeurt eigenlijk alleen bloedprikken en dan krijg ik te horen dat hij dit nog niet meegemaakt heeft, dat de leverwaarden zeker al gedaald moesten zijn etc. Dus ben ik zelf mijn voedingspatroon nu aan het veranderen wat erg moeilijk is omdat ik een emotie-eter ben en dan veel behoefte heb aan zoetigheid. Daarom mijn vraag over rozijnen, pak er nu enkele als ik behoefte aan suiker heb. Verder gebruik ik al een maand appelazijn (2 literflessen per dag gevuld met appelazijn, water en een eetlepel ahornsiroop), smaakt goed en ik heb er geen problemen mee. Wat betreft fruit kan ik alleen bananen eten, de rest ben ik allergisch voor (kruisreactie met hooikoorts). Wel kan ik fruit eten dat diepgevroren is geweest, dus daar ben ik nu ook mee begonnen. Grapefruitsap mag ik niet vanwege de interactie met mijn medicatie. Kan ik wel gekookte eieren eten op sapdagen? Ik moet namelijk wel iets eten omdat ik 3x per dag medicijnen moet innemen. Zo, dat was een heel verhaal. Groet Wanda
Wauw Wanda, wat een verhaal!
Goede stap van je om het heft in eigen handen te nemen. Als je arts ‘dit nog nooit heeft meegemaakt’ etc. dan zit je op dat moment niet op de juiste plek. Ik veroordeel artsen absoluut niet, maar het menselijk lichaam is zo ontzettend complex dat ook een arts onmogelijk alles kan weten of alles kan hebben meegemaakt. Het lijkt soms een speld in een hooiberg, maar als je doorstapt, kom je soms die ene arts tegen die het wél heeft meegemaakt. En voeding kan zo’n groot verschil maken op onze gezondheid!
Als je leverproblemen hebt, laat je dan wel goed begeleiden door een arts met een zuivering. Er zijn voldoende orthomoleculaire artsen gespecialiseerd in lever, die je zeker goed kunnen adviseren. Als je interesse hebt in voeding in relatie tot je lever, dan is het boek van Moritz hoe dan ook interessant en geeft het je nieuwe inzichten.
En dan nu je voedingszaken 😉
Havermout kan je prima door een smoothie of sap mengen. Gewoon, hup, de blender in. Of de Nutri-bullet. Je smoothie krijgt dan een beetje een ‘brinta-achtige’ structuur of de structuur van de bekende drinkontbijtjes. Met 1 groot verschil: jij bepaalt wat erin gaat! Dus vers (in jouw geval diepvries) fruit, groente en bijvoorbeeld havermout. En omdat je havermout door een smoothie doet, ben je aanzienlijk langer verzadigd. En het is ook zo’n stevigere substantie in je maag dat je erna wel medicijnen kan innemen. Overleg dat maar eens met je arts. Hou je van de smaak van rauwe bietjes? Die maken een sap ook automatisch wat zoeter. Als je rauwe bietjes en rauwe wortels in een sapcentrifuge doet, en je doet er een klein stukje gember door voor de pit, moet je eens opletten hoe de smaak uitpakt. En vind je iets niet zoet genoeg, heb je dan ook wel eens gedacht aan kaneel? Kaneel verwarmt, en geeft een heerlijk licht-zoetige en pittige smaak aan drank en voeding.
Rozijnen kan hoor, gewoon niet teveel.
Succes met je gezondheid, en…. volhouden hoor! Er komt een moment dat je iemand tegen het lijf loopt die wél weet wat je hebt. En ondertussen kan je zelf mooie sprongen maken met je voeding. Elk stapje helpt en Rome en Aken zijn ook niet op 1 dag gebouwd.
Groetjes, Rosa
Beste, wat goed dat je de kuur gedaan hebt. Wat je beschrijft is het gruis en dat betekent dat je even door moet gaan met een aantal kuren meer dan komen de stenen los. De eerste paar keer komen alleen de kristallen los wat je beschrijft. Ik heb 12 kuren gedaan verdeeld over vele jaren. Bij kuur 5 of 6 kwam er een hele grote steen los ter grootte van een pingpongbal. Door het bitterzout niet heel pijnlijk. Mijn huid is door elke kuur een tint lichter geworden. Ik had heb last van psoriasis wat veroorzaakt is door amalgaam belasting. Ik geloof zonder dat ik er bewijs voor heb dat de stenen ingekapselde gifstoffen zijn die opgeslagen zijn.
Hi! Ik ga het zeker proberen!
Mag ik wel zuivel vervanging gebruiken? Soja rijst of amandel melk of yoghurt?
En 3 x per week naar de yoga?
Groetjes
Zuivelvervanging is in geen enkel dieet een probleem! Net als yoga, heerlijk!
Groetjes, Rosa
Hallo, ik weet niet of er nog wordt gereageerd hier, maar ik vroeg me af: kun je de stap van de klysma ook weglaten? Of wellicht vervangen voor iets anders waardoor je darmen toch nog schoon worden? Ik ben namelijk een beetje huiverig voor darmspoelingen, omdat ik niet wil dat er goede bacteriën worden weggespoeld en omdat ik daarnaast een spastische darm heb… Ik hoor het graag en bedankt alvast!
Ik heb er op zich geen verstand van. in het kader van die leverreinigingen. Weet wel dat de goede bacteriën in de darmwand zitten dus denk dat het meevalt. En je kan erna probiotica gebruiken. Iemand die ik ken had het over elke ochtend bitterzout gebruiken. Dat werkt ook laxerend. Kan er zelf niet tegen en sowieso zwavelverbindingen.. Wat een spastische darm betreft kan je ook denken aan osteopathie. Kwam ergens anders iets tegen over galstenen verwijderen wat meer op energetisch vlak werkte maar weet even niet meer wat.
Ik zie nergens wanneer/hoe (vaak) je die appelcider azijn moet innemen
Hallo,
Mag je ook een zuivering doen als je galblaas is verwijderd
Heb nu last van nierstenen
Ik heb de eerste keer een zuivering gedaan voor de galblaas en kom mijn ogen niet geloven hoeveel stenen naar buiten kwam
Mvg
Cindy
Ik zou advies vragen aan een natuurgenezer.
Hallo,
Ik ben allereerst benieuwd of deze reacties nog gelezen worden…
Heb zelf de lever/galblaas reiniging onlangs gedaan wegens aanhoudende klachten die vanuit de maag/lever streek lijken te komen. Ook heb ik enigszins verhoogde bloeddruk en cholesterol en meestal weinig energie.
DE zuivering heb ik precies volgens plan gedaan maar geen resultaat, geen steentjes of gruis. Een jaar of 10 geleden heb ik hem ook gedaan, eveneens zonder resultaat.
Betekent dit dat ik iets verkeerd doe of gewoon geen stenen heb? Of kunnen ze zo vast zitten dat ik het meerdere keren moet proberen? Ik heb de volgende reiniging gepland voor begin januari en wil het misntens 3x een kans geven…
Ha Klaas,
Inmiddels ben ik zelf ook weer flinke tijd verder en doe nog maar heel af en toe de reiniging. Geen steentjes. Ander eetpatroon heeft dat wellicht veroorzaakt. Voel je je fitter of energieker nadat je de reiniging hebt gedaan (ondanks dat je geen galsteentjes hebt aangetroffen)? Want uiteindelijk is dat waar het om gaat. Als je je fitter voelt ná het doen van een kuur kun je hem af en toe herhalen. Was er voor jou géén verschil, dan zou ik het niet meer doen, omdat het best wel een pittig kuurtje is.
Hartelijke groet,
Rosa
Hoi Rosa,
Dank voor je reactie, ik heb net mijn derde reiniging achter de rug. De tweede keer waren en zowaar een paar”steentjes” die sterk lijken op de fotos die ik op internet gezien had dus dat sterkte mij in mijn voornemen om het minimaal nog een keer te doen. En de derde keer was het raak, honderen stenen varierend in grootte en kleur van bruin tot heldergroen! Voel me nog niet echt beter maar ik ja er nu maandelijks mee door om te kijken vat her resultaat is. Het ook het boek van Andrea Moriz aangeschaft om me verder in te lezen.
Ik heb nog steeds enige scepcsis omdat volgens diverse artikelen de “Stenen” weinig anders zijn dan verzeepte olijfolie, maar dat verkaart geenszins waarom er dan dse eerst keer niets kwam, de tweede keer een beetje en nu dus de derde keer best veel! Dat vind ik toch een sterke aanwijzing dat het inderdaad lever’galstenen zijn en geen samengeklonterde olijfolie. Heb nl. ook gelezen dat wanneer de stenen beginnen los te komen, je je tijdelijk zelfs minder goed kan voelen en dat klinkt mij wel logisch in de oren. Ben dus erg benieuwed wat dit mij komende tijd gaat brengen!
Ha Klaas, De kritische tegengeluiden (verzeepte olijfolie e.a.) ken ik ook. Dat neemt niet weg dat ik het ook perse wilde proberen. Daar is dus overigens ook niets ‘wetenschappelijks’ aan en ik beschrijf ook alleen maar n=1 dus mijn eigen ervaring. En ik voelde me er goed bij! Ik ben benieuwd naar je ervaringen en hoop dat je je er fitter bij voelt de komende keren. Want ik weet het, het is en blijft echt wel een investering in je lijf en je moet er wat voor overhebben, dus laat het resultaat er ook naar zijn. Succes en hartelijke groet,
Rosa
Vraag me af of het ook op een andere manier kan. Kan absoluut niet tegen bitterzout.
Dankjewel voor alle info hier Rosa. Leuk en waardevol om te lezen! Ik ben afgelopen oktober gestart, en echt nog een beginner.
Lig nu wakker te liggen nà net zo’n 2 uren geleden de beruchte mix gedronken te hebben, en ik ben benieuwd naar de resultaten van dit keer. Het heeft iig weer flink gerommeld in m’n maagstreek (^_-) en ik ga voorlopig nog wel een tijdje door met deze kuur: ivm mijn algehele gezondheid heb ik meer te winnen dan te verliezen, ondanks de flinke impact die het doen van deze kuur met zich meebrengt.
Oehhhhh Briggitte, ik leef met je mee hoor! Dat wakker liggen na de beruchte mix, precies zoals jij het formuleert zo is het ook 😉
Succes en ik hoop dat het je veel inzicht geeft! Hartelijke groet,
Rosa
Dag allemaal, dag Rosa
Gister mijn 7e leverzuivering gedaan. En ohw…wat was ik misselijk en brak vannacht! En vanmorgen ook nog. Na de 4e epsomdrank om 8u weer terug naar bed. Erg?? Kon amper op mijn benen staan. Bij eerdere zuivering tot wel honderden steentjes en deze keer maar 8. Olijfgroene doperwtjes. In de voorbereidingsweek en zelfs op de dag van zuivering nog gewerkt maar vandaag enorme terugslag. Komende dagen vrij genomen. Eerst herstellen. Ipv de appelsap gebruik ik de Kalid Acid. Appelzuurtabletten. Heb me 7 dagen keurig aan de voorbereidingsweek gehouden qua voeding. Is beetje afzien maar te doen. Geen koffie vind ik geen leven maar vandaag dus al 8 dgn geen koffie genomen! Had en heb steeds ook veel gruis. Betekent, nu maar 8 steentjes, dat ik al schoon genoeg ben en kan volstaan met 2x per jr een ‘onderhoudsbeurt’??? Vind het wel een pittige ingreep! Waarom dan zo brak,moe en misselijk??? De lever wordt er toch schoner van waarom dan toch zo’n belasting voor de lever??? Lees het graag! Gr Miriam
Hallo Rosa,
Wanneer doe je de klysma? Ik lees dat niet terug in je tekst. Klopt het dat dit op de 6e dag is voor je aan de bitterzout begint? Is het ook aangeraden om nog een klysma te nemen na de kuur?
Alvast bedankt.
Gr, Sam
Hallo Rosa,
Fijn deze website en ervaringen van mensen! Zelf ben ik 2x met spoed naar het ziekenhuis gebracht omdat ze dachten dat ik hartklachten had. Gelukkig zijn ze bij de 2e keer verder gaan kijken wat er nou werkelijk aan de had was/is. Mijn galblaas zat helemaal vol met galstenen. Dit veroorzaakte dus de hevige pijn. Ze wilden mijn galblaas verwijderen maar aangezien er nog 3 weken was tot de operatie ben ik de eerste zuivering gaan toepassen. Ik ben flink veel steentjes verloren en zelfs een aantal redelijk grote van ruim 1 cm. De 2e zuivering heb ik ook achter de rug. Weer een flink aantal steentjes maar geen grote. Wie weet weer grote als ik een aantal zuiveringen verder ben. Ik pas naast de zuiveringen ook levermassage, leverpakkingen en groene koffie klysma’s toe. Ik ben zelf natuurgeneeskundige.
Ik kan helaas ondertussen nog weinig voedsel verdragen waar ik niet op reageer. Groente en fruit gaat goed., aardappel en rijst ook. Maar ondertussen ben ik een beetje inspiratieloos…. Ik neem regelmatig groentesappen uit de slowjuicer, salades maar veelal hetzelfde en gekookte groente. Dus alle tips en recepten zijn van harte welkom!! Ik heb nog veel zuiveringen te gaan en hoop op deze manier mijn galblaas te behouden!
Iedereen veel succes die ook de zuiveringen toepast. Je kunt het beste galkolieken voorkomen en bij voorbaar zuiveringen toepassen. Dit komt je gezondheid volledig ten goede!
Hallo!
Ten eerste bedankt voor de duidelijke uitleg! Ik ben van plan de leverreiniging ook te doen en nu heb ik nog 2 kleine vragen:
Vraag 1:
Op dag 6 nadat je het grapefruit/olie mengsel op hebt gehad moet je minimaal 20 minuten stilliggen.
Ga/kan je daarna gewoon slapen?
Vraag 2:
Bij de boodschappenlijst staat Appelcider azijn (ja, wat je een aantal dagen een paar keer per dag naar binnen lepelt)
Alleen in de dag omschrijving zie ik dit nergens staan. Wanneer neem je dit en hoe vaak en in welke hoeveelheid?
Alvast hartstikke bedankt voor de uitleg!
Met vriendelijke groet,
Demi
Hoi allemaal,
ik heb sinds maart vorige jaar last van Galkolieken, echo zijn geen echte stenen te zien, enkel wat sludge dus gruis, en matig verdikte galblaas. Ben al jaar of 5/6 PDS patient (spastiche darm), echter 6 jaar geleden heb ik een zuiveringskuur gedaan, met olijfolie, bitterzout e.d. Toen een paar steentjes gevonden, maar meer gruis. Daarna begonnen de ongemakken in darmen/ maag, en dus dit jaar galblaas problemen. Ik ben best huiverig om deze kuur nu te doen, zou dit veilig kunnen? Ik moet anders volgens de specialist de galblaas eruit laten halen, maar goed ze kunnen niet zeggen of dan alle klachten weg zijn, dus ik pas hiervoor. Wel heb ik een oud drankje gevonden wat voor mij echt een opluchting zorgt, dat is RESIUM. een spaans oud drankje, wat mij minder opgeblazen gevoel geeft, en minder ongemakt in de darmen, echter zijn dit ook kuren en kan ik niet constant drinken. De pijn van de koliekaanvallen worden minder echter het branderige gevoel rechter achterrug komt soms nog opzetten en wat steken in rechterbovenbuik. Dus de echte kolieken gelukkig weer een goed half jaar geleden.
Maar zou de kuur gevaarlijk zijn nu? En zou het kunnen dat de eerste kuur ik wat heb losgemaakt en vervolgens is gaan irriteren en niet meer herhaald heb?
wil zelf niet gaan dokteren, want als er een ontsteking bij komt kan ik verder van huis af zijn.
Hopelijk is er iemand hier met wat meer ervaring erin?
Dank!
Hoi Tim, ik zou het boek Lever- en galblaaszuivering van Moritz aanschaffen, daarin staan ook veel praktijkvoorbeelden beschreven, en alle uitleg over de procedure. Denk dat antwoorden op de vragen die in jouw situatie opkomen daarin allemaal terug zijn te vinden. Veel succes, ik ga ‘m morgen voor ’t eerst in 12 jaar weer opstarten, helaas niet bijgehouden maar destijds braaf volgehouden totdat er 2 opeenvolgende zuiveringen niets meer te zien was. Zoals bij meerderen de 1e keer weinig zichtbaar, de 2e meer en toen opbouwend tot de 6e waarbij er honderden stenen uitkwamen, erna steeds minder tot helemaal niets. Eens begonnen niet stoppen, dat staat ook duidelijk in het boek, want je veroorzaakt een verschuiving van de stenen. Dus mensen die denken het niet vol te kunnen houden kunnen er beter helemaal niet aan beginnen. Veel succes!
Dag Rosa,
Ik heb de afgelopen twee weken drie maal een ernstige pijn aanval gehad. Eergisteren bleek in het ziekenhuis dat ik niet alleen galstenen maar helaas ook een galblaas ontsteking heb. En die moet binnenkort operatief worden verwijderd. Een vriendin attendeerde me op de Moritz methode van lever en gal spoeling en zo ben ik bij jouw site aangekomen.
Ik zou heel graag mijn galblaas willen houden, want alle organen hebben een doel. Mijn vraag aan jou is: wanneer zou ik het beste met de kuur kunnen beginnen? De ontsteking zit er sowieso vanaf woensdag 28 februari, maar het kan zijn dat die al een paar dagen eerder aan het sluimeren was.
Alvast bedankt!
Marianne
Hallo ik heb momenteel een galblaasonsteking , ik wil mijn galblaas niet laten weghalen operatief , kan deze Moritz zuivering ook mij helpen aub , ik heb ook de ziekte van crohn sedert 30 jaar , dank u bij voorbaat