Golden milk, of kurkuma latte, jaren terug hoorde ik het voor het eerst. Inmiddels is dit populaire drankje niet meer weg te denken uit de koffiebars. Wat is golden milk en waarom is het zo populair geworden?
Wat is golden milk?
Gouden melk is een eeuwenoude, warme specerijendrank met kurkuma als hoofdingrediënt. Golden milk is oorspronkelijk een Ayurvedisch recept van duizenden jaren oud: het is een verwarmende drank die je immuunsysteem ondersteunt. Volgens de Ayurvedische leer zorgt Golden Milk voor een verwarming van je lichaam van binnenuit en bevordert het je bloedsomloop.
Kurkuma bevat curcumine en dat heeft zeer veel interessante eigenschappen voor onze gezondheid, waaronder:
- Ontstekingsremmer
- Antioxidant
- Pijnstillend
- Bevordert de spijsvertering
- Ontgift de lever
- Reguleert de stofwisseling
- Helpt bij diverse huidaandoeningen
Lees hier meer over kurkuma en curcumine.
Naast het belangrijke bestanddeel kurkuma bevat gouden melk ook nog diverse andere verwarmende specerijen, zoals gember, nootmuskaat, zwarte peper, kardemom en kaneel. Eigenlijk is golden milk het perfecte winterdrankje om op te warmen en je gezondheid te ondersteunen. Tenslotte is het ook nog eens hartstikke lekker, dit had eigenlijk al veel eerder populair moeten worden 😉
Hoe maak je Golden Milk?
Er zijn diverse kant-en-klare kruidenmixen verkrijgbaar om in een handomdraai je eigen Gouden Melk te maken. Op zich helemaal niets op tegen voor een snelle golden milk. Als je een kant-en-klare mix voor Golden Milk koopt, kijk dan wel goed naar de samenstelling en loop in een boog om de mixen met zout en smaakversterkers heen.
Golden milk kan je natuurlijk ook zelf maken.
Ingrediënten voor 1 grote mok Golden Milk
- 250 ml amandelmelk
- 2 theelepels kurkuma
- 2 schijfjes verse gember (of 1/2 theelepel gemberpoeder)
- 1/2 theelepel (Ceylon) kaneel
- 1/2 theelepel kardemom
- 1/2 theelepel extra vierge kokosolie
- Zwarte peper (ter bevordering van de opname van kurkuma)
De snelle bereidingswijze is als volgt: voeg alle ingrediënten in een steelpan en roer goed door met een garde. Het is belangrijk dat je de specerijen goed losroert zodat er geen klontjes ontstaan, die zijn niet bevorderlijk voor de smaak 😉 Verwarm het mengsel tot het kookpunt, laat het enkele minuten sudderen en roer af en toe, schenk het in een grote mok en drink het zo warm mogelijk. Als je het door een zeefje in je mok schenkt, ben je meteen van de deeltjes af.
En nu? Sit back and relax 🙂
Variaties op de Golden Milk
Het basisingrediënt van Gouden Melk is kurkuma aangevuld met verwarmende specerijen. Zelf vind ik het recept hierboven erg lekker, maar denk ook aan de volgende variaties:
- Gebruik rijstmelk, kokosmelk, havermelk of rauwe melk in plaats van amandelmelk
- Varieer met kruiden als nootmuskaat en vanille
- Voeg indien gewenst honing naar smaak toe (als je van iets zoeter houdt)
- Maak eens een Gouden Melk havermout: gewoon havermout toevoegen en daarna nog even laten sudderen, een heerlijk ontbijt! Beetje vers fruit erbij en tot 12 uur kom jij de ochtend wel door!
Comment
[…] In de Ayurvedische geneeskunde wordt kurkuma al duizenden jaren als medicinaal kruid of specerij gebruikt bij diverse gezondheidsproblemen, onder andere voor problemen met de gewrichten, ter ondersteuning bij de spijsvertering en bij (brand)wonden en maag- darm- en leverklachten. Een heerlijk recept met kurkuma is Golden milk of kurkuma latte. […]