Nu weten we dat BPA en andere schadelijke, hormoonverstorende stoffen zoals weekmakers in het buitenland nog wel voorkomen in verpakkingen van voedsel en hiermee ook in het voedsel, maar dat dit in Nederland ook nog steeds het geval is, is onbegrijpelijk.
Bisfenol A, ofwel BPA, wordt ook hier nog veelvuldig gebruikt in de levensmiddelenindustrie. Het wordt nog steeds gebruikt in verpakkingen van blik en plastic, ondanks het feit dat iedereen weet hoe schadelijk het is voor ons. Sommeert het Europees Hof van Justitie de Europese Commissie nu eindelijk tot het nemen van maatregelen?
Wat is Bisfenol A ofwel BPA en waarvoor wordt het gebruikt?
BPA is een chemische stof die wordt gebruikt als grondstof om plastic te maken. BPA maakt plastic hard. BPA komt voor in plastic verpakkingen zoals bekers, bakjes en flesjes, maar ook wordt het in de vorm van epoxyhars toegepast aan de binnenkant van blikverpakkingen waar voedsel in zit. Het is in blik als het ware een beschermlaag zodat het blik niet kan roesten. Immers, blik kan roesten als het nat wordt, en roest willen we niet in onze voeding. Maar ehm…. we willen ook géén BPA in onze voeding! En dat gebeurt toch: het BPA lekt in de voeding, bijvoorbeeld onder invloed van verhitting.
Bisfenol A is een zeer schadelijke stof voor je gezondheid omdat het je hormoonhuishouding ernstig kan verstoren. BPA werkt als een xeno-oestrogeen en kan zelfs in lage hoeveelheden de aanmaak en groei van vetcellen versnellen. Daarnaast wordt BPA veelvuldig in verband gebracht met kanker, stofwisselingsziekten, hart- en vaatziekten, diabetes en vruchtbaarheidsproblemen.
Welke producten bevatten nu weer BPA?
Je hebt misschien de Radar uitzending van februari over BPA in onze voeding gezien? Zo nee, klik hier naar de Radar uitzending en je bent weer helemaal bij van de best schokkende resultaten.
Stichting Wemos heeft samen met TNO een aantal veelgebruikte producten getest. In 4 van de 5 geteste producten is BPA aangetroffen:
- Blik maïs AH Basic (6 microgram per kilo)
- Pakje appelsap Goudappel Appelsientje (6 microgram per kilo)
- Blik knakworstjes Unox Knaks (25 microgram per kilo)
- Blik tonijn Princes (13 microgram per kilo)
Wemos geeft overigens wel aan dat deze producten afzonderlijk niet de grens overschrijden van de Europese Voedsel en Warenautoriteit (EFSA) van 4 microgram per kilo lichaamsgewicht per dag. De vraag waar zij zich echter over buigt, is hoeveel we nu dagelijks in totaal aan hormoonverstorende stoffen binnenkrijgen! De EFSA heeft de maximaal toelaatbare grens vorig kaar bijgesteld van 50 microgram per kilo lichaamsgewicht per dag naar 4 microgram per kilo lichaamsgewicht per dag.
Advies om zo min mogelijk te worden blootgesteld aan BPA
Als de overheid er dan nog niet aan toe is -om welke reden dan ook- om ernstige hormoonverstorende stoffen in de verpakkingsindustrie van levensmiddelen te verbieden, dan moeten we zelf extra waakzaam zijn. Zoals je in dit onderzoek ziet, zijn het ook gewoon de bekende merken die je zou willen vertrouwen die het gevaarlijke BPA gebruiken bij het verpakken van voeding.
Mijd zo goed mogelijk bakjes en bekers van plastic. Vervang deze door glazen schaaltjes en glazen. Verwarm je eten niet op in plastic bakjes, want je weet nooit of in het produceren van dat plastic BPA is gebruikt. Schep het desgewenst eerst over in een glazen schaaltje of op een bord. Koop zoveel mogelijk verse producten, of anders gedroogde producten, maar vermijdt ingeblikt voedsel zoveel mogelijk zo lang er geen verbod is op BPA in deze verpakkingen.
Kijk voor meer informatie ook op de pagina van Radar.
BPA-vrije flessen
Water dat je in de supermarkt koopt, zit tegenwoordig steeds vaker in BPA-vrije verpakkingen, maar helaas is dat nog niet altijd het geval 🙁 Ook in het buitenland kan je er niet zeker van zijn. Kijk daarom altijd naar de onderkant van de kunststof verpakking.
Wil je veilige waterflessen voor onderweg, dan kan je die hier aanschaffen.
Leave A Reply