Helaas, maar waar, voor veel -met name vrouwen- is een blaasontsteking een regelmatig terugkerende kwaal en in sommige gevallen zelfs chronisch van aard. Blaasontsteking (Cystitis) is een hinderlijke kwaal omdat je continu aandrang hebt om te plassen maar dan eigenlijk niet of nauwelijks plast. Bovendien is het een pijnlijke kwaal, met name het plassen zelf kan bijzonder pijnlijk zijn. Wanneer je een blaasontsteking verwaarloost, kan de infectie zich via de urineleider omhoog werken en zelfs tot (ernstige) nierbekkenontsteking leiden. Houd je blaasontsteking langer dan enkele dagen aan, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.
Blaasontsteking bij mannen en vrouwen
Een blaasontsteking is een veel voorkomende kwaal, zowel bij mannen als bij vrouwen. Toch komt deze bij vrouwen veel vaker voor. Zo’n 90% van de blaasontstekingen wordt veroorzaakt door de E.Coli bacterie (Escheria Coli), die in de dikke darm voorkomt. Bij vrouwen ligt de urinebuis veel dichter bij de anus dan bij mannen, waardoor de E.Coli bacterie zich gemakkelijker naar de urinebuis verspreidt. Eenmaal aangekomen in de urinebuis veroorzaakt deze bacterie gemakkelijk een blaasontsteking. Een ander lichamelijk verschil tussen mannen en vrouwen is dat de urinebuis van vrouwen korter is dan bij mannen. Verspreiding in het lichaam via de urinebuis is bij vrouwen daarom ook sneller gebeurd dan bij mannen.
Oorzaken van blaasontsteking
Zo’n 90% van de blaasontstekingen wordt veroorzaakt door de E.Coli bacterie. Handelingen die de kans vergroten dat de E-coli bacterie zich van de anus naar de urinebuis kunnen verplaatsen, zijn de grootste veroorzaker van een blaasontsteking. Bij vrouwen gaat het om verkeerd om afvegen na toiletbezoek of door geslachtsgemeenschap. Daarnaast bestaan er nog andere oorzaken die (mede) verantwoordelijk zijn voor een blaasontsteking:
- Onvoldoende drinken
- Slechte hygiëne
- Plas ophouden
- Blaasverzakking bij vrouwen (waardoor de blaas niet goed geleegd wordt)
- Vergrote prostaat bij mannen (waardoor de blaas niet goed geleegd wordt)
- Na het plaatsen van een spiraaltje
- Nauwsluitende en slecht ademende kleding en ondergoed (ideaal klimaat voor bacteriën en schimmels)
- In periodes van verminderde weerstand
- Komt vaker voor tijdens zwangerschap (als gevolg van groter wordende baarmoeder)
- Komt vaker voor tijdens de menopauze (oestrogeentekort)
- Bij diabetes is de kans op blaasontsteking ook groter
Symptomen van blaasontsteking
De symptomen van een blaasontsteking herken je meteen:
- Continu aandrang om te plassen, terwijl er maar weinig tot geen urine komt
- Vaak plassen maar telkens kleine hoeveelheden
- Brandend gevoel bij het plassen
- Sterk ruikende urine
- Troebele urine, soms zelfs een beetje bloed in de urine
- Zeurende pijn in onderbuik en -rug
Behandeling van blaasontsteking
Als een arts een blaasontsteking vaststelt, wordt er meestal een antibioticakuur voorgeschreven. Het is belangrijk dat een kuur helemaal wordt afgemaakt en dat er veel water bij wordt gedronken. Komt de blaasontsteking regelmatig terug, dan verwijst een arts je waarschijnlijk door naar een uroloog om te onderzoeken of er (anatomische) afwijkingen zijn die een blaasontsteking veroorzaken.
Waarom ik geen antibiotica neem bij een blaasontsteking
Antibiotica is een enorme aanval op je lichaam omdat naast de E.Coli bacterie ook veel goede bacteriën in je lichaam worden gedood. Na afloop van een blaasontsteking kan een vrouw regelmatig een andere kwaal krijgen zoals een vaginale infectie, omdat de natuurlijke weerstand en defensiemechanismen in je lichaam afnemen als gevolg van de antibiotica. Bij regelmatig gebruik van antibiotica kan er resistentie van de E.Coli bacteriën optreden voor antibiotica. Als je antibiotica kan voorkomen, zijn er dus goede redenen om dat te doen.
Een orale antibiotica kuur lost minstens 90% van de blaasontstekingen op, maar er blijft een kans op herhaling, meestal als gevolg van het niet strikt opvolgen van de antibiotica voorschriften. Bij ongeveer 10% van de vrouwen komt de blaasontsteking binnen 3 weken terug. Je krijgt dan een nieuwe antibioticakuur, maar nu eentje van 7 tot 14 dagen.
Als je als vrouw regelmatig blaasontsteking krijgt (bijvoorbeeld jaarlijks één of meerdere blaasontstekingen), kan een arts zelfs voorstellen om je preventief tegen blaasontsteking te beschermen. Een dokter kan dan preventief gebruik van antibiotica voorschrijven. Zelf geef ik de voorkeur aan een blaasontsteking zoveel mogelijk te voorkomen en om eventueel natuurlijke manieren in te zetten om blaasontstekingen te verhelpen of te voorkomen.
Voorkomen van blaasontsteking
Wat kun je zelf doen om blaasontsteking zoveel mogelijk te voorkomen?
- Voldoende (water) drinken (minimaal twee liter per dag): je spoelt dan bacteriën door en je spoelt je blaas en urinebuis schoon
- Goede intieme hygiëne
- Regelmatig plassen en dan goed uitplassen
- Direct na geslachtsgemeenschap plassen (zodat E.Coli bacteriën die eventueel in de urinebuis zijn beland direct worden uitgeplast)
- Altijd van voren naar achteren afvegen bij toiletbezoek
Natuurlijke behandeling van blaasontsteking
Let op: de volgende middelen zijn zogenaamde huis-, tuin- en keukenmiddelen en bevatten géén medische claims.
Cranberries
Cranberrysap, één van de bekendste doe-het-zelf-middelstjes tegen blaasontsteking. De kans dat het helpt, is overigens klein. Cranberrysap is in de meeste gevallen niet sterk genoeg of niet hoog genoeg geconcentreerd om de E.Coli bacteriën los te weken. De sterk verdunde limonades met cranberryextract natuurlijk al helemaal niet. Hooggedoseerd is cranberry verkrijgbaar in de vorm van capsules. Cranberry is meer geschikt om blaasontstekingen te voorkomen in periodes met minder weerstand dan voor het wegkrijgen van een bestaande infectie: enkel en alleen cranberry is hier niet sterk genoeg voor.
D-Mannose
Het werkzame bestanddeel van cranberries is de kleine hoeveelheid D-Mannose die het bevat. Pure D-Mannose is 50 maal krachtiger dan cranberry extract. D-Mannose is een natuurlijk enkelvoudig suiker (monosacharide) dat van nature in kleine hoeveelheden voorkomt in veel planten, bomen en vruchten, waaronder cranberries, veenbessen, bosbessen en appels. D-Mannose wordt heel effectief ingezet bij door E.Coli veroorzaakte blaasontstekingen. Wat gebeurt er precies? Op de epitheelcellen van de urinewegen komen eiwitten voor die mannose bevatten. De E.Coli bacterie bevat een soort haartjes met daarop een bindingsstof die zich specifiek hecht aan mannose. Als je D-Mannose inneemt, komt deze vrijwel onveranderd in de urine terecht. Daar hecht de D-Mannose zich aan de E-Colibacteriën zodat deze zich niet meer an de blaaswand kunnen hechten. Vervolgens worden de E.Colibacteriën (eenmaal gebonden aan D-Mannose) via de urine uit het lichaam gespoeld. Bij inname van een aantal grammen mannose ineens, bijvoorbeeld door het slikken van een D-Mannose voedingssupplement, zijn in de urine grote hoeveelheden D-Mannose aanwezig. Daardoor zijn de meeste E-Colibacterën al bezet door mannose en kan de bacterie zich niet meer hechten aan het epitheel van de urinewegen. Er zijn D-Mannose supplementen in capsules en er zijn poeder D-Mannose supplementen, de laatste worden in water of een vruchtensap opgelost.
Voordelen van D-Mannose
- Lichaamseigen stof die onder andere voorkomt in cranberries
- Tot 50 maal effectiever dan cranberry
- Valt de goede bacteriën niet lastig
- Hypo-allergeen en vrij van toevoegingen
Als je vaker blaasontstekingen hebt, dan is er een grote kans dat je het al mijlenver van te voren aan voelt komen. Handig als je dan een potje D-Mannose poeder in huis hebt. Drink veel water en neem enkele grammen D-Mannose. Grote kans dat in enkele dagen je blaasontsteking is verdwenen. Is dit niet het geval, wacht dan niet te lang met naar de dokter gaan! Als je blaasontsteking níet door de E.Colibacterie is veroorzaakt, heeft behandeling met D-Mannose geen enkele zin.
Leave A Reply