Water met fruit, wanneer schenken ze dat nu eens in mijn favoriete cafés en op mijn favoriete terrasjes? Ik zou er best wat voor betalen 😉 Thuis is water met fruit al helemaal spotgoedkoop! En niet te vergeten, heel goed tegen de dorst. En veeeeeeeeel minder saai dan gewoon water.
Ik drink eigenlijk al jaren geen frisdrank meer. Er zitten mij teveel suikers in, maar ook de kunstmatige suikers van de light frisdrank industrie zie je mij nooit drinken. Vruchtendrankjes zijn, ook al zie je het niet, rijk aan suiker (en dus aan calorieën), bovendien is een hele dag veel te lang voor alleen maar frisdrank. Ik drink graag thee en mijn guilty pleasure is een latte. Maar in de zomer drink ik liever koude drankjes! En toch met een lekkere bite 😉
Tsja, zelf water met fruit maken dus. En gelukkig is dat heel gemakkelijk! En goed voor je portemonnee. Ooit postte ik mijn 10 gratis recepten voor fruitwater maken. Dat werd een regelrechte hit vorig jaar. Maar soms mis ik zelf de zogenaamde bite. Alleen maar fruitwater vind ik flauw worden en gin-tonic is dan niet het meest verantwoorde alternatief. Wel mag mijn fruitwater eruit zien als een gin-tonic, want bij de gin-tonic marketeers hebben ze wel begrepen dat het oog ook wat wil. En ehm… het toevoegen van kruiden aan mijn fruitwater heb ik ook een beetje afgekeken van deze trend 😉
Hier vind je mijn lekkerste water met fruit en kruiden, als je ook een lekkere hebt of een prachtige foto, wil je die dan met mij delen?
Water met fruit en kruiden begint met een goede basis
Eerlijk is eerlijk, mik bij elkaar waarvan jij denkt dat het lekker is en je bent al een heel eind als recepten ontwerper: fruit, groente, kruiden, specerijen en eetbare bloemen. Voorbeelden:
- Fruit: watermeloen, aardbeien, frambozen, bramen, bessen, citrusfruit
- Groente: komkommer, venkel, wortel, selderij
- Kruiden: munt, rozemarijn, thijm, basilicum, koriander
- Specerijen: kaneelstokjes, vanillestokjes, kruidnagel, cardamom, gember, steranijs, citroengras
- Eetbare bloemen: lavendel, rozenblaadjes, citrusbloesem, viooltjes
Appel kaneel water
Appel met kaneel is een heerlijke smaakcombinatie, niet voor niets de basis voor een appeltaart: friszuur en pittig tegelijk!
- Snij een stukje appel in schijfjes en kneus deze met een vijzel of stamper. Of lekker makkelijk: met een vork. Zo komt de smaak los
- Giet er water bij en voeg 2 of 3 kaneelstokjes toe
- Het duurt even voordat water de smaak van kruiden opneemt, dus laat het enkele uren in de koelkast staan zodat de smaak goed in het water trekt
- Zijn de appelschijfjes wat bruin geworden? Geen nood: haal ze eruit en vervang ze voordat je uitserveert gewoon door verse, omdat dat er nu eenmaal beter uitziet 😉
Bosbes citroen muntwater
- Wat voor al het fruit geldt, geldt voor bessen in het bijzonder: als je bosbessen niet kneust, geeft het géén smaak aan je water.
- Kneus enkele bosbessen flink zodat ze gemakkelijk smaak afgeven aan het water
- Voeg enkele takjes munt toe en wat schijfjes citroen
- Laat enkele uren of liever nog een hele nacht in de koelkast staan
- Met uitserveren gewoon weer enkele hele besjes toevoegen dan heb je toch weer een prachtige kan om te zien.
Bosbes lavendelwater
- Mijn favoriet!
- Voeg flink wat gekneusde bosbessen aan water toe
- Voeg 5 tot 8 lavendelbloemen toe (pluk deze gewoon uit je tuin). Tip: als je lavendel plant, haal dan jaarlijks de bloemen eruit. Deze kan je namelijk ook laten drogen. Zo kan je het hele jaar lavendel door je fruitwater doen of het gebruiken om thee zelf te maken.
- Laten staan gedurende enkele uren
- Uitserveren met ijsklontjes voor een heerlijk frisse zomerdrank! Tip: stop wat bosbessen of lavendel in je ijsklontjes. Dat kan je gewoon laten meevriezen en ziet er superleuk uit!
Citroengras muntwater
- Citroengras is super spicy en wordt veel in de oosterse keuken gebruikt. In fruitwater is deze erg onderbelicht. Wat zonde is, want het geeft een verrassend spicy smaak aan fruitwater.
- In combinatie met de frisse muntsmaak zet je echt iets speciaals voor aan je gasten.
- Als je citroengras te lang laat trekken (datzelfde geldt bijvoorbeeld voor gember) dan kan je fruitwater erg spicy uitpakken. Geen nood: voeg een beetje rauwe honing toe en je fruitwater is hersteld!
- Vind je een citroengras stengel niet veel leuker voor het oog dan een lepeltje? Datzelfde heb ik ook altijd met bleekselderijstengels: de eetbare lepeltjes in een smoothie 😉
Citrus steranijs water
- Laat steranijs een nachtje trekken in water en je krijgt een verbluffend volle smaak. Ik begrijp ook niet waarom steranijs nog niet veel aandacht krijgt in de fruitwatergekte. Behalve een volle smaak geeft steranijs ook nog eens een feestelijke uitstraling aan je glas, oordeel zelf maar!
- Kneus citrusfruit zoals (bloed)sinaasappel of rode grapefruit, voeg steranijs en ijs toe, en je fruitwater doet niet onder voor een goede gin-tonic. Met zo’n prachtige look pak je natuurlijk ook je feestelijke glazen uit de kast! Feestelijk drinken zonder alcohol. je mag jezelf altijd verwennen!
Cranberry steranijs limoenwater
- Cranberries zijn slecht verkrijgbaar als vers fruit, en al helemaal niet het hele jaar door, maar hiervoor heb ik de diepvriesafdeling van de supermarkt ontdekt!
- Cranberries geven een friszure smaak aan fruitwater
- Combineer het met een klein beetje rauwe honing of steranijs om de smaak milder of iets zoeter te maken als je dat liever hebt
- Garneer met een schijfje limoen als leuk kleuraccent
Grapefruit rozemarijnwater
- Ooit, toen ik nog begin 20 was 😉 heb ik rode grapefruits leren eten. Ik was op vakantie in Californië en daar proefde ik voor het eerst hoe ze horen te smaken: fris, lichtzuur, heerlijk. Sindsdien ben ik er gek op! Maar ik zal dan ook nooit, nooit, nooit onrijpe supermarkt grapefruits gebruiken.
- Met een paar takjes rozemarijn wordt je grapefruit water nog voller van smaak. Rozemarijn moet een nacht kunnen intrekken om smaak af te geven. Heb je die tijd niet, gebruik dan wat heet water (dat je daarna koelt met ijsblokjes) of kneus het goed met een vijzel.
Kaneelwater
- Heb je wel eens kaneelwater geprobeerd? Heerlijk!
- Doe gekookt, heet water in een kan en voeg hier enkele kaneelstokjes aan toe
- Laat dit op natuurlijke wijze afkoelen en zet het vervolgens een nacht in de koelkast
- Je zal verrast worden door de smaak
- Voeg als variatie wat druppels rauwe honing of vanille toe
Komkommer munt dillewater
- Een van de gemakkelijkste watertjes uit eigen tuin!
- Snijd wat munt en dille uit eigen tuin, voeg wat schijven komkommer toe, laat het lekker een paar uurtjes intrekken en klaar is dit frisse groentewatertje!
Mandarijn basilicum water
- Mandarijn, wat een sensationeel verschil in je water ten opzichte van de vertrouwde sinaasappel!
- Let op: het gaat er ook bij mandarijnen om dat je ze goed kneust. Gewoon mandarijnpartjes in je water toevoegen, geeft geen smaak af. Snij desnoods haaks op de partjes, zodat je als het ware een groot snijvlak krijgt waar smaakafgifte aan het water plaatsvindt
Watermeloen kokoswater
- Okay, hier ben ik een beetje een cheater. In dit recept gebruik ik geen water maar kokoswater. Kokoswater is heel dorstlessend en vooral in de zomer gebruik ik dit graag! Let op: koop geen kokoswater uit concentraat, dat is alleen maar zonde van je geld, want met kokoswater heeft dat weinig te maken
- Kneus wat stukken rijpe watermeloen en voeg er kokoswater aan toe.
- De foto valt me een beetje tegen. Snij enkele mooie schijfjes af en prik die op de rand van je glas of voeg ze als schijfje toe in het water, ziet er stukken beter uit toch?
Wat is jouw favoriete recept voor water met fruit en kruiden?
Ben je ook gek op fruitwater? Gebruik je ook bijzondere, smaakvolle kruiden? Laat je receptje achter in de reacties, leuk als ik ook weer nieuwe recepten kan uitproberen en inspiratie voor andere lezers! IJsthee maken kan ook, met mijn ijsthee maken top 10.
Wil je méér water drinken? Koop dan een mooie waterfles voor onderweg, dan heb je altijd water bij de hand. Een leuke tip is misschien de Hydranome waterfles, die zorgt er heel handig voor dat je elke dag voldoende water drinkt.
Leave A Reply