Een detox sapkuur is helemaal van deze tijd. Er zijn diverse aanbieders van sapkuren zodat je lekker thuis kunt sapvasten. Ook kun je natuurlijk zelf een eigen sapvasten kuur samenstellen. Lees voordat je begint met sapvasten deze blog en je leert de do’s & don’ts van sapvasten.
Wat is sapvasten?
Detoxen kan op verschillende manieren. Ook met een sapkuur. Sapvasten wint enorm aan populariteit maar wat is het nu eigenlijk?
Vasten betekent dat je je helemaal of gedeeltelijk onthoudt van eten en/of drinken gedurende een periode. Hiermee geef je het lichaam rust en energie waardoor je lichaam zich beter kan ontdoen van afvalstoffen. Het resultaat hiervan is meer energie en een betere gezondheid.
Sapvasten betekent een algehele onthouding van eten, waarbij er op vastgezette tijden een dosis vers sap wordt gedronken. Dat zijn niet zomaar willekeurige sappen, bij een sapvasten kuur worden de sappen zoveel mogelijk samengesteld uit groente en fruit waarvan bekend is dat zij helpen om afvalstoffen uit je lichaam op te ruimen.
Waarom zou je sapvasten?
Er zijn legio redenen waarom je zou kunnen sapvasten. Ik noem hier de meest voorkomende:
- Afvalstoffen verwijderen uit je lichaam. Als afvalstoffen zich opstapelen in je lichaam, worden ze opgeslagen in bind- en vetweefsel en kunnen ze leiden tot bacteriegroei in je darmen. Opgehoopte afvalstoffen kunnen leiden tot kwaaltjes maar ook tot chronische kwalen en ziektes.
- Herstel van darmflora. Door verkeerde leefgewoonten heb je meer slechte dan goede bacteriën in je darmen. Door rottingsbacteriën of de aanwezigheid van Candida in de darmen komen er nog meer afvalstoffen in je lichaam en worden voedingsstoffen steeds minder goed opgenomen.
- Stofwisseling en weerstand verbeteren. Als je regelmatig de opgehoopte afvalstoffen uit je lichaam verwijdert met een sapvasten kuur geef je je spijsverteringsorganen rust en kan je lichaam intensief gereinigd worden.
- Een laatste, veelvoorkomende, reden is afvallen. Als je lichaam beter gaat functioneren, waaronder je stofwisseling, kom je minder snel aan. En natuurlijk betekent vasten dat je minder voeding krijgt, waardoor je lichaam genoodzaakt wordt (overtollige) vetreserves aan te spreken. Of het nu je doel is van een sapvasten kuur of niet: afvallen doe je sowieso.
Voorbereiding van sapvasten
Gezond sapvasten kan alleen maar met een goede voorbereiding.
- Plan je periode van sapvasten in. Sapvasten is een uitdager van je discipline. Het is mentaal een zware periode en diverse uitdagingen liggen op de loer. Begin er niet aan in periodes van drukte en stress, zoals een nieuwe baan, examens of andere belangrijke of stressvolle gebeurtenissen.
- Fysiek zijn het voorjaar en het najaar ideale periodes. In de winter bouw je doorgaans wat gemakkelijker reserves op, dus die kunnen worden aangesproken tijdens sapvasten in het voorjaar. In de zomer zit de heerlijke, maar vaak wat ongezonde, zomervakantie. Ook hier bouw je reserves en gifstoffen gemakkelijk op, waardoor sapvasten in het najaar een goed moment is.
- Ook je lichaam moet je letterlijk voorbereiden op sapvasten. Zie hieronder fase 1 (Afbouw). Afbouwen betekent niet roken, geen koffie en alcohol, geen vlees en vis, geen vette maaltijden, geen suikers, geen bewerk voedsel of fastfood. Je eet in deze periode alleen maar licht verteerbare voeding, zoals fruit en groente, magere kwark en kruidenthees.
- Een goede voorbereiding kan tenslotte gevonden worden in saunabaden, yoga en wandelingen.
Wat eet je wel en niet tijdens de voorbereiding?
Minimaal een week vóór het sapvasten pas je je voeding geleidelijk aan zodat je lichaam langzaam kan wennen en goed voorbereid is op het daadwerkelijke vasten met sappen.
Gebruik geen:
- Nicotine, alcohol, frisdrank, cafeïne en theïne
- Specerijen en zout
- Suiker en zoetstoffen
- Deegwaren zoals pasta, brood en crackers
- Vlees, vis, harde kaas, bewerkte vetten en ei
- Melk
Gebruik wel:
- Vers fruit en verse groenten. Let op: gebruik biologisch fruit en groente anders vergift je je lichaam met pesticiden.
- Eet groente rauw, kort gestoomd of eet gefermenteerde groente zoals zuurkool
- Verse groente- en fruitsappen
- Rijst, boekweit, gierst of quinoa
- Zure melkproducten, zoals kwark, yoghurt, kefir en zachte kaas als hüttenkäse
- Kruidenthee en voldoende zuiver water zonder koolzuur
De drie fases van sapvasten
Gezond vasten met sappen is niet zomaar een paar daagjes sappen drinken. Als je dat toch doet, raakt je lichaam in een enorme shock wat kan leiden tot een lichamelijk trauma en averechtse effecten. Gezond sapvasten betekent dat je je lichaam langzaamaan naar een situatie van vasten met sappen brengt en langzaamaan weer naar een situatie van eten. Vergelijk het maar met een bad met koud water: als je langzaam probeert door te komen, dan went je lichaam geleidelijk aan de lage temperatuur, waardoor je geen hartslagpieken en hoofdpijnen krijgt. Met sapvasten werkt dat ongeveer hetzelfde. Er zijn 3 fases:
Fase 1: Afbouw
Neem een afbouwfase van 3 tot 7 dagen waarin je vergiftende stoffen voorzichtig afbouwt. Vergiftende stoffen zijn onder andere alcohol, nicotine, cafeïne, dierlijke vetten, suikers en alle vormen van bewerkte voeding zoals kant-en-klaar producten en fastfood.
Fase 2: Sapvasten
Het vasten zelf duurt meestal 3 tot 7 dagen. In deze periode eet je niet, maar drink je veel water en op vaste tijden drink je je verse sappen. Sapvasten kan mét en zónder aanvullende supplementen. De spelregel is wel vaak: hoe langer de sapkuur duurt, hoe langer je lichaam geen essentiële mineralen krijgt, dus enige vorm van suppletie is dan wel onderdeel van een sapkuur.
Fase 3: Opbouw
Je kan niet van de een op andere dag naar een ‘normaal’ eetpatroon. Je lichaam heeft enkele dagen geen vaste voeding gekregen en moet hier langzaam weer aan wennen. In de opbouwfase begin je met heel lichte maaltijden en bouw je rustig op. Denk hierbij aan groente en fruit, groentesoepen en crackers met licht beleg. Ook probeer je de meest giftige stoffen na een periode van sapvasten tenminste voor een tijd uit je patroon te bannen (zoals roken, 20 koppen koffie en dagelijks roodvlees).
Welke sappen drink ik tijdens het sapvasten?
Er worden diverse sapvasten kuren aangeboden. Er zijn sapkuren van 3 dagen tot een hele week. En sommige sapvasten kuren voorzien je naast de sappen (of saprecepten) ook nog van de nodige supplementen. Het voordeel van een sapvastenkuur is dat je niet zelf hoeft na te denken, maar gewoon doet wat er is voorgeschreven. Als je nog nooit een sapvast kuur hebt gedaan, dan weet je niet hoe je lichaam hierop reageert. Ik adviseer je dan om een kortdurende sapkuur te doen, zodat je goed in de gaten kunt houden hoe je lichaam reageert. Ook sapvasten bouw je namelijk langzaam op. Ben je onzeker of heb je bepaalde (lichamelijke) klachten? Begin dan nooit een sapkuur op eigen houtje, maar raadpleeg een arts of diëtist!
Klik hier voor mijn persoonlijke top 10 saprecepten, ik hoop dat je ze lekker vindt!
Wat merk je tijdens het sapvasten?
Maak je niet direct zorgen als je merkt dat je lichaam (onbekende) reacties vertoont. Ontgiftingsreacties zijn normaal tijdens het sapvasten. Hoe weet je of het sapvasten werkt?
- Je urine en ontlasting verandert (urine is donderder en kan zelfs enorm stinken, ontlasting wordt donkerder maar ook diarree komt veel voor), bij ernstige vervuiling kun je zelfs wat gruis uit je galblaas kwijtraken met urineren
- Je kan meer zweten, je transpiratievocht kan sterker ruiken
- Verkoudheid of gevoeligheid van keel, neus en oor treedt vaak op
Dit is niet erg, dit zijn natuurlijke methoden van je lichaam om zichzelf te reinigen. Verder zijn er nog diverse andere ontgiftings symptomen die bijzonder hinderlijk kunnen zijn, maar altijd tijdelijk van aard: hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen of vertraging van je polsslag en een lagere bloeddruk, misselijkheid en een flauw gevoel, moeheid en een kouwelijk gevoel. Ook je emotionele huishouding krijgt het te verduren: lusteloosheid, instabiliteit en geprikkeldheid liggen op de loer. Dit gebeurt als reactie op de opeenhoping van afvalstoffen en een laag suikergehalte in je bloed.
Zijn deze verschijnselen tijdelijk van aard, dan is er geen enkele reden om je zorgen te maken. Houdt het aan, stop dan met sapvasten of vraag begeleiding.
Wanneer kun je beter niet sapvasten?
Let op: sapvasten is alléén geschikt voor (redelijk) gezonde mensen. Ben je zwanger of ziek, dan is sapvasten niet voor jou geschikt. Lijdt je aan eetstoornissen of kamp je met (ernstig) ondergewicht? Ook dan is sapvasten niet voor jou geschikt. Doe je aan topsport, ook dan is sapvasten niet voor jou geschikt. Als je twijfelt of sapvasten in jouw specifieke situatie kan bijdragen aan je gezondheid, raadpleeg dan altijd vooraf een arts of diëtist. Zo voorkom je onnodige gezondheidsrisico’s.
Comment
hoi,
leuk bericht. ik wil graag sapvasten. hoevaak per dag moet ik een sap drinken? op welke tijdstippen? ik hoor graag van je.