Je hoort het steeds vaker, zeoliet. Het wordt al eeuwenlang gebruikt door verschillende natuurvolkeren, maar wordt pas sinds de jaren ’60 gebruikt in de westerse wereld. Pas de laatste 10 jaar zie je zeoliet verschijnen in de schappen tussen de voedingssupplementen. Maar wat is het precies en wat kan het voor je betekenen?
Wat is zeoliet?
Het is een 100% natuurlijk (oer)mineraal. Zeoliet is al miljoenen jaren oud. Het is ontstaan doordat vulkanische as in de zee terecht kwam, het in de zee reageerde met de zoutionen van de zee en vervolgens op de bodem van de zee een soort poreuze kleilaag vormde. Deze kleilaag is het vulkanische mineraal dat wij zeoliet noemen.
Zeoliet heeft sterk ontgiftende eigenschappen voor mensen en dieren. Misschien heb je er wel eens over gehoord vanuit de tijd van het Tsjernobyl ongeluk, waarbij het actief is ingezet tegen de radioactieve verontreiniging in de natuur. Door de grond te bedekken met een laag zeoliet, is de radioactieve straling zo goed mogelijk geneutraliseerd. Ook de plaatselijke bevolking werd gevoed met deze klei in de hoop dat de straling kon worden afgeremd. Zeolieten worden ook al jaren gebruikt als afdekking van radioactief afval zodat de straling uit de vaten niet naar buiten komt. Verder wordt zeoliet al veel jaren succesvol toegepast in waterzuiveringsinstallaties en in wasmiddelen, maar ook in de geneeskunde, de landbouw, in kattengrind, in aquariumfilters en in de petrochemische industrie.
Zeoliet als voedingssupplement?
Er bestaan in de natuur veel soorten zeoliet, maar er is maar 1 soort zeoliet die wereldwijd als voedingssupplement wordt toegepast: Clinoptiloliet. Zeoliet heeft een bijzonder sterke negatieve lading, waardoor het in staat is om veel gifstoffen in het lichaam te neutraliseren. Bijna alle gifstoffen bezitten namelijk een positieve energetische lading, waardoor zij door de negatieve lading van zeoliet kunnen worden geneutraliseerd. Naast radioactieve straling is zeoliet in staat zeer zware metalen uit ons lichaam te verwijderen. Clinoptiloliet bindt zich met name aan zware metalen en gifstoffen als kwik, lood, cadmium, arsenicum, mycotoxinen (schimmels in voedsel) en aan ammonia en pesticiden. Nadat het clinoptiloliet zich gebonden heeft aan deze toxines, wordt het met de ontlasting uit ons lichaam verwijderd. Zware metalen kunnen zorgen voor ontstekingen op celniveau die tot diverse (welvaarts)ziekten kunnen leiden.
Mogen we nu al iets over de werking van zeoliet zeggen?
Doordat zeoliet in staat is zware metalen onschadelijk te maken, wordt het inmiddels mondjesmaat ingezet ter preventie van (welvaarts)ziekten. Op internet is hier al veel informatie over te vinden, maar er kunnen nog geen medische of wetenschappelijke claims aan worden verbonden. Om geen verwarring te wekken, vermelden we deze derhalve niet in deze blog. Wel kijken we verheugd uit naar de vervolgonderzoeken en hopen dat zeoliet ook in de medische wetenschap snel zal worden erkend om haar bijzondere werking. Wanneer je bijvoorbeeld vis eet die verontreinigd is met zware metalen, is het aan te bevelen om hier zeoliet bij te gebruiken. De zware metalen uit de vervuilde vis kunnen dan direct het lichaam verlaten.
Zeoliet wordt beschouwd als een zeer bijzonder voedingssupplement dat veel wordt ingezet in detox programma’s. Zeoliet is bovendien in staat om gifstoffen in te kapselen waardoor de stof geen schade meer aan kan richten in het lichaam. Zelfs niet tijdens het transport van de gifstof naar buiten. Dit is meteen het onderscheidende aan dit detox supplement: het kapselt de gifstof in en voert het af uit het lichaam, zonder dat er onderweg nog schade aan andere lichaamscellen kan worden toegebracht.
Voordelen van zeoliet (clinoptiloliet)
- ontgift van zware metalen, waaronder kwik, arsenicum, lood en cadmium
- reinigt de darmen (onder andere doordat ammonium wordt gebonden)
- bindt zuurstof- en stikstof radicalen
- neutraliseert statische electriciteit
- stimuleert immuuncellen
- reguleert de pH waarde in de darm
TMAZ geactiveerd clinoptiloliet
Clinoptiloliet is de enige zeoliet-soort die in voedingssupplementen wordt verwerkt. Er zijn wereldwijd ongeveer 40 clinoptiloliet mijnen te vinden waarvan het gedolven clinoptiloliet voldoet aan alle Europese regelgeving.
Wat is TMAZ geactiveerd zeoliet precies? TMAZ staat voor Tribo Mechanisch geActiveerde Zeoliet en wordt ook wel ‘microniseren’ genoemd. Dit betekent dat het zeolietpoeder mechanisch wordt gemicroniseerd tot een korrelgrootte < 10 micron (gemiddeld 4 – 8 micron). Terwijl zeoliet dat niet gemicroniseerd is een korrelgrootte heeft van 30 – 150 micron. Kortom, door het microniseren wordt het effectieve oppervlak vergroot tot wel 600 m2 per gram (!). Op bijgaande foto’s zie je het verschil!
Zeolietcapsules
ZeoDetox heeft geheel vegetarische (hypromellose) capsules die louter gevuld zijn met 550 mg TMAZ geactiveerd zeolietpoeder. Er is verder niets aan toegevoegd. Deze 100% natuurzuivere zeolietcapsules zijn vrij van additieven, tarwe, gluten, soja, melkproducten, suiker, zetmeel, actieve gist, zware metalen, conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. Ze zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Leave A Reply