Magnesiumtekort, meer dan 70% van ons heeft een magnesiumtekort (!). Gelukkig kan je daar veel zelf aan doen. Ook zonder vervelende magnesium bijwerkingen đ Het begint natuurlijk met het eten van magnesiumrijke voeding, maar als dat niet voldoende is, dan zijn er de magnesium supplementen.
Magnesium wordt veel geslikt als supplement, maar kent hinderlijke bijwerkingen. Magnesium opname via de huid is mede daarom aan een enorme opmars bezig. Hoe werkt dat dan?Â
Wat is magnesium?
Magnesium valt onder de mineralen, net zoals bijvoorbeeld calcium, zink en ijzer. Simpel gezegd zorgen mineralen ervoor dat vitaminen hun werk kunnen doen in je lichaam en daarom zijn voldoende mineralen essentieel voor je gezondheid. Magnesium is een heel belangrijk mineraal: magnesium stuurt meer dan 300 (!) verschillende enzymen in je lichaam aan die er op hun beurt weer voor zorgen dat verschillende processen in je lichaam goed verlopen.
Hoe herken je een magnesium tekort? En nog belangrijker: wat kun je zelf doen aan een magnesium tekort? Dat lees je allemaal in mijn blog Magnesium tekort: voeding of magnesium supplement? Plus een voedingslijst met voeding die rijk is aan magnesium!
Magnesium wordt ontzettend veel als supplement gebruikt. Dat is op zich best logisch, als je weet voor hoeveel lichaamsprocessen dit wondermineraal benodigd is. Net zo belangrijk als een piloot in een vliegtuig, en wie neemt het over als die er niet is?
Stress en magnesiumtekort: de vicieuze cirkel
Stress, zowel geestelijk als fysiek, leidt tot een verhoogde uitscheiding van magnesium
Wat betekent dat eigenlijk? Hoe meer stress, hoe hoger je magnesiumverbruik. Hoe hoger je magnesiumverbruik, hoe groter je magnesiumtekort, en wat is 1 van de kenmerken van een magnesium tekort? Juist, stress!
En ondanks dat ik dit weet, vergeet ik er zelf maar al te vaak op te acteren đ Zo heb ik de afgelopen maanden regelmatig last gehad van een trillend ooglid, was ik kortaf en reageerde ik geprikkeld op mijn omgeving, had ik last van nervositeit en had ik van die gedachten die ik met geen mogelijkheid los kon laten. Een snelle bloedtest wees uit: magnesiumtekort.
Suppletie dus! Maar liever zonder de magnesium bijwerkingen van magnesium pillen.
In deze blog lees je waarom magnesium opname via de huid booming is!
Magnesium bijwerkingen bij magnesium pillen!
Om maar meteen met de deur in huis te vallen:
Magnesium kan een laxerende werking hebben!
Goed, je vult je magnesiumtekort aan met magnesium pillen en je brengt de dag door op het toilet. En de nacht. En mogelijk weer de volgende dag. En stel nou, stel nou dat het zou helpen: dat je die magnesium in elk geval goed op zou nemen? Dan zou je een toiletbezoekje extra (of een paar) er nog voor over kunnen hebben. Maar je kan op je vingers natellen dat die magnesium er net zo hard (of zacht) weer uitkomt.
Dus waarom zou je pillen slikken als er alternatieven zijn waarbij magnesium bijwerkingen voorgoed tot het verleden horen?
Magnesiumopname via de huid: geen magnesium bijwerkingen
Magnesium opname via de huid wordt ook wel ’transdermale magnesiumtherapie’ genoemd. Dat betekent simpel gezegd dat je de hoeveelheid magnesium in je lichaam via je huid vergroot. Het grote voordeel van opname via de huid, is dat je je maagdarmkanaal niet belast. De hinderlijke bijverschijnselen van magnesiumsuppletie via tabletten of capsules zijn hiermee verdwenen.
Maar werkt dat wel: magnesiumopname via de huid?
Als je vaker mijn blogs leest, weet je dat ik allergisch ben voor slimme voedings- en verzorgingsmarketing. Er mag veel te veel gezegd en geclaimd worden en fabrikanten fantaseren er lustig op los met hun hippe marketeers met snelle woorden. Bij géén van de fabrikanten vond ik ook maar enige relevante bronvermelding, maar wel talloze claims. Ik ben er zelf ingedoken en vond het volgende:
Ja, magnesium wordt opgenomen via de huid!
Er is in de afgelopen decennia uitgebreid onderzoek gedaan naar de opname van mineralen en elektrolyten via de menselijke huid. Zowel bij gezonde vrijwilligers als bij mensen met psoriasis (dat laatste omdat transdermale therapie ook veel wordt ingezet bij mensen met huidziektes). Penetratie van Broom, Rubidium, Calcium, Magnesium en Zink is gemeten bij dagelijks baden. De onderzoekers concludeerden een duidelijke penetratie van zouten via zowel gezonde als beschadigde oppervlaktehuid (bron).
Gecontroleerd onderzoek aan de Universiteit van Birmingham laat ook een stijging van magnesiumlevels in bloed en urine zien bij de proefpersonen die gedurende 7 dagen dagelijks een bad met magnesium namen gedurende 12 minuten. Klik voor het onderzoek.
Een recente pilot uit 2015 bij 24 vrouwen met fibromyalgie laat zien dat suppletie van magnesiumchloride via de handen en voeten een gunstig effect heeft op deze patiënten. Dat is nog eens een veelbelovende pilot en daagt hopelijk uit tot verder vervolgonderzoek!
Kortom, ik twijfel niet meer: Magnesium wordt opgenomen via je huid. Dat brengt me meteen bij andere vormen van magnesium suppletie: magnesiumvlokken en magnesium olie.
Magnesiumvlokken of magnesiumolie?
Magnesiumvlokken
Magnesiumvlokken voeg je eenvoudig toe aan je bad. Behalve dat de magnesium via je huid wordt opgenomen, is het ook nog eens weldadig voor je geest: geniet nou gewoon eens van dat fijne halfuurtje ‘ME-time’. Heb je geen bad? Geen nood: maak er een voetenbadje van. Een half uurtje tot drie kwartier met je voetjes in het water en de magnesium wordt via je voeten opgenomen in je lijf.
Magnesium olie
Magnesium olie is volop verkrijgbaar in handige sprayflacons. Zelf vind ik het onnodig, maar ik ben dan ook nogal van de DIY đ Neem een plantenspuit of lege sprayflacon, vul deze met water en magnesiumvlokken, schudden, en spuiten maar.
Magnesium vlokken: hoe gebruik je ze?
Magnesiumvlokken in bad
Doe tussen de 0.5 – 1.5 kg magnesium vlokken in een warm bad en lig er gedurende 30 tot 45 minuten in om bot, spier, weefselpijn en stress te verlichten en reduceren. Een prikkelend effect in aanvang kan optreden en is normaal. Dit wordt veroorzaakt door het vaatverwijdende effect van de magnesiumchloride. Eventueel de dosering verlagen en gedurende de kuur de concentratie van het zout opvoeren naar 3%.
Magnesiumvlokken in een voetenbad
Gebruik magnesium vlokken in een voetenbad. Maak een oplossing van 3%. Voeg aan iedere liter water 30 gram vlokken toe. Via de huid van je voeten wordt magnesium in je lichaam opgenomen. Een half uur voetenbad is voldoende, en nog weldadig ook! Doe het voordat je naar bed gaat, doordat je spieren en zenuwen kunnen ontspannen, slaap je er een stuk beter door dus dat is een bijkomend voordeel. Neem eenmaal per week tot tweemaal per week een voetenbad en je merkt direct het verschil.
Magnesium vlokken zijn bijzonder wateraantrekkend. Sluit de verpakking daarom luchtdicht af. Spoel het bad na het baden zorgvuldig na met water.
De goedkoopste Zechstein magnesiumvlokken kopen?
Magnesiumvlokken zijn in verschillende prijzen te verkrijgen. De bekende of minder bekende merken halen het allemaal uit dezelfde bron: anderhalve kilometer onder de bodem nabij Veendam, gewoon van (of eigenlijk uit) Nederlandse bodem dus!
Het is een zoutsteenlaag die al 250 miljoen jaar geleden is achtergelaten door de volledig ingedampte Zechstein Zee. Daar komt dus ook de naam Zechstein magnesium vandaan đ
Koop hier een kleine zak goed betaalbare magnesiumvlokken, dan kan je eens proberen of het bij je past. Ze zijn van het merk Original, een Nederlands merk, uitstekend betaalbaar en van hoge kwaliteit.
3 Comments
Beste Detoxplein,
Wat een prachtige website heb je. Ik kijk er vaak op en leer er veel van. Dank je wel daarvoor!
Ik ben sindskort met edelgistvlokken begonnen, omdat ik veel nachtmerries had. Dit schijnt vooral met een B1 tekort te maken hebben. Ik had duidelijk een tekort want na een half uur merkte ik het verschil al. Voor mensen met weinig energie, nachtmerries, angsten en depressie is edelgistvlokken een goede en goedkope manier om je b vitamines aan te vullen.
Nu er al best wat opgelost is merk ik dat ik nog steeds wat verkrampte spieren heb en toch bij tijden nog wat angstig ben. Ben naar de dokter gegaan en ze constateerde een magnesium tekort. Aha! dat dacht ik dus al…
Nu heb ik even zitten googlen, maar zoals ik het begrijp zijn niet alle magnesium soorten het zelfde nu heb ik goede gevonden, maar weet niet zeker of dit ook de juiste zijn. Willen jullie eens kijken of dat de juiste zijn?
https://jouwnatuurlijkegezondheid.nl/2019/01/30/beste-magnesium-tabletten-beste-magnesium-supplementen-2019/
En zo niet. Welke zouden jullie voorstellen om in te nemen? En wat zijn jullie ervaringen daarbij?
Dank je wel alvast.
Liefs,
Daisy
Ohhhh Daisy,
Als ik de blog lees waar je naar verwijst, dan snap ik weer opnieuw in welk oerwoud je je begeeft als consument đ
En zo veel schrijvers worden gesponsord door bepaalde merken…
Zelf vind ik het ook lastig hoor. 1 ding staat vast: magnesium suppletie via je maag-darm kanaal leidt niet zelden tot vervelende klachten als diarree vanwege de bijwerkingen. En aan de andere kant: magnesium alleen uit voeding halen, is niet zo gemakkelijk. Kijk in elk geval even naar mijn blog over magnesium uit voeding: https://www.detoxplein.nl/magnesium-tekort-voeding-magnesium-supplement/
daar noem ik ook enkele magnesiumsupplementen. Kom je daar verder mee?
Hartelijke groet,
Rosa
Naast de verschillende merken die allemaal verschillende bestanddelen hebben en allemaal verkondigen dat ze de beste zijn, moet je ook kiezen tussen pil of olie. Niemand die echt uitlegt wat het verschil is en waarom pillen beter zijn dan olie en andersom. Bepaalde fabrikanten bieden beiden aan. Wat vinden jullie hiervan? Is er een verschil tussen pillen en olie?
Met vriendelijke groet,
Adam