Currys vind ik héérlijk: de combinatie pittig en zoet is mijn persoonlijke favoriet! Zelf curry maken leek mij altijd verschrikkelijk ingewikkeld. Vaak gebruikte ik een kruidenpasta om mijn curry te maken, maar nu ik weet wat daar allemaal in zit niet meer. Dit is mijn favoriete recept voor een huisgemaakte linzencurry, ik hoop dat je hem heerlijk vindt!
Ingrediënten linzencurry (voor 4 personen)
- 300 gram biologische kipfilet (oh ja, als je vegetarisch bent, gewoon verder lezen en kip eruit laten ;-))
- 250 gram rode linzen
- 6 tomaten
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 1 wortel
- 1 limoen
- 1 bosje verse koriander
- 400 ml kokosmelk (de dikke variant) en 400 ml water
- 3 cm verse gemberwortel
- 2 theelepels komijnzaad (of djinten)
- 2 theelepels mosterdzaad
- 2 theelepels kurkuma (koenjit)
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel garam masala
- kokosolie om in te bakken
Voorbereiding linzencurry
- Snijd de kipfilet in kleine stukjes
- Snipper ui, hak knoflook fijn en snij de wortel in kleine stukjes
- Ontvel de tomaten en snij in kleine stukjes (ontvellen: breng water aan de kook. Snij een klein kruisje in de onderkant van de tomaat. Leg in heet water tot het vel als het ware los krult. Haal de tomaat uit het water en je kan hem in een mum van tijd ontvellen met een scherp mesje)
- Pers het limoentje uit
Bereiding
- Verhit de kokosolie en fruit de knoflook, ui en sambal op laag vuur (3 tot 5 minuten, totdat de ui glazig wordt)
- Voeg kipfilet toe en bak 2 minuten mee
- Voeg wortel, gember, komijnzaad en mosterdzaad toe en roerbak mee gedurende enkele minuten (tot de zaadjes uit de pan springen)
- Voeg chilipoeder, kurkuma en garam masala toe
- Voeg linzen, kokosmelk, water en tomaten toe en breng aan de kook
- Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het gerecht 20 minuten stoven. Check af en toe of het niet aanbrandt aan de bodem.
- Voeg limoensap en de verse koriander toe en laat het nog 10 minuten stoven. De verse koriander voeg je pas zo laat toe omdat de smaak dan beter tot zijn recht komt.
- Garneer met bijvoorbeeld wat koriander, amandelschaafsel en naan brood. Ik kom nog terug met een recept voor glutenvrij naan brood, maar mijn experiment is nog niet succesvol genoeg 😉
Eet smakelijk! Laat je me weten wat je ervan vindt?
Leave A Reply