Wist je al dat je huid ongeveer 60% opneemt van wat je erop smeert? Dat geldt voor van alles: van bodylotion tot shampoo, van scrubgel tot deodorant. Al met al smeren we ongemerkt flink wat op ons lijf. Zelf ben ik er daar ook eentje van, pure verwennerij vind ik het zelf 😉 maar het blijft opletten geblazen met alle schadelijke stoffen…
Met enige regelmaat komt er wel weer een berichtje voorbij over schadelijke stoffen in verzorgingsproducten: parabenen in crème, aluminium in deodorant… Heel irritant, net als het ontcijferen van etiketten: ook bloody irritating!
Voor mezelf weet ik ondertussen heel goed welke merken ik wel of niet wil gebruiken. Het allerliefst gebruik ik merken die 100% natuurlijke ingrediënten bevatten. Lees meer in mijn blog over natuurlijke verzorgingsproducten. Trouwens, niet alles wat natuurlijk is, is ‘dus’ goed voor je. Denk maar aan arsenicum. Maar ook pure etherische oliën kunnen enorm irriteren, van lavendel en citrus is bekend dat je die beter niet op een heel gevoelige huid kan smeren.
Maar goed, terug naar de schadelijke stoffen. Vaak krijg ik de vraag of merk x, y of z goed is, of wat de meest schadelijke stoffen zijn om rekening mee te houden. Nou, om het gemakkelijk te maken: hier is de checklist met schadelijke stoffen in verzorgingsproducten die ik niet gebruik!
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES)
SLS staat bij mij op 1 op de lijst met schadelijke stoffen. SLS is een detergent, ofwel een reiniger, die in veel verzorgingsproducten wordt gebruikt omdat het ‘zo lekker schuimt’ en niet onbelangrijk, omdat het spotgoedkoop is. In heel veel shampoos, badschuim, douchegel, facial wash en handzeep vind je dan ook SLS, maar ook in bijvoorbeeld (schuimende) tandpasta.
Sodium Lauryl Sulfate is een zeer agressieve reiniger die wordt gebruikt om garagevloeren te reinigen en motoren te ontvetten. Je begrijpt dat zo’n agressieve stof de natuurlijke beschermlaag van je huid flink aantast. Het irriteert je ogen, huid en longen. Maar wat nog erger is: SLS dringt gemakkelijk je lichaam in en kan via de bloedbaan zelfs terechtkomen in je ogen en organen. Het blijft in je lichaam aanwezig en zorgt voor een uitgedroogde huid, huidirritatie, allergieën en haaruitval. Lekker handig, shampoo die haaruitval kan veroorzaken… SLS is wat dat betreft een sluiper: soms gebruik je 20 jaar dezelfde shampoo zonder problemen, en opeens vind je huid het genoeg. Met diverse allergische reacties tot gevolg.
Parabenen
Wat zijn parabenen? Parabenen zijn conserveermiddelen. Zij worden aan producten toegevoegd om ze langer houdbaar te maken doordat ze bacteriën en schimmels doden. Parabenen worden door je huid in je lichaam opgenomen en blijven daar actief. Parabenen zijn hormoonverstorende stoffen: in je lichaam bootsen ze oestrogeen na. Bij autopsies worden ze teruggevonden in tumoren.
Parabenen worden gebruikt in shampoo, douchegel, crème, lotion, bodybutters, eigenlijk in bijna alle verzorgingsproducten kunnen ze verstopt zitten. Er zijn diverse soorten parabenen, zoals ethylparaben, methylparaben, butylparaben, propylparaben, en isobutylparaben. Kortom, mijdt elk woord parabeen of parabenen. Parabenen staan bij mij niet voor niets als tweede op de lijst van schadelijke stoffen.
Ftalaten
Ftalaten zijn weekmakers, die worden gebruikt om plastic flexibel te houden. Plastic flesjes met ftalaten kun je beter niet gebruiken omdat ftalaten in het water weglekken en in je lichaam terechtkomen. Van ftalaten is bekend dat het hormoonverstorende stoffen zijn, die wil je niet in je lichaam. Ook in cosmetica worden ftalaten gek genoeg gebruikt. Ze worden ingezet als oplos- en fixatiemiddelen, of om de geur in parfum en de kleur in cosmetica te stabiliseren.
Ftalaten worden ook wel aangeduid met di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).
Wat supervervelend is aan ftalaten is dat ze meestal niet staan vermeld op het etiket. Ze komen veel voor in parfums, haargel, haarlak, nagellak, zeep en shampoo. Ze zijn vaak verborgen onder de naam parfum. Let op, ik zeg niet dat als er parfum op een etiket staat, dat het áltijd ftalaten zijn, maar vaak is dit wel het geval.
Minerale oliën (vaseline en paraffine, ofwel petrolatum of paraffinum)
Zelfs de Consumentenbond onderkent inmiddels het gevaar van minerale oliën. Dat zou wel eens een gamechanger kunnen zijn, want minerale oliën komt in zeer veel verzorgingsproducten voor. De lippenbalsems van Labello en Vaseline krijgen van de Belgische Consumentenbond zelfs het predikaat ‘niet kopen’. Over de minerale oliën in deze producten, zo wordt uitgelegd, zijn er sterke vermoedens dat ze kankerverwekkend zijn (MOAH) en zich kunnen opstapelen in de organen en gezwellen vormen in lymfeklieren, lever en milt (MOSH). Los daarvan zijn het zoals bekend flinke hormoonontregelaars.
Minerale oliën zijn afkomstig uit de petrochemische industrie, ofwel een restproduct van raffinaderijen. Ze worden nog bijzonder veel gebruikt in lipproducten en babyproducten. Je herkent minerale oliën op de verpakking aan de woorden petrolatum, petroleun, paraffinum (liquidum), vaseline of simpelweg mineral oil.
Petrolatum sluit je huid af. Er wordt ook wel beweerd dat je geen petrolatum op je huid moet smeren omdat de huid daardoor niet kan ‘ademen’. Dat is natuurlijk onzin in letterlijke zin, want ademen doen we met onze longen. Wat er wel wordt bedoeld, heet Trans Epidermal Water Loss. Dat betekent in eenvoudige taal dat we water door onze epidermis heen verliezen. We verliezen gemiddeld een halve liter water per dag via onze huid. Dat is best veel toch! Door het afsluiten van de huid ontregel je deze natuurlijke vochthuishouding van je huid. Bovendien kan je huid door afsluiting geen afvalstoffen meer afvoeren.
Ken je de zogenaamde Labello-verslaving? Die komt dus door paraffine! Je smeert het op je lippen, hiermee sluit je je huid volledig af van zuurstof. Je vochthuishouding van je lippen slaat op hol. Resultaat: ongelooflijk droge lippen! En wat is je primaire reactie? Precies: nóg meer smeren! Wil je geen droge lippen? Stop dan eerst eens met Labello.
Aluminium (aluminum chlorohydrate)
Aluminium wordt heel veel gebruikt in deodorants. Om precies te zijn: vooral als antitranspirant. Aluminium sluit je poriën af waardoor je zweet er niet (goed) uitkan. Aluminium wordt opgenomen door je huid, waar het verstorend werkt in je lichaam. In mijn blog over deodorant zonder aluminium lees je waarom je aluminium in je deodorant altijd moet vermijden. Ook natuurlijke mineralen kunnen aluminium bevatten. Je herkent ze aan de woorden alum, aluin of potassium alum. Er wordt van gezegd dat ze niet door je huid kunnen worden opgenomen. Echter, er is nog niet lang genoeg onderzoek naar gedaan om de effecten op lange termijn te kunnen meten. Gebruik is dus voor eigen risico, ik gebruik ze niet omdat er voldoende alternatieven zónder zijn.
Polyethylene glycol (ofwel, PEG’s)
PEG’s zijn synthetische chemicaliën die worden gebruikt als ontvetmiddel, zoals in ovenreiniger. PEG’s worden ook gebruikt in cosmetica om verschillende redenen: als reiniger, als emulgator of bijvoorbeeld als bevochtiger. Polyethylene glycol bevat ernstige verontreinigingen zoals Ethyl oxide (gerelateerd aan baarmoederhals- en borstkanker, leukemie en hersenkanker), lood, ijzer, kobalt, nikkel, cadmium en arsenicum. Zware metalen smeer je liever niet op je huid. PEG’s komen op de ingrediëntenlijst vaak voor met een nummer erachter. PEG’s verwijderen de beschermende vetten van de huid, verstoren de vochthuishouding in je huid en zorgen voor huidveroudering.
Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) en Monoethanolamine (MEA)
Dit wordt aan je verzorgingsproducten toegevoegd als verdikkingsmiddel, als emulgator, of omdat het een enorm schuimend effect heeft (in bijvoorbeeld shampoo en douchegel). Het komt voor in producten als shampoo, haarlak, zeep en zonnebrandcrème. Voorbeelden zijn Stearamide DEA, Lecithinamide DEA, Lanolinamide DEA en Lauramide DEA. In de regelgeving in de EU zijn niet voor niets beperkingen opgenomen voor het gebruik van deze stoffen in cosmetica. Ze kunnen allergische reacties en oogirritaties veroorzaken, en leiden tot droog haar en een droge huid.
Alcohol
Er zijn diverse soorten alcohol die worden gebruikt in verzorgingsproducten. Als er alleen maar ‘alcohol’ op het product staat, is het vaak ethylalcohol ofwel ethanol. Dit is een synthetische alcohol die irritatie kan veroorzaken, je huid uitdroogt, ontstekingen kan veroorzaken en acne kan verergeren. Er zijn ook natuurlijke soorten alcohol die niet tot zoveel verstoringen leiden, maar vaak wel wat uitdrogen.
Tip: de ingrediënten staan in de ingrediëntenlijst gesorteerd op hoeveelheid. Als alcohol erg vooraan staat in de ingrediëntenlijst dan zit er dus meer in dan als het achteraan staat. Zet producten met alcohol vooraan in de lijst lekker weer terug in het schap.
Siliconen ofwel siloxanen (zoals cyclomethicone, dimethicone en simethicone)
Alle ingrediënten die eindigen op siloxaan of methicon zou je moeten mijden. Ze komen hoofdzakelijk voor in haarproducten en deodorant, sluiten je huid af, zijn hormoonverstorende stoffen, zijn schadelijk voor je immuunsysteem en worden zelfs in verband gebracht met onvruchtbaarheid.
Triclosan
Triclosan is een bestrijdingsmiddel maar wordt ook veel gebruikt in anti-bacteriële middelen, zoals zeep en facewash, maar ook in tandpasta, deodorant en cosmeticaproducten, vanwege de antibacteriële werking. Echter, triclosan discrimineert niet en dood zowel de foute als de goede bacteriën op de huid. Triclosan is bovendien een hormoonverstorende stof en het tast onze vruchtbaarheid aan. Het wordt ook in verband gebracht met allergieën en met het verstoren van je schildklierfunctie.
Twijfel je over een ingrediënt dat ik niet in de lijst heb opgenomen? Check het dan zelf op www.EWG.org via de zoekbalk. Daar kun je elk ingrediënt checken.
Heb jij ook tips of waardevolle informatie? Dan is het leuk als je het hieronder weer deelt!
100% natuurlijke verzorgingsproducten: SUIT Matters
Wil je echt 100% natuurlijke verzorgingsproducten gebruiken zonder synthetische toevoegingen? Dan zijn merken als Dr Hauschka en Weleda uitstekend! Heb je zo’n gevoelige huid dat die zelfs reageert op pure etherische oliën zoals lavendel of citrus? Kijk dan eens naar het assortiment van SUIT Matters:
SUIT Matters doet geen enkele concessies en gebruikt geen huidagressieve stoffen en dus ook geen synthetische conserveringsmiddelen. Ze zijn 100% natuurlijk en waar mogelijk biologisch. En bovendien is SUIT Matters ook nog eens 100% vegan 😉
13 Comments
Beste Rosa,
Heb je een tip voor een merk dat geen van bovenstaande stoffen bevat. Dus ook geen parfum en alcohol. Ik zie dat in de producten van suit matters en weleda wél alcohol zit. Is dit alleen slecht voor huidirritatie en uitdroging of ook voor anderen dingen? Ik ben namenlijk zwanger en probeer iets te vinden zonder slechte stoffen, maar zie door de bomen het bos niet meer. Als alcohol in huidproducten alleen voor huidirritatie zorgt bij mij, durf ik t wel aan want daar heb ik weinig last van.
Veel dank alvast voor je reactie.
Kim
Hi Kim,
Parfum en alcohol zijn 2 ingrediënten die in sommige gevallen ten onrechte onder vuur staan.
Parfum in verzorging: veel parfums zijn chemisch van aard, maar als deze natuurlijk zijn is er niets aan de hand. Zowel Weleda als SUIT Matters zijn beiden 100% natuurlijk, dus bij beiden zit je safe.
Alcohol in verzorging: ook voor alcohol geldt dat het een natuurlijke alcohol moet zijn. Let ook eens op het NCS keurmerk: producten met het NCS keurmerk zijn altijd 100% natuurlijk. Alcohol wordt in natuurlijke verzorgingsproducten bijvoorbeeld gebruikt om plantextracten te kunnen maken. De werkzame bestanddelen uit planten moeten er immers op een bepaalde manier worden uitgehaald. Alcohol is een veelgebruikt middel in dit geval. Feitelijk gezien wordt er dan dus geen alcohol aan een product toegevoegd, maar het is gebruikt voor de extractie van bestanddelen uit planten. Zo ook in de producten van SUIT en Weleda. Alcohol in huidverzorgingsproducten heeft geen invloed op zwangere vrouwen, ik snap het verband wat je legt, maar maak je geen zorgen! Geniet van je zwangerschap Kim!
Hartelijke groet
Rosa
100% natuurlijk betekent echt NIET dat dat produkt veilig is. Weleda gebruikt heel veel veel parfumstoffen zoals limoneen en linalool waar je flink allergisch op kan reageren.
Hi Jacqueline,
heel scherp van je! Ik zeg wel eens: arsenicum is ook 100% natuurlijk… en dat zegt genoeg 😉 Limoneen en Linalool zijn prachtige, natuurlijke, ingrediënten, maar als je een gevoelige huid hebt en je gebruikt doorlopend producten waarin hogere concentraties voorkomen, dan kan je zelfs heel langzaam en ongemerkt een allergie hiervoor ontwikkelen. En dat is jammer!
Hartelijke groet,
Rosa
Ik weleda zonnebrand zit aluminium. Dit is toch geen natuurlijke stof?
Ik ben opzoek naar zonnebrand en bodycreme zonder schadelijke stoffen
Hi Rinske, dat klopt helemaal wat je zegt! Lees ook mijn blog over zonnebrand creme: https://www.detoxplein.nl/natuurlijke-zonnebrand-zeg-dag-chemische-filters/
Zelf gebruik ik The Ohm Collection of Skalaris, daarin zitten minerale zonnefilters en geen aluminium. Succes!
Groetjes,
Rosa
Hi Rosa,
Ik vroeg me af hoe jij denkt over Atlas Arganolie deze wil ik gaan gebruiken als nagelriemolie.
Is dit product 100% natuurlijk en zitten er geen chemicaliën in?
Ik hoor graag van je!
Ha Chantall!
Arganolie is een prachtige olie voor heel veel verschillende toepassingen. Niet alleen in de keuken populair maar zeker ook in huidverzorgingsproducten. Atlas Arganolie geeft aan dat er alleen maar pure arganolie in hun cosmetische arganolie zit, wat goed nieuws is. Ook geven zij aan dat het biologisch is, maar ik kan hiervoor geen certificaat vinden. Daar heb ik dan ook mijn twijfels bij. Zeker wanneer je in Nederland iets produceert, én je claimt dat dit biologisch is, dan hoor je gecertificeerd te zijn. Ik heb hierover een vraag gesteld en nog geen reactie terug. Als ik die heb, laat ik het je nog even weten. Als ze écht gecertificeerd zijn, is het productieproces van begin tot eind gecontroleerd. Het is dan onmogelijk om niet-biologisch te verkopen en in dat geval zijn chemische bestrijdingsmiddelen verboden.
Dus samengevat: Arganolie is een prachtig ingrediënt met diverse goede eigenschappen. Ook perfect als nagelriemolie in te zetten. Het is 100% natuurlijk, maar afhankelijk van of het echt biologisch is, kan je met iets meer zekerheid zeggen of er wel of geen chemicaliën worden gebruikt.
Hartelijke groet,
Rosa
Zijn de producten van Seba med wel goed ?
Schokkend om te lezen
Alle producten van rituals zijn dus met SLS
Maar we hebben toch controle in Nederland ?
Idd aluminium in de deodorant
Gr Ellys
Beste Ellys,
Sebamed, de eerste twee ingrediënten waar mijn oog op valt in de creme zijn Petrolatum en Dimethicone. Sebamed heeft overduidelijk een afslag gemist, dit merk zal ik nooit adviseren.
Controle…? Tsja… wie zal het zeggen. Sigaretten vrij te koop, notabene bij de supermarkt. MSG in voeding. Fluor in tandpasta. Regelgeving volgt pas als er in longitudinale onderzoeken (lees: onderzoeken die jarenlang duren) blijkt dat iets ongezond is. En zelfs dan nog (lees: sigaretten). Nee hoor, gewoon lekker zelf je gezonde verstand gebruiken.
Hartelijke groet,
Rosa
Ik heb een allergie voor Quaternium 15 en formadehyde en heb zware uitslag van het behandelen met Olaz firming eye serum. Zitten een van deze stoffen in dit product?
Hoi,
Wat voor tips heb je voor shampoo ?
Groetjes Margot
Ik gebruik al een aantal jaren Primrose versterkend serum van Weleda, maar lees steeds vaker dat hoe hoger alcohol op de ingrediëntenlijst staat, het product eigenlijk niet zo goed voor de huid is. Er zit ook Witch Hazel in dit serum, wat volgens veel huidtherapeuten ook niet zo goed voor de huid schijnt (?) te zijn. Ikzelf vind het serum heel fijn, evenals de oogcrème van dezelfde serie, maar na alles wat ik steeds maar weer lees, ga ik nu wel twijfelen aan dit product. Kunt u mij wat meer uitleg geven over bovenstaande. Bij voorbaat dank!