Welk uitstekend artikel over tandpasta zonder fluoride heb ik de afgelopen weken gemist??? Parodontax zonder fluoride is uitverkocht in mijn supermarkt. Ja, zelfs in de grote drogist die ernaast zit. De verkoopster zei dat het leek alsof er een ware run op tandpasta zonder fluoride was ontstaan. Ze had alleen nog een paar tubetjes huismerk tandpasta zonder fluoride. Een blik op de tube vertelde mij dat ik minstens driekwart van de (lange) ingrediëntenlijst niet kende. Daar hou ik dus niet van.
Wat is er gebeurd? Al jaren weten we massaal dat fluoride hartstikke giftig is. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat tandpasta fabrikanten de afgelopen jaren nog tandpasta mét fluoride maken. Maar kennelijk… is er iets gebeurd de afgelopen weken waardoor mijn tandpasta zonder fluoride uitverkocht is. Stiekem word ik daar best wel blij van 😉 Daarom heb ik voor de gelegenheid dit oude Fitplein artikel maar weer eens afgestoft.
Direct tandpasta zonder fluoride kopen?
Geloof jij de details wel en wil je gewoon weten waar je veilige tandpasta’s koopt zonder fluoride of andere gevaarlijke stoffen? Kijk dan hier om direct natuurlijke tandpasta’s online te kopen.
Of meer weten en verder lezen?
Ben je net als ik en wil je gewoon begrijpen hoe het zit? En hoe het kan dat er tandpasta’s worden verkocht met zulke schadelijke ingrediënten? Sit back & relax en lees dan lekker verder 😉
Tandpasta: We maken er dagelijks gebruik van maar haast niemand weet wat voor schadelijke stoffen er in zitten…
Bij het kopen van tandpasta focussen veel mensen zich op de kosten en en niet op de inhoud. Gek eigenlijk, dat we ons daar niet eerder massaal druk over maakten, want we gebruiken het tenslotte dagelijks.
Wist je trouwens dat tandpasta helemaal niet noodzakelijk is voor schone tanden? Het droog poetsen van de tanden is net zo effectief. De schurende bestanddelen in tandpasta zoals siliciumdioxide voegen natuurlijk wel wat toe, maar de belangrijkste functie van tandpasta is om het tandvlees en de tanden te onderhouden. Moderne tandpasta’s bevatten daarom diverse bindmiddelen zoals copolymeren. Dit zorgt ervoor dat na het spoelen de actieve bestanddelen nog steeds op de tanden blijven. Voor de kostbare gezondheid en schoonheid gaan mensen meestal af op die actieve bestanddelen ondanks dat die nu juist niet veel goeds doen.
De mythe van fluoride tandpasta
Vaak kopen consumenten een tandpasta die fluoride bevat, omdat ze aannemen dat hun tanden daardoor gezonder en sterker worden. Hier heb ik geen overtuigend bewijs voor gevonden. Als je dat wel hebt, laat dan de bron achter in een reactie onder dit artikel dan kan ik ernaar verwijzen en kunnen we van elkaar leren. Dus tandartsen…? Heb je een goede bron, vermeldt deze hieronder.
Fluoride lijkt voor de meeste mensen erg onschuldig maar dat is het absoluut niet. Het is eigenlijk erg schadelijk en een klein kind kan makkelijk worden vergiftigd met de grote hoeveelheid fluoride die er in een gezinstandpasta zit. In Zweden en Amerika is het dan ook verplicht dat de tandpastatubes een waarschuwing of een boodschap bevatten over de giftigheid van het product.
In Nederland hebben we specifieke tandpasta’s voor peuters met minder fluoride en er zijn voorlichtingsfolders die de tandarts aanbiedt om mensen zo goed mogelijk te informeren, maar een confronterende waarschuwing op de verpakking van de tandpasta zul je in Nederland niet zo snel tegenkomen. Bedenkelijk is dat tandpasta’s voor kinderen lekkere smaakjes krijgen, zoals aardbei, wat de kans op het doorslikken van het giftige fluoride alleen maar groter maakt.
Fluoride kan zelfs een aanleiding zijn voor allergische reacties en overgevoeligheid en is ook steeds vaker een verdachte oorzaak bij diverse ziekten zoals mentale stoornissen, diabetes, maagreflux, schildklieraandoeningen en botstoornissen.
Kinderen onder de 6 jaar die aanzienlijk veel fluoride binnen krijgen door middel van tandpasta, pilletjes en water, hebben een grotere kans op het krijgen van fluorose: dit is een nare aandoening waarbij de tanden verkleurd en gevlekt raken. Daar kan ik zó boos om worden! Natuurlijk denk je als ouders dat je het beste doet voor je kinderen als je de adviezen van je tandarts opvolgt.
Wat is fluoride?
Fluoride is een sporenelement dat van nature -zij het zeer minimaal- in de natuur voorkomt, ja ook in sommige van onze voedingsmiddelen. Maar de fluoride die ik hier beschrijf, is een afvalproduct van de aluminium- en kunstmestindustrie, dat succesvol wordt ingezet in de industrie van de gebitsverzorging. Dit chemisch afvalproduct is giftig.
De gevaren van fluoride
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat zelfs kleine hoeveelheden fluoride al een verwoestend effect op de gezondheid kunnen hebben, in de vorm van tandbederf en osteoporose. Daarnaast kan fluoride vrijwel elk orgaan in het lichaam aantasten en kan zelfs gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor gedragsproblemen, zoals hyperactiviteit.
In 2014 kwam fluoride als gif weer overal in het nieuws toen het werd opgenomen op de lijst met neurotoxines, ofwel, op de lijst van stoffen die giftig zijn voor je hersenen en je zenuwstelsel (The Lancet Neurology, maart 2014). Wat betekent dat precies? Neurotoxines, ofwel neurotoxische stoffen kunnen de hersenen en andere organen beschadigen na een langdurige belasting. Zij blokkeren of versterken impulsoverdracht, waardoor het zenuwstelsel ofwel kan uitvallen ofwel overactief kan raken. Uit onderzoek onder kinderen blijken deze zes chemicaliën schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en mogelijk zelfs hersenbeschadiging kan veroorzaken (Dr. Philippe Grandjean en Dr. Philip J. Landrigan).
Er zijn ook al tientallen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van de toevoeging van fluor aan drinkwater. Hieruit blijkt stelselmatig dat kinderen die wonen in gebieden met hoge concentraties fluoride in het drinkwater een lager IQ hebben dan waar er lager percentages fluoride aan het water zijn toegevoegd.
Fluoride in kraanwater?
Geen zorgen, toevoeging van fluoride is al verboden in Nederland sinds 1973. En dat is prima, want in bijgaande grafiek van de WHO zie je dat het aantal gaatjes in gebitten van 12-jarigen nivelleert rond 1 gaatje, onafhankelijk van het toevoegen van fluoride aan het drinkwater.
De betrokken onderzoeker Choi: “Voor ons is het onbegrijpelijk dat zowel kinderen als volwassenen worden blootgesteld aan een stof die hersenbeschadigingen kan veroorzaken, onder het mom van bescherming tegen tandbederf. Heeft het terugdringen van tandbederf meer prioriteit dan hersengezondheid?” (‘Environmental Health Perspectives’ van het National Institute of Environmental Health Sciences).
Dus: fluoride is een neurotoxine en heeft schadelijke effecten op onze hersenen en op ons zenuwstelsel. Maar wat nog meer? Het aantal onderzoeken naar de effecten van fluoride loopt inmiddels al ver over de 50.000 onderzoeken en onderzoeksresultaten liegen er niet om: van stofwisselingsziektes en maag- en darmstoornissen, slaapproblemen, ME en (andere chronische) vermoeidheidsziektes, van vruchtbaarheidsproblemen tot lever- en blaasaandoeningen en kanker.
Lekker schuimbekken
Gewone tandpasta’s bevatten meer schadelijke stoffen dan alleen fluoride. Vaak zitten er ook industriële synthetische detergens natriumlaurylsulflaat in verwerkt, waarvan wordt vermoed dat het niet alleen schadelijk maar ook giftig is voor de darmen, lever en maag. Ook is er een relatie tussen ontsteking van de slijmvliesbekleding van de mond en aften, doordat er een verband is tussen kanker en fluoride is dat zeer van belang. Het is in staat om op de opname van dominante en nog gevaarlijkere stoffen in de mond te stimuleren en zelfs te bevorderen.
In sommige gevallen wordt het antibioticum triclosan in combinatie met tandpasta als tegengif tegen natriumlaurylsulfaat gebruikt, maar deze samenvoeging kan een nog sterker en duidelijk irriterende werking hebben. Tirclosan is een belangrijke aanleiding en speelt waarschijnlijk ook een essentiële rol tijdens het groeien van resistente, oftewel super bacteriën. Wanneer het wordt verwerkt in tandpasta’s tegen tandplak en bacteriën, kan het mogelijk de hoeveelheid plaque terugdringen. Alhoewel tandpasta’s tot meer dan 40% nieuw tandsteen kan voorkomen, op de huidige tandplak die aanwezig is hebben ze absoluut geen invloed.
Schuurmiddelen die in tandpasta zitten verwerkt, zijn potentieel ook schadelijk. Uit onderzoek blijk dat diverse schuurmiddelen en korreltjes silica zich kunnen ophopen onder het kwetsbare tandvlees waardoor er weer een granuloom ontstaat. Dat is een erg smal bultje met weefsel dat is ontstoken. Deze kunnen het beeld geven van ontstoken tandvlees en ze kunnen het tandvlees gevoeliger maken voor diverse infecties.
Consumenten onderzoek naar de smaak- en sensatiebeleving van natuurlijke tandpasta’s
Een consumentenonderzoek naar tandpasta uit ‘What Doctors Don’t Tell You’, opgeschreven door medisch journaliste Lynne Mc Taggert, laat zien hoe wij geconditioneerd zijn. Enkele frappante conclusies:
- Wanneer er op de verpakking van tandpasta stond beschreven dat het product biologisch of natuurlijk was, zorgde dit voor een betrouwbaar en veilig gevoel bij het testpanel. Daar spelen fabrikanten dan ook gretig op in. Op dat gebied was AloeDent een grote teleurstelling omdat de tekst op de verpakking erg onduidelijk was: ‘100% natuurlijk van oorsprong’. Wat is dat nou weer? In ieder geval niet wat gesuggereerd wordt.
- 80% van de panelleden beschreef de verpakkingen als ‘moeilijk leesbaar’ of ‘saai’. De eenvoudige verpakking van Weleda werd als te ‘praktisch’ beoordeeld.
- Voor een schoon en fris gebit is het totaal niet essentieel dat de tandpasta schuimt, maar zo zijn we wel geconditioneerd, aldus de consumenten uit het onderzoek. Een groot deel van de testers kon overigens makkelijk wennen aan de merken die niet schuimen (Weleda en Green People). Ook was er onder de testers niemand die bezwaar had tegen de roze kleur van de tandpasta. Er waren wel testers die die van mening waren dat er veel meer moest worden toegevoegd aan het product om een schoon en fris gevoel in de mond te krijgen, alhoewel dit eventueel betekent dat deze tandpasta duurder wordt voor de consument.
- Verbazingwekkend waren de testers het allemaal eens over de gekozen producten die het beste en het meest effectief werden gevonden. Doordat wij altijd verwachten dat tandpasta lekker moet smaken en heerlijk moet schuimen, zijn wij als onwetende consument als het ware geconditioneerd. Daardoor werden de producten die een standaard en een herkenbare smaak hadden ook vaak positiever beoordeeld. Ook kregen zij een hogere score dan de producten die deze geliefde eigenschappen niet hadden.
Natuurlijke tandpasta’s zonder fluoride
Steeds meer mensen stappen over op natuurlijke tandpasta’s zonder fluoride. In diverse gezondheidswinkels zijn deze al jaren verkrijgbaar. Inmiddels verkopen ook de gewone supermarkten en drogisterijen steeds meer tandpasta merken zonder fluoride. Weleda, dr Hauschka en Urtekram zijn bijvoorbeeld merken met goede tandpasta’s zonder fluoride.
Himalaya spant de kroon want Himalaya heeft zelfs een geheel biologische fluoridevrije tandpasta gebaseerd op Ayurvedisch recept. Ik vond deze tandpasta altijd wat prijzig, totdat ik zag dat er twee keer zoveel inzat als mijn eigen tube 😉
Voor een overzicht van natuurlijke tandpasta’s zonder fluoride klik je hier!
Wil je verder lezen en zelf op onderzoek uit? Check dan hier de 50 redenen waarom je tegen toevoeging van fluoride aan drinkwater zou moeten zijn. Alle redenen komen voort uit onderzoeksresultaten waarvan je een duidelijke bronvermelding aantreft.
Wat vinden tandartsen van tandpasta met fluoride?
Nog steeds geven teveel tandartsen kinderen fluoridebehandelingen. Ik ben ontzettend blij dat er eindelijk tandartsen zijn die zich baseren op meer recente onderzoeken en zich hardop durven uitspreken tégen tandpasta met fluoride. Lees hier een artikel van een tandarts dat niet alleen tandartsen maar iedereen zou moeten lezen!
Zelf tandpasta maken zonder fluoride?
Wil je een basisrecept voor tandpasta zonder fluoride dat supersnel klaar is en lekker smaakt? Klik hier voor een recept voor tandpasta zonder fluoride.
28 Comments
Flouride beschermt je tanden lieve schat
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0003996974901940
En helpt tegen tand misvormingen
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0003996973900903
Beschermt tegen gaatjes
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0003996973900903
En veel meer
http://www.karger.com/Article/Abstract/261051
En is ALLEEN giftig
http://www.karger.com/Article/Abstract/261051
http://www.ijdr.in/article.asp?issn=0970-9290&year=2009&volume=20&issue=3&spage=350&epage=355&aulast=Dhar
wanneer je tandpasta eet(/inslikt) voor WEKEN en dan ook nog een flinke portie
MvG.
Tandarts Van de Sloot
Fluoride is a neurotoxin
http://thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(13)70278-3/fulltext
http://www.enviro.ie/How%20Evidence%20based%20Medical%20Science%20Ended%20Water%20Fluoridation%20in%20the%20Netherlands_Waugh%202013.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491930/
Beste Harold,
Dat fluoride je tanden beschermt in allerlei opzicht, lijkt me niet alleen logisch, maar ook bewezen. Dat fluoride tegelijkertijd in theorie niet gezond voor de mens is, is ook logisch en uitlegbaar.
Ik denk dat de hele fluoride discussie draait om de twijfel of we wel voldoende weten wat de invloed is van fluoride op bijvoorbeeld (de ontwikkeling van) het (kinder)brein en de schildklier.
Wordt daar iets over gezegd in artikelen die je kent?
Ik pleit voor meer informatie van jullie kant over het voorkómen van een te zuur milieu van de mond én voor meer onderzoek naar gezonde orale mondflora én naar de relatie tussen ongezonde flora en ziektes. Gelukkig komt daar nu meer en meer interesse voor.
Ik zou het ook fijn vinden als jullie weer meer uitleg gaan geven (naar mijn indruk gebeurde dat vroeger vaker) over dat de mond in een gezonde situatie uitstekend in staat om dit milieu -helemaal zelf- neutraal te houden. Dat steunt ons in de informatieverstrekking over -en het belang van- gezonde voeding (bijvoorbeeld het stoppen van vruchtensappen en limonades).
Groeten,
Lieneke, huisarts
Hoi Lieneke,
Waarom wachten tot zoiets uit de hoek van een tandarts komt? Daar gaan decennia overheen met alle belangen die daarbij spelen. Vooral met de Haroldjes van deze wereld met eenzijdige, ondoordachte en oppervlakkige redeneringen.
Ik denk dat in deze tijden van fake-news, en toegang tot alle informatie van de wereld met alle denkbare bronnen, we toch echt naar een cultuur moeten dat je zélf op onderzoek moet en je eigen afwegingen gaat maken. Ik heb in ieder geval geen enkel vertrouwen in een tandarts die redeneert zoals bovenstaande meneer. Hij ondermijnt zijn eigen autoriteit, en die van zijn vakgebied.
Ik kom zelf tot de conclusie dat fluoride én je tanden beschermt, én tegelijk neurotoxisch is.
Bescherming:
Meta-analyse van 75 studies:
Fluoride toothpastes of different concentrations for preventing dental caries in children and adolescents.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20091655
Neurotoxisch:
Meta-analyse van 27 studies:
Developmental Fluoride Neurotoxicity: A Systematic Review and Meta-Analysis
o.a. Department of Environmental Health, Harvard School of Public Health (2012)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491930/pdf/ehp.1104912.pdf
Voor mij is dit meer dan genoeg bewijs, beiden kanten op. Als je kiest voor fluoride kies je voor sterkere tanden, én voor neurotoxiciteit. Is het leven toch weer een compromis. Ook al is het misschien in de doseringen in tandpasta maar een heel klein beetje neurotoxisch, het liefst heb ik er geen molecuul van in mijn lijf. Giftig is giftig, ook in kleine beetjes, en ook al is het niet alléén giftig, maar tegelijk ook tanden versterkend. Mijn keuze is, misschien op termijn, maar wat meer gaatjes (tot op heden niet, en al jaren zonder fluoride poetsend), maar ik vind mijn hersenen toch écht belangrijker. En zeker die van kleine kinderen in ontwikkeling!
Doe er je voordeel en nadeel mee!
Groeten,
Erik (geen huisarts, en geen tandarts)
Dank Erik, dat ik hier toch eens getuige van mag zijn 😉
Goed verhaal!
Hartelijke groet,
Rosa
Jij wilt dus zeggen meneer vd Sloot dat ons epitheel weefsel geen fluoride opneemt? en dat kinderen nooit hun tandpasta doorslikken? en dat kleine beetje fluoride is wellicht maar een klein beetje gif, maar daar kunnen we suiker, zoetstoffen, smaakstoffen, pesticiden, hormonen, antibiotica etc allemaal bij optellen en dan is het toch ineens wel een behoorlijke hoeveelheid toxische stoffen die we binnen krijgen.
En daar komt wellicht ook bij dat het stoppen met eten en drinken van suiker waarschijnlijk een veel groter beschermend effect heeft op de tanden…
MvG
Geen tandarts Naomi van Veen
Fluor is giftig.. fluoride is in beperkte mate goed voor je gebit. Regelmatig kom ik patiënten tegen die geen fluoride in hun tandpasta gebruiken en meer gaatjes krijgen. Ja, kinderen slikken tandpasta door, daarom is er peuter tandpasta. Fluoride tabletjes is niet nodig, fluoride in het water gebeurt niet meer. Onderzoeken heb ik niet paraat, maar uit ervaring uit de praktijk kan ik wel spreken. Ik kan zo geïrriteerd worden van mensen die het beste willen, voor hun kinderen en anderen… Ondertussen wel een fles ranja mee naar bed en zonder fluoride poetsen. Sorry, ik vind het mishandelen..
Niet te veel, dat is nergens goed voor, maar met mate helpt fluoride zeker voor een sterk gebit.
Met hartelijke groet.
Ilona, een tandartsassistente.
Weetje nog dat we vroeger als kind in de zandbak ons boterhammetje met pindakaas aten.
En tegenwoordig als we ook maar een deurklink vasgepakt hebben gehad gelijk al naar de dettol grijpen….
Ik vind het best erg dat we door veel doemdenkers bang worden gemaakt over de nadelige effecten van producten,
zo erg zelfs dat doordat we allemaal als de dood zijn om producten te gebruiken die zogenaamd minder goed voor ons zijn
toch steeds vaker allergieën en irritaties hebben voor bestanddelen in een product.
Er bestaat ook zoiets als weten wat je gebruikt en in welke mate je het gebruikt,
ik ben intussen 30 en gebruik al sinds ik mijn tanden ben gaan poetsen tandpasta met fluor en eet ook nogsteeds mijn boterham uit het vuistje Ook als ik motorolie en ander werk vuil aan mijn handen heb…
Toch is het dan zo vreemd dat de mensen die volgens hun mening zo hygiënisch leven… vaker kampen met ziekte en gezondheids klachten dan ik zelf.
Ik ontzeg niemand zijn eigen menig,
maar ga alsjeblieft geen mensen lopen bangmaken als daar helemaal gen gegronde reden toe is
M.v.g
Jurgen technisch monteur
Gewoon even zeggen dat ik de laatste 25 jaar mijn tanden NIET heb gepoetst. Er mankeert niets aan. Ik ben van 1958.
Ik moet wel zeggen dat ik enkel en alleen water drink, ik geen voedsel eet met suiker, ik al jaren let op wat ik eet, ik voldoende vitamine C en andere vitames (Vitamine D3 – 4000 IE dagelijks), selenium, magnesium, zink, l-lysine en andere neem. Ik heb geen gaatjes of bruine vlekken op mijn tanden. Ik heb nog al mijn tanden en tandpijn ken ik niet.
Tot zover deze persoonlijke vaststelling over mijn tanden in MIJN lichaam.
En buiten die tanden ben ik ook al talloze jaren niet ziek geweest. Mijn laatste verkoudheid kan ik me niet meer herinneren ondanks het feit dat ik geen vaccinaties laat zetten. Medikamenten neem ik ook niet. Ik wandel elke dag MINIMAAL 5 km. met mijn honden. Ik ben een gelukkig mens en voel dat ook.
Ik ben baas over mijn eigen lichaam en daar komt geen dokter of tandarts aan.
Met beleefde groeten.
Nou moe Peter, dat is pas een gezonde levensstijl! Zo loopt je tandgezondheid ook helemaal niet zoveel gevaar 😉
Geweldig Peter dat je zo gezond bent. Ik ben Johan heb vanaf mijn geboorte een nierziekte, lig enkele dagen per week in het ziekenhuis en poets mijn tanden ook niet daar ze zijn uitgevallen vanaf mijn 21e levensjaar. Sta ik zo recht mogelijk dan ben ik 1m57 en weeg 41 kg. Ik zou zo graag, al is het maar één keer, 10 m in de duinen willen wandelen met jouw honden maar dat gaat helaas niet. Sinds 3 jaar wil ik niet eens meer weten wat ze me allemaal laten slikken, ben volkomen apathisch geworden, en hoop ruim voor mijn pensioen (hahaha) leeftijd dood te zijn. Dat is de persoonlijke vaststelling van MIJN lichaam. Verder ben ik NOOIT gezond geweest en heb altijd pijn. Ben niet gelukkig en dat doet ook psychisch behoorlijk pijn. Ik kan dat soms een beetje dempen als ik mezelf snij, dat focusseert de pijn en heb ik even rust. Ik ben al lang niet meer baas over mijn eigen lichaam en eigenlijk zijn de enige mensen die mij aanraken artsen en verpleegkundigen..
Met beleefde groet,
Johan
De chemische naam voor glazuur is hydroxyapatiet. Het niet giftige fluoride , F- , dat in tandpasta zit (fluor is wel giftig) verdringt een OH- groep uit het glazuur. Dit wordt dan fluoroapatiet. Dit glazuur is minder makkelijk oplosbaar voor zuren waardoor er minder gaatjes ontstaan. Gaatjes ontstaan altijd door inwerking van zuren. Suikers worden altijd omgezet in zuren. De ph in de mond is het laagst een half uur na suikerconsumptie.
Er zijn regio’s in de wereld waar van nature veel fluoride in het water zit. Veel meer dan er vroeger in het Nederlandse (Culemborgse) drinkwater zat. Verschillen in ziektes of andere afwijkingen zijn niet geconstateerd.
Een verschil was, behalve geen gaatjes in het gebit, iets zwaardere botten. Een uitkomst voor mensen met osteoporose.
Teveel fluoride kan leiden tot verkleuringen in het glazuur.
Fluoride aan het drinkwater toevoegen is tandheelkundig gezien ideaal (net als jodium aan zout wordt toegevoegd voor bestrijding van krop)) maar wordt niet meer toegepast omdat het onjuist wordt gevonden toevoegingen aan het water te doen die niet de kwaliteit verbeteren, en daar ben ik het mee eens.
Fluoride in de tandpasta is van groot belang voor de volksgezondheid en bespaart veel kosten.
Juist, goed omschreven.
Met al het zoete/zure voedsel wat we eten hebben de tanden gewoon extra bescherming nodig. We leven niet meer als oermensen. Ik ben van mening net als vele wetenschappers die er echt (wetenschappelijk) onderzoek naar hebben gedaan:
o.a. :
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2013.3332/epdf
Deze links zijn ook wel verstandig om door te nemen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cari%C3%ABs
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fluoride.aspx
http://www.gifwijzer.nl/vergiftiging-tandpasta/
Kortom grote hoeveelheden fluoride zijn gevaarlijk maar dat geld voor een hele hoop dingen zelfs voor sinaasappelen en tomaten en spinazie!
http://www.womenshealthmag.nl/Nutrition/7-gezonde-foods-die-gevaarlijk-worden-als-je-er-veel-van-eet
Met verstandige groet,
Jacob
Hi Jacob,
Veel dank voor de waardevolle links! Wellicht niet zo bedoeld maar in je reactie sla je overigens de spijker op zijn kop wat mij betreft: het is de voeding die wij tegenwoordig tot ons nemen die voor ernstig tandbederf zorgt. Van diet cokes tot snoep tot zelfs het zuur in bruiswater. Wat mij betreft mag dat soort voeding in het algemeen een ’tandje minder’ 😉
Ik ga je linkjes bekijken!
Groetjes, Rosa
Dé oorzaak van tandbederf is de overmatige suiker consumptie.
Maar daar doen ze niets aan.
We worden dus vergiftigd met Fluoride op basis van een mythe.
De man die deze mythe verzon was een Amerikaanse industrieel uit de aluminiumindustrie, die op het lepe idee kwam om zijn industrial waste te gelde te maken met een sprookje over het verharden van glazuur. Met het glazuur worden echter zowel te tanden als botten brozer en breekbaarder.
In landen zonder fluor is het aantal cariës statistisch niet hoger.
Beter zou er een doodskop op alle tandpasta met fluoride staan.
Aan Harold vd Sloot en Jacob,
Zouden jullie uit die links de exacte plaatsen willen noemen waaruit blijkt dat fluoride de tanden en botten niet brozer maakt, niet slecht is voor verschillende organen zoals de lever, en waar onderbouwd blijkt dat het zinvol is tegen cariës.
Tot mijn 15e had je geen fluoride in de tandpasta en ook niet in het kraanwater.
In die tijd moest de tandarts regelmatig mijn gaatjes vullen.
Toen het water werd gefluorideerd had ik nauwelijks nog gaatjes en daarna toen de fluor naar de tandpasta verhuisde had ik ook geen gaatjes meer.
Tegenwoordig ga ik zelfs niet meer naar de tandarts tenzij er iets afgebroken is.
En als ik dan ga (een keer per 5 a 10 jaar) heb ik nog steeds geen gaatjes.
Dus die fluoride werkt bij mij prima.
En na het poetsen moet je tandpasta niet inslikken maar uitspoelen met water, heb je ook geen last van vergiftiging.
In Zweden en Amerika wordt gewaarschuwd schrijft u in dit artikel ?…… hoe ironisch is het dan om om te weten dat in Amerika standaard fluor aan het drinkwater wordt toegevoegd .
U kunt prima zonder fluoride poetsen, echter moet u dan ook de suikers mijden uit je voeding en gezond eet. Dit is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van cariës (gaatjes) en tevens ook zeer slecht voor de gezondheid.
Wat mij betreft is het nogal krom om fluoride uit u leven te bannen maar verder niet op de voeding en dus net zo goed op de gezondheid te letten. En dat is nu net wat ik regelmatig in de praktijk tegenkom, stoppen met fluoride en voor de rest nergens op letten. Uitzonderingen uiteraard daar gelaten..
En gaatjes voor lief nemen las ik ergens? Gewaagd, dan mag u ook wel eens onderzoek gaan doen naar de gevolgen van gaatjes. Om ontstekingen en abcessen nog niet eens te noemen, allemaal gevolgen van wat ‘eens met een gaatje begon’. Mocht u in de orthomoleculaire kant zitten, dan zijn er zelfs hele theorieën dat elke kies of tand invloed heeft op een ander orgaan of deel van het lichaam, en het missen daarvan zeker.
Huisarts Lieneke, preventie is een van de belangrijkste onderdelen in de opleiding tandheelkunde en ook in mijn praktijk, om gek van te worden zelfs. Het grootste probleem is echter dat de meeste mensen het simpelweg niet aan willen nemen, het niet belangrijk genoeg vinden en zelfs boos worden als er iets voor gerekend wordt als hier flink tijd in wordt gestopt. Waar is het stukje eigen verantwoordelijkheid nemen tegenwoordig?
Wat fluoride betreft, ik sta er neutraal in, laten we elkaar vooral respecteren in de beslissing die ieder voor zich neemt.
Hallo domme mensen die positive commentar geschreven had over fluoride. Want jullie weten niks hoe dat schadelijk is. Misschien 1% procent heeft het fluoride positief effect maar de rest 99% procent is schadelijk! Jullie mogen niet zo dom zijn want zo maar marginale mensen kunnen positive commentaar schrijven. Een beetje boek lezen dan komen en commentaar geven.
Dag Roos
Ik vroeg mij af of jij je drinkwater destilleert (om fluoride te verwijderen)?
Hartelijk dank om jouw eigen onderzoek te delen. Het stuk over waterfilterkannen was verhelderend 🙂
Groetjes
Wannes
Hi Wannes,
Ik destilleer geen drinkwater. Wel heb ik diverse malen het drinkwater laten testen. Dat komt omdat ik dan weer eens een waterfilterkan liet testen en dan krijg je automatisch de (gif)stoffen uit het gewone kraanwater in een rapport tegelijkertijd met de (gif)stoffen uit het gefilterde water. Zo heb je een voor- en nameting. De hoeveelheid fluoride is volledig verwaarloosbaar. Dus hoe en op welke manier je ook filtert: filteren met als doel om fluoride te verwijderen is niet nodig. Oeps, 1 kanttekening: als je woonachtig bent in Nederland.
Hartelijke groet,
Rosa
Een vriendin wees mij 3 weken geleden, nadat ik vertelde over mijn altijd ontstoken tandvlees, dat dit door de fluor(ide) in tandpasta kon komen. Ik verbleef 2 weken bij haar, en kreeg biocarbonaat van om mee te poetsen.
Na 2 dagen had ik geen last meer van mijn ontstoken tandvlees. Voor het eerst in heel veel jaren! Ik heb beide verhalen nu gelezen, pro en tegen fluoride. Ik geloof in mijn eigen ervaring! Wat ben ik blij. Ik kocht in Oostenrijk anti biotica, als mijn tandvlees ontsteking zo erg werd dat ik er koorts van kreeg, kon ik met dit middel spoelen en was ik een poos van de ontsteking af. Dit middel is in Nederland niet verkrijgbaar en dat snap ik ook.
Maar het is wel van de gekke, dat de tandartsen die ik door de jaren heb gehad, mijn tandvlees probleem wijten aan het feit dat ik mijn gebit niet genoeg verzorg! Dat is heel frustrerend, als je 2x per dag poetst, en elke dag je tanden flost na het warm eten.
De huisarts verwees me altijd door naar de tandarts. Zo ging het kringetje rond jaren door.
Ik ben het eens met de tekst, die iemand hierboven gaf(zoals ik het begreep) dat je het beste zelf uit kan zoeken hoe het zit. Niet vertrouwen op wat door zogenaamde deskundigen wordt vermeld. Hier zitten zo vaak commerciële belangen bij.
Op zijn minst gezegd ben ik dus allergisch voor tandpasta, ik hoop dat dit het geval is. Ik wil liever niet geloven dat ik mezelf jarenlang stelselmatig vergiftigd heb!
Als laatste wil ik nog melden dat de commerciële belangen in de farmaceutische industrie veel meer lichamelijke problemen veroorzaken. O.a.:
+ anti depressieva ( veel bijwerkingen, worden ook gegeven aan mensen die hier niet bij gebaat zijn. Andere behandelingen veel zinvoller)
+ bloeddruk verlagers ( veel bijwerkingen, andere behandelingen veel zinvoller)
+ prednison( op lange termijn gebruik maakt je imuun. Dus niet geschikt voor zware chronische ziektes)
+ antibiotica, zie prednison
Bovenstaande ervaringen door eigen ervaring geleerd, 1 en 2 persoonlijk. 3 en 4 door mijn dochter die na 6 jaar MS overleed aan haar ziekte ( hoezo MS is geen dodelijke ziekte!). Ik heb door schade en schande geleerd dat je niet op de Nederlandse gezondheidzorg kan vertrouwen, helaas!
Met vriendelijke groet,
Belinda Oegema, ervaringsdeskundig 🙂
Wauw Belinda, bedankt! Wat een mooie bijdrage! Ik schrijf deze blog ook omdat ik mijn eigen zoektocht doe naar hoe dingen zitten. En ik geloof in de kracht van ervaringen van anderen. Ik had zelf zo veel dingen nooit uitgeprobeerd als ik niet toevallig eens een tip had gekregen. Ook op mijn blogs krijg ik nog regelmatig waardevolle tips. Dank voor jouw bijdrage,
hartelijke groet,
Rosa
Ik zou zeggen zolang de controverse voortduurt niet gebruiken. Misschien is het een goed alternatief om xylitol te gebruiken, daar is veel onderzoek naar verricht en de meeste studies laten goede resultaten zien. En, als aanvulling daarop, zou dit wat zijn?
https://nutritionfacts.org/video/whats-the-best-mouthwash/
Dr Hans Moolenburgh.
https://www.youtube.com/watch?v=JsDWmTnKu-U
Nou, mijn kinderen 9 en 13 jaar hebben nog nooit tanden gepoetst met fluor. Ze komen nooit bij de tandarts. Ze snoepen en krijgen ook hun zoete drankjes (alles met mate) en hebben nog NOOIT een gaatje gehad, hun tanden zijn beter dan op de hele school. Diverse kinderen hebben diverse gaatjes gehad en hebben allerlei gezondheidsklachten.
Wij maken onze eigen tandpasta van biologische kokosolie met natriumbicarbonaat en pepermuntolie. Je kunt voor het zoete stevia toevoegen.
Weleda heeft ook fluor-vrije tandpasta.
Ik vond het wel bizar om te lezen dat babymelk voor pasgeborenen al fluoride bevat… ze hebben helemaal geen tanden!
Voor gevoelige tandvlees kun je ook pure biologisch kokosolie erop smeren, dezelfde dag is het over!
Met vriendelijke groet, moeder – ervaringsdeskundige 😉